Attica Bank: Σε κομβικό σημείο η νέα συμφωνία μετόχων – Στην πόρτα εξόδου η Thrivest

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Σε κομβικό σημείο η νέα συμφωνία μετόχων – Στην πόρτα εξόδου η Thrivest
Attica Bank
Το μέλλον της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με τη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή Thrivest, θα κριθεί μέσα στην εβδομάδα αυτή.

Το μέλλον της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με τη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή Thrivest, θα κριθεί μέσα στην εβδομάδα αυτή.

Με την ΑΜΚ, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, να βρίσκεται προ των πυλών (η 24η Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων κοινών μετοχών με δικαιώματα προτίμησης, ενώ στις 30 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου), οι οιωνοί προδιαγράφουν μάλλον ένα άδοξο τέλος στο «ειδύλλιο» Attica Bank – Thrivest.

Οι συζητήσεις του εφοπλιστικού - επιχειρηματικού τριδύμου, Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, της Thrivest με το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ για την σύναψη νέας συμφωνίας μετόχων ενόψει της ΑΜΚ, φαίνεται ότι δύσκολα θα έχουν αίσια κατάληξη. Τις τελευταίες ημέρες οι διεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι έντονες, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματευτικές συναντήσεις μεταξύ του Αλέξανδρου Εξάρχου για λογαριασμό της Thrivest, του Ηλία Ξηρουχάκη του ΤΧΣ, του Κωνσταντίνου Μακέδου του ΤΜΕΔΕ και της CEO της Attica Bank, Ελένης Βρεττού, υπό την παρακολούθηση της πορείας των συζητήσεων από την ΤτΕ.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, η Thrivest έθεσε δύο προαπαιτούμενα για την υπογραφή συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank και την είσοδό της στην ΑΜΚ. Αφενός, η καταβολή των κεφαλαίων για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank να συντελεσθεί αφού πρώτα προηγηθεί απόφαση για συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank. Αφετέρου, ως νέος ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest να μην επωμιστεί τις ζημίες των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων της Attica Bank, για τις οποίες, άλλωστε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα.

Παρά την κατανόηση των συγκεκριμένων όρων στο business plan που υπέβαλε η Thrivest στην Αttica Bank και που αποσκοπούσαν στην δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην εγχώρια αγορά, ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ αδυνατούν να δεσμευτούν στην αποδοχή και στην καταγραφή τους στη νέα συμφωνία μετόχων που πρέπει να καταρτιστεί μετά την αποχώρηση της Ellington από την Attica Bank. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης ώστε να συνταχθεί ένας προσυμφωνημένος οδικός χάρτης στη βάση του business plan που είχε υποβάλει η Thrivest για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Attica Bank, αναμένεται να κηρυχθούν άκαρπες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεσα, ίσως και εντός των επομένων ωρών, δήλωση άρσης του ενδιαφέροντος της Thrivest.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές της Thrivest προτίθεντο να μπουν με 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank. Στην πορεία των συζητήσεων με τους άλλους μετόχους και ενώ τα πράγματα έδειχναν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Thrivest φέρεται να εισηγήθηκε τη μείωση της συμμετοχής της στην ΑΜΚ, στα 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου η ΑΜΚ να μπορέσει να υλοποιηθεί με τον ιδιώτη επενδυτή.

Σημειώνεται ότι η εκκρεμότητα της υπογραφής νέας συμφωνίας μετόχων δεν ανέτρεψε την αισιοδοξία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της κυβέρνησης για το ότι η ΑΜΚ θα προχωρήσει κανονικά, με την συμμετοχή της Thrivest ή άλλου ιδιώτη επενδυτή. Στην περίπτωση που τελικώς η Thrivest αποχωρήσει από το case της Attica Bank, θα επικεντρωθεί στην εξυγίανση και ανάπτυξη του ισολογισμού της Παγκρήτιας, προχωρώντας σε σημαντική κεφαλαιακή της ενίσχυση. Η Thrivest ελέγχει ποσοστό 32,38% της Παγκρήτιας και έχει συμφωνήσει με τον πρώην μέτοχο, Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group) να εξαγοράσει το ποσοστό του 11,25%. Η πώληση του ποσοστού Σάλλα αναμένεται μέσα στο προσεχές δίμηνο, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, η ενδεχόμενη αποχώρηση της Thrivest από το deal με την Attica Bank δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρώσει την εξαγορά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία οι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας ανακοίνωσαν μετά την παύση των συζητήσεων για συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων. Πρόθεση των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας είναι η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας αμέσως μετά την συγχώνευση της HSBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Στις 30 Μαρτίου ξεκινά η ΑΜΚ – Τι θα γίνει με τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων

Τράπεζες: Οι τρεις κατηγορίες δανειοληπτών, το τέλος των χαμηλών επιτοκίων και οι άμυνες απέναντι στην αύξηση των δόσεων

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Μέσα σε ένα χρόνο 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολοκληρώνουν επενδυτικά έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider