Attica Bank: Τα επόμενα βήματα μετά την υπαναχώρηση του ΤΜΕΔΕ – Τι λέει στο insider.gr o Κ. Μακέδος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Τα επόμενα βήματα μετά την υπαναχώρηση του ΤΜΕΔΕ – Τι λέει στο insider.gr o Κ. Μακέδος
Η έξοδος του ΤΜΕΔΕ από τη διαδικασία, η υποκατάσταση στο ποσοστό του από τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ και η συμμετοχή της Thrivest με 30 εκατ. ευρώ και της Παγκρήτιας Τράπεζας με 34 εκατ., δρομολογούν εξελίξεις μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Με ποσοστό 4,7% - 4,8% αναμένεται να παραμείνει το ΤΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank μετά το dilution που θα επιφέρει στο ποσοστό του (20,11%) η μη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η έξοδος του ΤΜΕΔΕ από τη διαδικασία, η υποκατάσταση στο ποσοστό του από τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ και η συμμετοχή της Thrivest με 30 εκατ. ευρώ και της Παγκρήτιας Τράπεζας με 34 εκατ., δρομολογούν εξελίξεις μέχρι τις αρχές Μαΐου, αμέσως μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο στις 28 Απριλίου. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Διοίκηση της Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2022 για την Τράπεζα και θα ακολουθήσουν στις 2 Μαΐου οι αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ, με παραίτηση του προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κώστα Μακέδου, από τη θέση του προέδρου της Attica Bank. Βάσει της τελικής συμφωνίας μετόχων, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

«Το ΤΜΕΔΕ στήριξε την επιβίωση, τον μετασχηματισμό και την ιδιωτικοποίηση με όρους αγοράς της Attica Bank. Άρα η διαδικασία επετεύχθη. Το ΤΜΕΔΕ στήριξε το επιχειρησιακό πλάνο που υλοποιεί η Διοίκηση της Τράπεζας και βοήθησε, εξαγοράζοντας το ποσοστό της Ellington, την Thrivest να έρθει στην Attica Bank ως ιδιώτης επενδυτής. Ετοιμάσαμε το έδαφος για να έρθει ο ιδιώτης επενδυτής και από τη στιγμή που υπάρχει πλέον ένας στρατηγικός επενδυτής στην Τράπεζα, το ΤΜΕΔΕ δεν βλέπει την ανάγκη να παίξει κάποιο ρόλο με μεγαλύτερο ποσοστό από το περίπου 5% με το οποίο θα απομείνει στην Τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και τον νέο μέτοχο και την Διοίκηση της Τράπεζας». Τα παραπάνω αναφέρει στο insider.gr ο κ. Κ. Μακέδος. Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ επισημαίνει ότι οι σχέσεις του τεχνικού κόσμου θα παραμείνουν στενές με την Attica Bank και στόχος είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων, μαζί με την εγγυοδοσία του ΤΜΕΔΕ, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα και τις μικροχρηματοδοτήσεις (χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ), καθώς έχει αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ.

Αναφερόμενος στην επένδυση που έχει κάνει μέχρι σήμερα στην Attica Bank το Ταμείο των Μηχανικών, ο κ. Μακέδος διαχωρίζει την εποχή ΤΣΜΕΔΕ (δηλ. και το Συνταξιοδοτικό σκέλος του Ταμείου) από την εποχή μετά το 2017 και το ΤΜΕΔΕ (λειτουργία του Ταμείου από 1/1/2017 ως ΝΠΙΔ με έμφαση στο εγγυοδοτικό κομμάτι). Όπως αναφέρει, τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην Attica Bank επί ΤΣΜΕΔΕ ανέρχονται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ επί ΤΜΕΔΕ τοποθετήθηκαν 11 εκατ. ευρώ το 2018 και 58,5 εκατ. ευρώ το 2021, με τα 20 εκατ. να αφορούν στην εξαγορά του ποσοστού της Ellington που πραγματοποιήθηκε το 2023.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση της Attica Bank απέστειλε χθες προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου της ΑΜΚ, με βάση τη συμφωνία των μετόχων. Προβλέπεται ότι από σήμερα και μέχρι τις 3 το απόγευμα της 24ης Απριλίου (την ημέρα αυτή ολοκληρώνεται η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης) όσοι επενδυτές εγγράφηκαν για νέες κοινές μετοχές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα μπορούν να υπαναχωρούν ελεύθερα, εφόσον το επιθυμούν. Η 24η Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, στις 25 Απριλίου θα γίνει η κατανομή και διάθεση αδιάθετων νέων κοινών μετοχών, στις 26 του μηνός θα πιστοποιηθεί η καταβολή της αύξησης και θα ανακοινωθεί η κάλυψή της, στις 27/4 θα δοθεί η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών και στις 28/4 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο.

Στο Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρεται σενάριο για τη νέα μετοχική σύνθεση , το οποίο, υπό τις παραδοχές ότι :α) ο e-ΕΦΚΑ θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησής του για το σύνολο των Κοινών Μετοχών που κατέχει, β) το ΤΜΕΔΕ δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησής του και δεν θα συμμετάσχει στην Αύξηση, γ) το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank λαμβάνει και αποδέχεται αιτήσεις κάλυψης από διάφορους νέους αιτούντες – πιθανούς μετόχους, που καλύπτουν το σύνολο των αδιάθετων μετοχών, χωρίς να υπερβαίνει το 5% του Μετοχικού Κεφαλαίου του Εκδότη για κάθε αιτούντα, δ) το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με κάλυψη 329 εκατ. νέων κοινών μετοχών, η Thrivest με κάλυψη 30 εκατ. νέων κοινών μετοχών και η Παγκρήτια Τράπεζα με κάλυψη 34 εκατ. νέων κοινών μετοχών Νέων Κοινών Μετοχών και ως εκ τούτου η Αύξηση θα καλυφθεί πλήρως, προβλέπει την εξής μετοχική σύνθεση μετά την ΑΜΚ: ΤΧΣ με 31.300.851 νέες κοινές μετοχές (ποσοστό ελέγχου 69,51%), το ΤΜΕΔΕ με 2.005.278 μετοχές (ποσοστό 4,45%), Thrivest με 2.222.222 μετοχές (ποσοστό 4,93%), Παγκρήτια Τράπεζα με 2.518.518 μετοχές (ποσοστό 5,59%), e-ΕΦΚΑ με 3.781.991 νέες μετοχές (ποσοστό 8,40%) και λοιποί μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5%, με 3.205.059 κοινές μετοχές (ποσοστό 7,12%). Σύνολο μετοχών μετά την ΑΜΚ 45.033.921.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ - Από Παρασκευή η ελεύθερη υπαναχώρηση

Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ φεύγει – Έρχονται Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank

gazzetta
gazzetta reader insider insider