Βόρεια Μακεδονία: Κοντά στις υπογραφές με τη ΔΕΗ για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόρεια Μακεδονία: Κοντά στις υπογραφές με τη ΔΕΗ για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren
ΔΕΗ
Στην τελική φάση η οριστικοποίηση του deal για το έργο, η συνολική επένδυση για το οποίο αποτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στην τελική φάση βρίσκεται η συμφωνία για την «είσοδο» της ΔΕΗ στο πρότζεκτ ανάπτυξης του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, όπως σημείωσε χθες στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε πως έχει μπει στην τελική ευθεία η υπογραφή της συμφωνίας για τον σταθμό – για την ανάπτυξη του οποίου, όπως συμπλήρωσε, η επένδυση θα αγγίξει τα 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία η οποία υπέβαλε πλήρη φάκελο προσφοράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας για το ανωτέρω έργο. Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, με αντικείμενο την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Στον προκηρυχθέντα δημόσιο διαγωνισμό υπεβλήθη, επίσης, προσφορά, από τη γαλλική εταιρεία EDF, η οποία είναι μη δεσμευτική και χωρίς την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως). Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που θα κατασκευαστεί στη χώρα, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού της μίγματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» ελληνικές επενδύσεις στη χώρα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 1,8 δισ. αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Εκτός από το υδροηλεκτρικό, έκανε επίσης αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής της Mytilineos για την κατασκευή μονάδα συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας.

Νέες «πράσινες» επενδύσεις εκτός συνόρων

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αποκτήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εκτός συνόρων, με τις δύο πρώτες κινήσεις να αφορούν τη Ρουμανία. Έτσι, μέσω της εξαγοράς της Enel Romania, η εταιρεία απέκτησε στη χώρα ένα portfolio 534 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης, πάλι στη Ρουμανία, έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία με τη Mytilineos, για την εξαγορά φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 210 MW.

Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Forum των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σημείωσε πως στρατηγική του Ομίλου είναι να διευρύνει την επέκτασή του στις αγορές ΑΠΕ των Βαλκανίων. Ο κ. Μαύρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχές οι οποίες βρίσκονται στον ίδιο «ηλεκτρικό διάδρομο» Βορρά-Νότου με τη χώρα μας.

Όπως επισήμανε, στόχος είναι η δημιουργία ενός cluster στα Βαλκάνια, ώστε η ΔΕΗ να παράγει πλέον μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη εισάγει. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι πολύ σημαντικό να διευρυνθούν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider