Νέα κρασιά λανσάρει η Μαλαματίνα – Πού στοχεύει

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κρασιά λανσάρει η Μαλαματίνα – Πού στοχεύει
Ποιες είναι οι νέες σειρές προϊόντων που κυκλοφορεί η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα. Στόχος το κανάλι της εστίασης. Πώς κινείται το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που πέρασε πρόσφατα στον όμιλο εταιρειών Mantis και τα επόμενα βήματα.

Απρόσκοπτα συνεχίζει το επιχειρηματικό της πλάνο η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα, μέλος του ομίλου Mantis.

Με στόχο, μάλιστα, την ενίσχυση της παρουσίας της στον εγχώριο οινικό «χάρτη», η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην παρουσίαση δύο νέων σειρών κρασιών, τα οποία πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένους χώρους εστίασης, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις τόσο των οινοπαραγωγών όσο και των επαγγελματιών του ευρύτερου γαστρο-οινικού χώρου.

Οι δύο νέες σειρές κρασιών

Οι νέες οινικές προτάσεις της Μαλαματίνα είναι η «2303 Rezine Collection» Limited Edition και η «Τέσσερις Άγγελοι».

Η «2303 Rezine Collection» Limited Edition, η Premium σειρά της οικογένειας Ρεζινέ, με γερές ρίζες στην παράδοση της ρετσίνας, αποτελείται από δύο ετικέτες κρασιών, Wild Ferment και Rosé. Και για τις δύο ετικέτες η ζύμωση γίνεται μέσα σε τσιμεντένιες δεξαμενές ωοειδούς σχήματος, ενώ παραμένουν στις οινολάσπες για τρεις μήνες. Η ονομασία της σειράς αποτείνει φόρο τιμής στον αστροφυσικό Πάουλ Βιλντ -λάτρη της Ελλάδας και της ρετσίνας- που το 1982 χάραξε το όνομα της ρετσίνας στο αστρικό στερέωμα.

Η νέα σειρά «Τέσσερις Άγγελοι» ήρθε για να συμπληρώσει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Τέσσερις άγγελοι και τέσσερις εποχές για κάθε ένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αποτελείται από τέσσερις ετικέτες κρασιών, σε Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό Ξηρό και Ροζέ Ημίγλυκο.

Η νέα εποχή της ιστορικής οινοποιίας

Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2021, όταν, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οινοποιία Μαλαματίνα -που μετρά πλέον 128 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής- πέρασε στον όμιλο Mantis. Με την απόφαση του πρωτοδικείου επικυρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης και δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία, η οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της παλαιάς εταιρείας. Τη διοίκηση της νέας εταιρείας έχει αναλάβει ο Νίκος Κεράνης, ως Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ ο Κώστας Μαλαματίνας παραμένει ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, το στρατηγικό πλάνο του ομίλου Mantis για την ιστορική οινοποιία προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα ιδιοκτησία στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων, στην υποστήριξη νέων συσκευασιών και κωδικών, καθώς και στην αναβάθμιση και ανάπτυξη των οινοποιείων που διαθέτει η εταιρεία στον Φάρο Χαλκίδας και την Ασωπία, κοντά στη Θήβα. Ταυτόχρονα, στοχεύουν στη διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με 100% ελληνικά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζουν υψηλή και σταθερή ποιότητα σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές.

Στόχος του ομίλου Mantis είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία, με προοπτική να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2021 και οι εξαγωγές να φτάσουν στο 25% του τζίρου της.

Πώς βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης

Μέσα από το σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Μαλαματίνα η νέα ιδιοκτησία στοχεύει στην ενδυνάμωση ενός ιστορικού brand, μακριά από τα προβλήματα και τις αδυναμίες που την οδήγησαν στα αδιέξοδα του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται πως στην πενταετία 2015 – 2019 η εταιρεία ήταν σταθερά ζημιογόνος, ενώ από το 2017 ως το 2019 οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1.965.177 ευρώ, 3.168.212 ευρώ και 2.868.694 ευρώ, αντίστοιχα.

Για την εξυγίανσή της ο όμιλος Mantis ανέλαβε πάνω από 13 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες.

Η Μαλαματίνα προμηθεύεται σήμερα σταφύλια από περισσότερους από 500 μεγάλους αμπελώνες, αλλά και από 600 – 700 μικρούς αμπελουργούς στηρίζοντας το εισόδημα ισάριθμων αγροτικών οικογενειών.

Η ιστορία της ξεκινά πίσω στο μακρινό 1895…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 5+1 αλήθειες για την παγκόσμια αγορά κρασιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider