Συνεχίζεται ο «χορός» των deals στα σούπερ μάρκετ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται ο «χορός» των deals στα σούπερ μάρκετ
Έντονη παραμένει η κινητικότητα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Δέλεαρ για τους «ισχυρούς» του κλάδου το δίκτυο των μικρότερων αλυσίδων που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά της χώρας. Όλη η λίστα των deals.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η κινητικότητα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά απαιτεί και νέα προσέγγιση ως προς τη στρατηγική που ακολουθούν οι μεγάλοι «παίκτες» του οργανωμένου λιανεμπορίου στο μέτωπο των εξαγορών. O κλάδος άλλωστε καλείται να επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά του…

Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός πως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βολιδοσκοπούν τις μικρότερες, προκειμένου να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τα μερίδια αγοράς τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον κι ενώ οι μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» απέναντι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα της αγοράς, η επόμενη μέρα βρίσκει τους βασικούς πρωταγωνιστές της οργανωμένης λιανικής να επαναπροσδιορίζουν τη φυσική τους παρουσία μέσω του δικτύου καταστημάτων τους, αποφασίζοντας να προχωρήσουν σε επιλεκτικές εξαγορές μικρότερων αλυσίδων που διαθέτουν καταστήματα σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ανάπτυξη.

«Τα σούπερ μάρκετ πλέον προσθέτουν στο δίκτυο καταστημάτων τους ό,τι τους λείπει. Εξαγοράζουν καταστήματα σε περιοχές που δεν έχουν παρουσία. Πρακτικά, παίρνουν ό,τι δεν έχουν…», σχολίαζε πρόσφατα στο insider.gr παράγοντας της αγοράς.

Η μακρά λίστα των εξαγορών

Το πιο… φρέσκο deal στον χώρο των σούπερ μάρκετ αφορά στην απόκτηση της αλυσίδας AS Αγορά που εδρεύει στη Λάρισα από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Το σχετικό προσύμφωνο υπεγράφη την Παρασκευή, καθώς τελεσφόρησαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που είχαν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Η αλυσίδα AS Αγορά είναι μια τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στα τέλη του 2015, όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής στον Άγιο Αθανάσιο. Από τότε ακολούθησαν ακόμη οκτώ καταστήματα. Τα συνολικά εννέα καταστήματα της αλυσίδας – τα οποία θα περάσουν στον όμιλο Σκλαβενίτη – λειτουργούν στην πόλη της Λάρισας (έξι καταστήματα), ένα στην Αγιά, ένα στον Αμπελώνα Λάρισας και ένα στους Νέους Πόρους Πιερίας. Με τη νέα αυτή εξαγορά ο όμιλος Σκλαβενίτη ενισχύει το αποτύπωμά του στην κεντρική Ελλάδα και δη στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η εταιρεία προχώρησε σε δύο εξαγορές μέσα στο 2022, με τον leader του κλάδου να έχει βάλει στόχο να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του, καθώς εντείνονται οι κινήσεις συγκέντρωσης στον χώρο των σούπερ μάρκετ.

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2022 και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε γνωστό πως στον έλεγχο του ομίλου Σκλαβενίτη πέρασαν τα τέσσερα από τα έξι καταστήματα της αλυσίδας Γέγος και συγκεκριμένα τα καταστήματα που βρίσκονται σε Μαρκόπουλο, Λούτσα και Πόρτο Ράφτη (δύο καταστήματα). Η αλυσίδα Γέγος δημιουργήθηκε το 1971, με τον τζίρο της το 2022 να εκτιμάται κοντά στα 19 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το περασμένο Πάσχα ανακοινώθηκε η συμφωνία της Σκλαβενίτης με την τοπική αλυσίδα SEP Markets Παπαδόπουλος που δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα. Με την εν λόγω συμφωνία η αλυσίδα Σκλαβενίτης επέκτεινε το δίκτυο καταστημάτων στην αγορά των Ιωαννίνων, όπου διατηρούσε μόλις δύο καταστήματα. Μετά το deal, το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου στην ηπειρωτική πόλη αυξήθηκε σε 11.

Το πρώτο deal του 2023 στα σούπερ μάρκετ ήρθε από τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης, όταν ανακοινώθηκε ότι αποκτά τα δύο καταστήματα της αλυσίδας Γέγος που δεν πήρε η Σκλαβενίτης. Πρόκειται για τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα.

Πλούσια χρονιά σε εξαγορές αποδείχθηκε και το 2022 για τη Μασούτης, με την αλυσίδα να πετυχαίνει το… τρία στα τρία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι συμφώνησε να αποκτήσει 10 καταστήματα της αλυσίδας Family Super Market που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Βέροια, Πτολεμαΐδα και Κομοτηνή. Η έγκριση του εν λόγω deal από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο καιρό νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η Μασούτης αποκτά τον έλεγχο των καταστημάτων χονδρικής και λιανικής πώλησης της Αφοί Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ, τα οποία βρίσκονται σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αττική. Με την εν λόγω εξαγορά, το όφελος σε επίπεδο τζίρου είναι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο deal ωστόσο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας ήρθε στις αρχές του 2022, όταν ανακοινώθηκε -τον περασμένο Φεβρουάριο- πως προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τη συνεταιριστική αλυσίδα ΣΥΝΚΑ, με παρουσία σε Κρήτη, Αιγαίο και Κέρκυρα. Μέσω της εν λόγω εξαγοράς, η Μασούτης εξασφάλισε ένα σημαντικό «εισιτήριο» εισόδου στην κρητική αγορά, καθώς και σε αρκετά νησιά της χώρας. Το deal οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος με την επωνυμία «ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.», στην οποία η Μασούτης συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%. Ο συνεταιρισμός έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος και το management, ενώ οι μέτοχοι του συνεταιρισμού εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματά τους, έχοντας ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις του ΣΥΝΚΑ.

Το 2022 και μέσα σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών, σε δύο εξαγορές προχώρησε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Ήταν στις αρχές Οκτωβρίου 2022 όταν ανακοίνωσε την εξαγορά της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης, αποκτώντας 17 καταστήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στην Κρήτη.

Μόλις 36 ημέρες νωρίτερα, στα τέλη Αυγούστου η Κρητικός ανακοίνωνε ότι εξαγοράζει τον όμιλο σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη και εντάσσοντας στο δυναμικό της, τα 52 εταιρικά καταστήματα του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους.

Στο χορό των εξαγορών μπήκαν όμως το 2022 και οι μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς μόνο μέσα από τον δρόμο των συνεργειών μπορούν να διαχειριστούν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και της ξέφρενης ανόδου των τιμών των πρώτων υλών. Όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Απρίλιο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Πίτσιας, με έδρα την Πιερία, απέκτησε τρία καταστήματα της Μαζί Markets, προκειμένου να ισχυροποιήσει την παρουσία της σε σημεία όπου μέχρι πρότινος δεν είχε «πατήσει πόδι». Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και ακόμη δύο στη Βέροια, τα οποία άλλαξαν επωνυμία – αποκτώντας το brand της Πίτσιας – πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Η αλυσίδα Πίτσιας ξεκίνησε το 1973 από το μικρό μπακάλικο των Φωτεινών για να φτάσει να θεωρείται σήμερα μια σύγχρονη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της περιφέρειας.

Ποιοι περιμένουν την… κατάλληλη ευκαιρία

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στα τέλη του περασμένου έτους για το φαινόμενο συγκέντρωσης που παρατηρείται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο Brand President της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, δήλωσε πως «η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ανοιχτή σε εξαγορές». Μάλιστα, παραδέχθηκε πως είχαν γίνει συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας Γέγος, οι οποίες τελικά δεν τελεσφόρησαν. «Εμείς στοχεύαμε και για τα έξι καταστήματα Γέγος», είχε αποκαλύψει.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης, αποκάλυψε ότι η METRO AEBE διατηρεί «ανοιχτά τα μάτια της» αλλά κινείται πιο επιλεκτικά και πιο στοχευμένα. «Ψάχνουμε αλυσίδες που έχουν καταστήματα που μοιάζουν στο δικό μας format. Καταστήματα έκτασης 600-1000 τμ, ενώ οι περισσότερες μικρομεσαίες αλυσίδες έχουν μικρά καταστήματα. Εμείς στα μικρά καταστήματα μπαίνουμε με το franchise», τόνισε τον περασμένο Φεβρουάριο, μιλώντας στο περιθώριο της HORECA 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον Σκλαβενίτη περνά η αλυσίδα AS Αγορά – Υπεγράφη το προσύμφωνο

Επ. Ανταγωνισμού: «Ναι» στην εξαγορά της Family Super Market από Μασούτη

Ραγδαία η διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα ελληνικά νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider