Μπιλ Γκέιτς: Από τις επαναστατικότερες τεχνολογίες η τεχνητή νοημοσύνη - Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπιλ Γκέιτς: Από τις επαναστατικότερες τεχνολογίες η τεχνητή νοημοσύνη - Οι κίνδυνοι που υπάρχουν
«Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή ή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς;».

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, εκτίμησε ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι η πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδος εδώ και δεκαετίες και μία από τις επαναστατικότερες ανακαλύψεις που έχει συναντήσει στη ζωή του.

Ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος χαρακτήρισε το AI τόσο κομβικό όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. «Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτό. Οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται από το πόσο καλά το χρησιμοποιούν» υπογράμμισε. Ο κ. Γκέιτς συναντούσε την OpenAI - την ομάδα πίσω από το ChatGPT - από το 2016.

Η OpenAI, τώρα υποστηρίζεται με επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, ενώ την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το GPT-4, την πιο πρόσφατη έκδοση του chatbot που δημιουργεί κείμενο. Δήλωσε μάλιστα πως εμπνέεται από τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αμβλύνει μερικές από τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο: από την υγειονομική περίθαλψη στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέχρι την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση. Το ίδρυμά του θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι η τεχνολογία «εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δυναμικό, το νομικό σύστημα, το απόρρητο, την προκατάληψη και πολλά άλλα».

«Ο κόσμος πρέπει να βεβαιωθεί ότι όλοι —και όχι μόνο οι εύποροι— επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ότι η ΑΙ μειώνει τις ανισότητες και δεν συμβάλλει στην διαιώνισή τους. Αυτή είναι η προτεραιότητα για τη δική μου δουλειά που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη», δεσμεύτηκε.

Ο Γκέιτς εστίασε και στην «απειλή» που θα συνιστούσαν οι «άνθρωποι οπλισμένοι με τεχνητή νοημοσύνη», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για τον καθορισμό ορίων με τις ιδιωτικές εταιρείες. Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για ένα δυσμενές σενάριο. «Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Γιατί οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης δεν θα έχουν τη «μοίρα» της Credit Suisse

Η Credit Suisse διασώθηκε (και) από τον Ρότζερ Φέντερερ - Ο κομβικός ρόλος του θρυλικού τενίστα

Σε τιμή-ρεκόρ για ηλεκτρονική δημοπρασία πουλήθηκε ένα ρολόι Patek Philippe

gazzetta
gazzetta reader insider insider