Microsoft: Το 2024 μπαίνουν τα θεμέλια για τα Data Center - Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft: Το 2024 μπαίνουν τα θεμέλια για τα Data Center - Τα σχέδια αναδιάρθρωσης
Πώς προχωρά το mega project του Data Center Region, τα σχέδια πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και η αναδιοργάνωση της μητρικής.

Στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Data Center Region της Microsoft, τη μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού που είχε ανακοινωθεί στις 5 Οκτωβρίου του 2020. Πέρα από το εν λόγω πρότζεκτ βέβαια, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει τόσο στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας όσο και σε πράσινες πρακτικές, με στόχο να κάνει μέχρι το 2025 την πλήρη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η επένδυση των Data Center

Η επένδυση για τα data center προχωρά κανονικά, το ίδιο και η αδειοδότηση και παρότι δεν υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις αναμένουμε σε μερικούς μήνες από σήμερα να ξεκινήσουμε την ανέγερσή τους, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Έως τα τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των προβλεπόμενων ενεργειών και θα έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής, ώστε έως τις αρχές του 2024 να ξεκινήσουν οι εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία Data Center σε οικόπεδα που έχει αποκτήσει σε Σπάτα και Κορωπί. Το εν λόγω πρότζεκτ έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων και μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης «Investment in Data Centers in Greece» , η οποία έλαβε το πράσινο φως του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί η έγκριση από το ΣτΕ των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) που θα αποτυπώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά την επένδυσης αλλά και η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τα τρία κατασκευαστικά έργα - η διαχείριση των τριών data center γίνεται ξεχωριστά από τις Αρχές της χώρας. Όταν τα προαναφερθέντα βήματα ολοκληρωθούν, θα εκδοθούν και οι άδειες χωροθέτησης, κατασκευής κ.λπ. των τριών data centers για να μπορεί η εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες.

Στροφή σε ένα πράσινο οικοσύστημα

Σύμφωνα μάλιστα με τα σχέδια της Microsoft, τα data center θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρακτική που αναμένεται να ακολουθηθεί διεθνώς και να επιτευχθεί μέχρι το 2025 ενώ μέχρι το 2030 θα πρέπει η εταιρεία να είναι carbon negative παντού. Με την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι σε εξέλιξη, ψηφιοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων μας και την επιβεβλημένη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά και την κλιματική αλλαγή αλλά και την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει τα κέντρα δεδομένων, που λειτουργούν αδιάλειπτα για να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να αποκτήσουν πράσινο αποτύπωμα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η ενέργεια που χρησιμοποιούν τα κέντρα αυτά αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως, εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Microsoft στοχεύει μέχρι το 2025 όλες οι συμβάσεις ενέργειας από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs) να είναι πράσινες.

Ωστόσο η προσπάθεια δεν θα μείνει εκεί. Θα επεκταθεί σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας -από μετακινήσεις, μέχρι packaging- με σκοπό το 2030 η Microsoft να είναι carbon negative. Επιπλέον δε, μέχρι και το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούνται επενδύσεις ύψους 1 δισ. που θα δημιουργήσουν ένα πράσινο οικοσύστημα, όπως επισημάνθηκε.

Το οικοσυστημα αυτό θα περιλαμβάνει εκπαίδευση και πιστοποίηση σε Green Skills, η οποία θα είναι δωρεάν και διαθέσιμη στα ελληνικά για πρώτη φορά, ώστε να δημιουργηθούν sustainability-fluent άνθρωποι και εργαζόμενοι. Αντίστοιχα θα περιλαμβάνει και την σύναψη συνεργασιών με εταιρείες που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός πράσινου μέλλοντος αλλά και εργαλεία (EMISSIONS IMPACT DASHBOARD) που θα βοηθούν τις επιχειρήσεις στην εκτίμηση των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τη χρήση του Cloud καθώς και startups που εστιάζουν στο portfolio βιωσιμότητας.

Αρωγοί στην προστασία του περιβάλλοντος θα είναι και οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία, όπως το OpenAI και το ChatGPT, η ακόμα και τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί οι οποίοι θα βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και θα τους ενθαρρύνουν να υιοθετούν βιώσιμες επιλογές στην καθημερινότητά τους.

Αναδιοργάνωση και περικοπές της μητρικής

Πέρα από την πράσινη στροφή βέβαια, η μητρική εταιρεία έχει προαναγγείλει ένα σχέδιο περικοπών του προσωπικού και ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης το οποίο μένει να φανεί πως θα επηρεάσει την εδώ θυγατρική. «Η ανακοίνωση αφορά στην παγκόσμια αγορά και αναμένουμε να δούμε πώς θα μας επηρεάσει η μικρή αυτή μείωση της ζήτησης. Κοιτάμε συνολικά τις δραστηριότητές μας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό, που θα υποστηρίζει τους πελάτες και τους συνεργάτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως διευκρίνισε «δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί η δραστηριότητά μας στη χώρα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε όπου χρειάζεται. Θα κάνουμε αλλαγές εκεί που πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στο μεταξύ, η Microsoft συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση μέσω της πρωτοβουλίας GR for Growth. «Ειδικά σε ό,τι αφορά στο skilling, είμαστε στις 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο Δημόσιο» τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: Έρχεται σημαντική ενημέρωση στα Windows 11

Microsoft: Προβλήματα με Teams και Outlook σε όλο τον κόσμο

Microsoft: Τα παιχνίδια του Xbox διαθέσιμα στο cloud gaming της Nvidia

gazzetta
gazzetta reader insider insider