«Πάγωμα» επιτοκίων σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια 3 – 4 δισ. ευρώ από τις Εταιρείες Διαχείρισης 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάγωμα» επιτοκίων σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια 3 – 4 δισ. ευρώ από τις Εταιρείες Διαχείρισης 
Αναμένονται το αργότερο μέχρι τις 2 Μαΐου και θα ισχύουν 12 μήνες. Κατά 20 μονάδες χαμηλότερα των επιτοκίων αναφοράς κατά την 31η Μαρτίου, θα «παγώσουν» τα επιτόκια. Προϋπόθεση, η μηδενική καθυστέρηση ημερών στην πληρωμή της ρυθμισμένης δόσης. Μαζί με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, από το «πάγωμα» επιτοκίου θα ωφεληθούν στεγαστικά δάνεια άνω των 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον ενήμερα στεγαστικά δάνεια της τάξεως των 3 – 4 δισ. ευρώ, θα μπουν στην περίμετρο του συνόλου των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, στα οποία θα «παγώσει» το κυμαινόμενο επιτόκιο από τις 2 Μαΐου. Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Servicers, συμπεριλαμβανομένων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί.

Κατόπιν αυτού, υπολογιζομένων των ενήμερων στεγαστικών δανείων των τραπεζών που ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ, στεγαστικά δάνεια τουλάχιστον 30 διδ. ευρώ θα μπορέσουν να προστατευθούν από τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Μετά τις ανακοινώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την εφαρμογή του «παγώματος» των επιτοκίων βάσης καθορισμού των κυμαινόμενων στεγαστικών επιτοκίων, κατά 20 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στις 31 Μαρτίου 2023, ακολούθησαν χθες ανακοινώσεις από δύο μη συστημικές τράπεζες (η Attica Bank και η Συνεταιριστική Ηπείρου, η οποία, μάλιστα θα «παγώσει» τα επιτόκιο κατά 50 μ.β. χαμηλότερα), αλλά και από τις Εταιρείες Διαχείρισης.

Επισημαίνοντας ότι η εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών δανειοληπτών είναι η προτεραιότητα των εταιρειών διαχείρισης, στη σχετική ανακοίνωσή της, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης (ΕΕΔΑΔΠ) δηλώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης θα διαμορφώσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα κατάλληλα προγράμματα με σκοπό το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης, για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών δανειοληπτών (φυσικών προσώπων). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο ορισμός του ενήμερου δανείου στα προγράμματα των εταιρειών διαχείρισης θα προβλέπει μηδενική ημέρα καθυστέρησης, ενώ το «πάγωμα» επιτοκίου θα γίνει, όπως και από τις τράπεζες, 20 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα των επιτοκίων αναφοράς κατά την 31η Μαρτίου.

Τα ανωτέρω προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 02/05/2023 και θα ισχύουν για 12 μήνες. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα εξειδικευθούν ανά χαρτοφυλάκιο δανείων και έχουν ως στόχο την παροχή συνδρομής στους συνεπείς δανειολήπτες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των αντίστοιχων οφειλών τους εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων.

Με κοινό γνώμονα την υποβοήθηση των δανειοληπτών, κάθε εταιρεία διαχείρισης θα διαμορφώσει τους όρους και τα κριτήρια υπαγωγής στο αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις πολιτικές της. Οι δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα) με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα εντάσσονται αυτόματα στα παραπάνω ευνοϊκά προγράμματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους τους. Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάθε δανειολήπτης μπορεί να απευθύνεται στην Εταιρεία Διαχείρισης με την οποία συνεργάζεται.

Ανεξάρτητα από την ανωτέρω πρωτοβουλία, πάντως, οι εταιρείες διαχείρισης παρέχουν επιπλέον πλήθος δυνατοτήτων ρύθμισης σε οποιονδήποτε οφειλέτη επιθυμεί να ρυθμίσει με βιώσιμους όρους την οφειλή του. Στο πλαίσιο των εντεινόμενων ρυθμίσεων, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν θέσει ως στόχο για το α’ εξάμηνο του 2023, οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων να ανέλθουν σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το δ΄ τρίμηνο του 2022 η συνολική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers μειώθηκε σε 70,679 εκατ. ευρώ από 70,968 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Από τα δάνεια αυτά, 37,428 εκατ. ευρώ αφορούν σε ιδιώτες, εκ των οποίων 21,386 εκατ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και 15,854 εκατ. ευρώ καταναλωτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο «Ηρακλής» άνοιξε τον δρόμο για κοινωνική τραπεζική – Ασπίδα για την οικονομία στις κρίσεις

Σχέδια για προειδοποιητικό «καμπανάκι» από ΕΚΤ αναφορικά με τις προβληματικές τράπεζες

Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει... δύσκολα στην ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider