Τράπεζα Πειραιώς: Τι είπε η Διοίκηση στους επενδυτές στο road show στις ΗΠΑ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Τι είπε η Διοίκηση στους επενδυτές στο road show στις ΗΠΑ
Τράπεζα Πειραιώς
Οι επαφές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν με τουλάχιστον 15 διεθνείς επενδυτές, στους οποίους η Διοίκηση επεσήμανε την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλους τους επιμέρους δείκτες της Τράπεζας Πειραιώς και την ανοδική αναθεώρηση των στόχων δύο φορές μέσα στο 2022.

Εστιασμένες στην κερδοφορία του 2023, στην επίπτωση των αυξήσεων επιτοκίων στα έσοδα από τόκους και στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού ήταν οι ερωτήσεις των επενδυτών κατά τις διήμερες επαφές σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη που είχε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στον απόηχο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2022. Η Διοίκηση της Τράπεζας αναχώρησε από τις ΗΠΑ την Παρασκευή και από την Αθήνα πλέον, θα προγραμματίσει τη συνέχεια των επαφών της με επενδυτές στο Λονδίνο.

Οι επαφές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν με τουλάχιστον 15 διεθνείς επενδυτές, στους οποίους η Διοίκηση επεσήμανε την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλους τους επιμέρους δείκτες της Τράπεζας Πειραιώς και την ανοδική αναθεώρηση των στόχων δύο φορές μέσα στο 2022. Όπως αναφέρθηκε, το 2023 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς και στόχος είναι η ενίσχυση των αποδόσεων των μετόχων άνω των 45 σεντς ανά μετοχή, η επίτευξη ελάχιστης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10% και η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού κεφαλαίου σε επίπεδο υψηλότερο του 17,3%.

Για τις επιμέρους βασικές συνιστώσες της κερδοφορίας, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ανέφερε στους επενδυτές ότι στόχος για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι να ενισχυθεί άνω του 2%, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να αυξηθούν γύρω στο 0,6%, ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρήσει κάτω του 42% (που σημαίνει επιπλέον επαναλαμβανόμενη οργανική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% φέτος, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, με σχεδιαζόμενη νέα εθελούσια έξοδο) και τα κεφάλαια να ενισχυθούν οργανικά κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Κορυφαίο στις ερωτήσεις των επενδυτών ήταν το θέμα της επίπτωσης που θα έχει η άνοδος του Euribor στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) της Τράπεζας. Η Διοίκηση απάντησε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα βελτιώνεται κατά 20 μονάδες βάσης για κάθε άνοδο 100 μ.β. του Euribor. Σε ό,τι αφορά την άνοδο των επιτοκίων στα δάνεια, ανέφερε ότι για άνοδο 100 μ.β. του Euribor, οι 65 μ.β. περνούν στην Τράπεζα (αύξηση επιτοκίων δανείων) και τις 35 μ.β. τις κερδίζει ο δανειολήπτης με μείωση του spread στο δάνειο. Στα επιτόκια καταθέσεων αναφέρθηκε ότι περνάει το ήμισυ της αύξησης του Euribor και σημειώθηκε ότι οι ανανεώσεις των προθεσμιακών καταθέσεων γίνονται στο 1,20%. Όπως αναφέρθηκε στους επενδυτές, το κόστος για την Τράπεζα από τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων υπολογίζεται φέτος στα 250 εκατ. ευρώ. Το μείγμα των προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να αυξηθεί στο 23% φέτος από 17% στο σύνολο των καταθέσεων της Τράπεζας το 2021 και 2022.

Η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς είπε στους επενδυτές ότι για φέτος αλλά και του χρόνου, αναμένει καθαρή ετήσια πιστωτική επέκταση της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να πιέσει τα επιτοκιακά περιθώρια στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στις 250 μ.β. Συνολικά για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) στη φετινή χρήση, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς προέβλεψε ότι θα κινηθεί άνω του 2%. Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η πρόβλεψη αυτή είναι συντηρητική, δεδομένου ότι έχει υπολογιστεί με επιτόκιο Euribor στο 2,25%.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, αναφέρθηκε ότι η Τρ. Πειραιώς οδεύει φέτος σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 6%, με κάλυψη των NPEs από προβλέψεις σε ποσοστό άνω του 60%. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται φέτος αυξημένο κατά 30 – 40 μ.β., στο 1,2% περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 5,69% αυξήθηκε το μέσο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις – Στο 3,90% το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά

Eurobank: Νέο πλάνο για την επέκταση στο εξωτερικό – Τα οφέλη από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο οι κίνδυνοι από συνεργασίες με τρίτους – Τι φέρνει η Οδηγία DORA

gazzetta
gazzetta reader insider insider