Πώς προχωρά το project «Elounda Hills» στην Κρήτη ύψους 400 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει το «παραθεριστικό χωριό»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρά το project «Elounda Hills» στην Κρήτη ύψους 400 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει το «παραθεριστικό χωριό»
Με τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνεχίζεται η ωρίμανση του έργου Elounda Hills, με πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα, του ομίλου Mirum στο Λασίυι, που εκτελείται ως στρατηγική  με βάση το νόμο fast track.

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25/05/2023 τέθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης) για το μεγάλο τουριστικό – παραθεριστικό project Elounda Hills, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που προωθεί η MIRUM HELLAS Α.Ε., στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, επένδυση που εκτελείται ως στρατηγική με βάση τον νόμο fast track. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στα 4 χλμ. βόρεια από την πόλη του Αγ. Νικολάου, γειτνιάζει με τον οικισμό Ελληνικά στα Δυτικά με φυσικό όριο την επαρχιακή οδό Αγ. Νικολάου-Βρουχά, σε όμορο γεωτεμάχιο υφίσταται ξενοδοχειακή μονάδα και κατοικίες. Γενικά η περιοχή χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της αναψυχής. Η προς πολεοδόμηση με Προεδρικό Διάταγμα έκταση είναι 734.670 τ.μ.

Το «παραθεριστικό χωριό»

Η έκταση που εγκρίθηκε με το ΕΣΧΑΣΕ είναι 675.884,77 τ.μ. και η έκταση που εγκρίθηκε με την επέκταση του ΕΣΧΑΣΕ είναι 61.251,74 τ.μ. Με την επέκταση του ΕΣΧΑΣΕ επετεύχθη ο στόχος ενοποίησης μίας σειράς εκτάσεων, εκτός από μία μικρή έκταση στο βόρεια άκρο. Η προς πολεοδόμηση έκταση είναι 734.670,61 τ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη ΣΜΠΕ το συνολικό κόστος της επικείμενης επένδυσης είναι 399,387 εκατ. ευρώ – αν και τα στελέχη της Mirum είχαν μιλήσει πρόσφατα για συνολική επένδυση 500 εκατ. ευρώ – και αυτό αναλύεται ως εξής: για τα ξενοδοχεία 5*, 97,245 εκατ., για τις κατοικίες, 200,796 εκατ. και για τις υποδομές, 101,345 εκατ. ευρώ.

Το 70% του έργου θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια εξωτερικού (299,336 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο 30% με δανεισμό (128,287 εκατ. ευρώ). Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση που δύναται να υλοποιηθεί είναι 146.934 τ.μ., ενώ ο αριθμός των κλινών ανέρχεται στις 2.734. Βάσει του χρονοδιαγράμματος οι εργασίες κατασκευής θα υλοποιηθούν σε διάστημα 10 ετών, σε 3 διαφορετικές φάσεις, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκεί 4 έτη και θα επικαλύπτονται. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων.

Το project ELOUNDA HILLS

Το project Elounda Hills της MIRUM HELLAS Α.Ε. αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και ειδικών τουριστικών υποδομών που θα συνοδεύονται από διάφορες άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, καθώς και την κατασκευή ανεξάρτητων κατοικιών. Σύμφωνα με το ΠΔ έγκρισης η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση που δύναται να υλοποιηθεί είναι 146.934,12 τ.μ., έχοντας πάντα ως στόχο την επίτευξη του μικρότερου δυνατού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την μέγιστη αειφορική λειτουργία.

Η προτεινόμενη επένδυση «ELOUNDA HILLS» αφορά στη δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού. Η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε τρεις οικιστικές περιοχές και μία υποπεριοχή, στην οποία θα χωροθετηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστοι/ κοινωφελείς χώροι. Στόχος είναι η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης και αναψυχής και χρήσεις πολιτιστικές, αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του Χωριού. Πιο συγκεκριμένα, εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών κατοικιών, το Χωριό θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων (εστιατόρια, καφετέριες, γραφεία, καταστήματα) καθώς και κτίρια υπηρεσιών. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές πισίνες και γυμναστήρια. Οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν χρήσεις όπως ανοιχτά σινεμά, αμφιθέατρα και περιβαλλοντικά παρατηρητήρια.

Γενικά επιτρέπονται:

  • Παραθεριστική κατοικία
  • Τουριστικοί λιμένες
  • Περίθαλψη
  • Ξενοδοχεία
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ.)
  • Κέντρα αναζωογόνησης (spa
  • Εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής
  • Εμπορικά καταστήματα
  • Χώροι συνάθροισης κοινού

Ο συντελεστής δόμησης είναι 0,2 επί όλης της ζώνης ΕΣΧΑΣΕ, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 50%, το μέγιστο ύψος για κτήρια 10,75 μ. η ελάχιστη αρτιότητα 500 τ.μ., το μέγιστο ύψος για 5 τοπόσημα που θα προταθούν από την πολεοδομική μελέτη 15 μ. και η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού για τα κτήρια των ξενοδοχείων και των υποδομών εστίασης και αναψυχής 50 μ.

Η μαρίνα

Η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί 64 σκάφη (σούπερ γιοτ έως και 70 μέτρα και μικρότερα). Πρόκειται για επένδυση 25 εκατ. και σύμφωνα με όσα έχουν πει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, Κωνσταντίνος Δέδες και ο διευθύνων σύμβουλος του Mirum Group, Άγγελος Αγγελιδάκης, έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής (εταιρεία Λατομική). Η διαχείρισή της θα ανατεθεί στη Camper & Nicholson (ιστορικό, ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting). Μεταξύ άλλων θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων και yacht club.

Ο Όμιλος Mirum δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία Vitaliy Borisov γεννημένο στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, με δραστηριότητα στη Ρωσία (στον τομέα του premium real estate).

Στα έργα του που έχουν προχωρήσει στην Κρήτη περιλαμβάνονται οι Mirum Villas στην Ελούντα, παραθαλάσσιο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, απέναντι από τη Σπιναλόγκα και το boutique ξενοδοχείο Island Concept, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα δύο προαναφερόμενα στελέχη, είναι 150 εκατ. ευρώ.

Περιβαλλοντική προστασία

Οι δράσεις και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος διαχωρίζονται σε δύο στάδια α) πρόληψη και β) αντιμετώπιση. Κυρίως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα στερεά, αέρια και υγρά απόβλητα. Στις δράσεις για τα μέτρα και προστασία του περιβάλλοντος υπολογίζονται τα έργα της εγκατάστασης συστημάτων εξοικονόμησης φυσικών πόρων, παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, αξιοποίηση της γεωθερμίας, συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων, οι υποδομές για τα δίκτυα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, των πράσινων-βιοαποβλήτων και η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων. Υπολογίζεται ότι το κόστος όλων των παραπάνω θα ανέλθει στο ¼ της συνολικής επένδυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΛΠ – ΟΛΘ: «Ανοίγει ο δρόμος» για επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ με «σφραγίδα» ΤΑΙΠΕΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider