REDS: Πώς προχωρούν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
REDS: Πώς προχωρούν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ
Ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, το Εμπορικό – Επιχειρηματικό – Πολιτιστικό Πάρκο στο ακίνητο της Κάντζας, η ανάπτυξη τη νέας Μαρίνας Αλίμου, η αναβάθμιση του Smart Park κ.α. Τα ακίνητα στη Ρουμανία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες και διεργασίες από τη REDS, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο real estate για το οποίο η μητρική και ο βασικός μέτοχος δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε διάφορα επενδυτικά μέτωπα συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου, το Εμπορικό – Επιχειρηματικό – Πολιτιστικό Πάρκο στο ακίνητο της Κάντζας, η ανάπτυξη τη νέας Μαρίνας Αλίμου, η αναβάθμιση του Smart Park κ.α.

Τα μεγάλα projects

Όπως αναφέρεται και στην οικονομική έκθεση της REDS, η εταιρία Γυαλού Εμπορική Μ.Α.Ε θυγατρική της REDS, προχώρησε την 26.01.2023 στη σύναψη κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ συνολικού ποσού 71,4 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους και την εκ νέου χρηματοδότηση των ομιλικών επενδυτικών πλάνων. Η εταιρία έχει μισθώσει το 99% της προς εκμετάλλευση επιφανείας του Εμπορικού Κέντρου «Smart Park» στο ακίνητο της Γυαλού, Σπάτα Αττικής, συνολικής επιφανείας 53.000 τ.μ. περίπου. Τον Φεβρουάριο του 2023 η Εταιρία REDS προχώρησε στην αγορά οικοπέδων που βρίσκονται περιμετρικά του εμπορικού πάρκου και σε συνδυασμό με τις ιδιοκτησίες του Oμίλου, η REDS AE σχεδιάζει ανάπτυξη συμπληρωματικών δράσεων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του Εμπορικού Πάρκου και της περιοχής.

Στο έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS είναι σε αναμονή της ΚΥΑ από τα σχετικά Υπουργεία για να προχωρήσει στην έκδοση αδειών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων, ξενοδοχείο, προβλήτα, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, παρκινγκ 850 – 1.000 θέσεων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων.

Το έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάντζα του δήμου Παλλήνης, κατόπιν της έκδοσης Π.Δ. πολεοδομικής έγκρισης της ΠΟΑΠΔ επικαιροποιήθηκε το Βusiness Plan και σειρά παίρνουν οι διαδικασίες τελικής διαμόρφωσης του Master Plan. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τα 3 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκε η υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, που πλειοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρία REDS στην ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction) του ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά και την αξιοποίησή του. Για την πραγματοποίηση της αγοράς, συστάθηκε εταιρία ειδικού σκοπού (SPV) από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εισέφερε (σε είδος) το εν λόγω ακίνητο για τη διαμόρφωση του αρχικού μετοχικού της κεφαλαίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγινε με την αγορά των μετοχών της εταιρίας (SPV) από την REDS. Το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης είναι παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου, η REDS A.E. αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Ταυτοχρόνως, ξεκινούν οι διαδικασίες σύνταξης για το Business Plan και το Master Plan.

Η Ρουμανία

Για τα ακίνητα που κατέχει ο Όμιλος στη Ρουμανία, η REDS AE στις 05.04.2023 ολοκλήρωσε τη συμφωνία πώλησης του «Α» ακινήτου στη Λεωφόρο Avalansei στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, ακίνητο της θυγατρικής εταιρίας PROFIT CONSTRUCT S.R.L.. Αγοραστής του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας οικοπέδου 7.974 τ.μ. είναι η Εταιρία VASTINT ROMANIA S.R.L. που κατέβαλε τίμημα αγοράς ύψους 11,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον υπεγράφη με την ιδία εταιρία δεσμευτικό προσύμφωνο (Pre-SPA), για το οποίο καταβλήθηκε προκαταβολή ύψους 0,1 εκατ. με σκοπό την ολοκλήρωση της πώλησης και του «Β» όμορου ακινήτου, έκτασης 1.170 τ.μ. επί της Λεωφόρου Tabacarilor, έναντι τιμήματος 1,6 εκατ. Η αποτύπωση της ανωτέρω πώλησης συνολικού κέρδους 5,7 εκατ. ευρώ, θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα της χρήσης 2023.

Σε σχέση με το οικιστικό συγκρότημα στην περιοχή Straoulesti-Baneasa του Βουκουρεστίου, το ακίνητο αφορά έργο για κατασκευή οικιστικού συγκρότηματος 72 διαμερισμάτων στη παραλίμνια περιοχή της Λίμνης Baneasa, για το οποίο ο Όμιλος εξετάζει τρόπους για υλοποίηση και αξιοποίηση του.

Σε σχέση με το οικόπεδο – Κτήριο γραφείων στην Ακαδημία Πλάτωνος, η REDS εξαιτίας της μακρόχρονης δέσμευσης του ακινήτου της έχει καταθέσει αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα αστικά δικαστήρια για οικονομική αποζημίωσή της και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αρμοδίων αρχών για την μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου. Η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει.

Τα μεγέθη 2022

O όμιλος REDS εμφάνισε το 2022 έσοδα €9,8 εκ., έναντι εσόδων €7,5 εκ. για τη χρήση του 2021. Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €6,6 εκ., έναντι €5,0 εκ. το 2021. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν σε €4,9 εκ. , έναντι €3,2 εκ. το 2021 και παρουσιάζονται κέρδη προ φόρων €3,2 εκ. έναντι κερδών €1,3εκ. για τη χρήση του 2021. Τα έσοδα του Ομίλου για το 2022 προήλθαν από την λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου «Smart Park» στη θέση Γυαλού στα Σπάτα Αττικής. Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα του Πάρκου κατά 13% για το 2022 έναντι του 2019, χρονιάς κατά την οποία ήταν σε λειτουργία το Πάρκο για ολόκληρη την χρονιά και 43% έναντι του 2021. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε €8,4 εκ. έναντι €6,4 εκ. της χρήσης 2021, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) για τη χρήση αυξήθηκαν σε €6,8 εκ., έναντι €4,8 εκ. της χρήσης 2021 ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε €5,6 εκ. έναντι €3,3 εκ. το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider