Προς ψηφιοποίηση βαδίζει ο τουριστικός κλάδος - Έρχεται η νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ψηφιοποίηση βαδίζει ο τουριστικός κλάδος - Έρχεται η νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism»
Η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες για όλες τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για την χάραξη μιας σωστής τουριστικής πολιτικής.

Ψηφιακό πρόσημο θα αποκτήσει σταδιακά ο ελληνικός Tουρισμός, ένας κλάδος που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα περίπου το 30% του ελληνικού ΑΕΠ και απασχολεί περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η ΚτΠ προχωρά στη διενέργεια Ηλεκτρονικού Ανοικτού (Διεθνούς) Άνω των Ορίων Διαγωνισμού με σκοπό τη δημιουργία ενός ψηφιακού Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων «mydigitaltourism.gr», με χρηματοδότηση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Στόχος είναι ο εγχώριος τουριστικός κλάδος να αφομοιώσει τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο του τουρισμού και να συμβαδίσει με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών για προσωποποιημένες, ελκυστικές και ποιοτικές εμπειρίες και υπηρεσίες.

Η πλατφόρμα mydigitaltourism

Ειδικότερα σύμφωνα με το κείμενο του διαγωνισμού που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται μέσω του έργου ύψους 16.297.171,20 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, να δημιουργηθεί η πλατφόρμα mydigitaltourism.gr. Σε αυτή θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ). Παράλληλα, θα αναπτυχθεί διαλειτουργικότητα με σκοπό τη διασύνδεση με μητρώα και συστήματα στα οποία τηρούνται στοιχεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε το Υπουργείο τουρισμού να μπορεί να έχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν

Συγκεκριμένα θα ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism» το σύνολο σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας και ειδικότερα :

  • Τουριστικά καταλύματα
  • Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής όπως άντληση στοιχείων για τους τουριστικούς λιμένες και λοιπές υποδομές θαλάσσιου τουρισμού από το Ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών
  • Τουριστικών Λιμένων (ΗΜΤΛ) οριζόμενο εκ της παρ.1 του άρθρου 30 του ν.2160/93 ως ισχύει
  • Τουριστικά γραφεία και πράκτορες (κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α ́ 199))
  • Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (επιχειρήσεις ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων)
  • Επιχειρήσεις εκμίσθωσης Μοτοσικλετών, Τρίτροχων και Τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ.
  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.)(τουριστικές επιχειρήσεις της
  • παραγράφου 1 που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977)
  • Ναυλομεσιτικά Γραφεία (τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου 1 οι οποίες αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής)
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως χωρίς μετρητή (λιμουζίνες) με οδηγό
  • Ξεναγοί

Τα οφέλη του έργου

Τα στοιχεία που θα αντλούνται θα αφορούν όλες τις νομίμως λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις ενώ στο νέο αυτό σύστημα θα υποβάλλονται και τυχόν καταγγελίες οι οποίες θα ελέγχονται από τις περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο η διαδικασία υποβολής στοιχείων για την αρχική αδειοδότηση ή την ανανέωση της αδειοδότησης αυτών θα παραμείνει αρμοδιότητα των τρίτων συστημάτων, τα οποία θα διαλειτουργούν με το νέο σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό η πλατφόρμα «mydigitaltourism» θα μειώσει τις διοικητικές επιβαρύνσεις, θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και μη όπως camping, σκάφη αναψυχής κ.α., τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα από τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, μέσω των παραπάνω, θα εξορθολογιστούν και θα αυτοματοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες του υπουργείου Τουρισμού, θα παρέχονται ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους διοικούμενους και τους πολίτες, ενώ θα εξασφαλίζονται και κρίσιμα στοιχεία για την χάραξη μιας κατάλληλης τουριστικής πολιτικής και την ολιστική διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Η παρούσα κατάσταση

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2014 μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση λειτουργίας και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό μητρώο (MHTE) το 2008, το οποίο λειτουργεί πλέον από τις Κεντρικές και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου. Η υπάρχουσα βάση δεδομένων ήταν καλά πληροφορημένη μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, όπου και άλλαξε ο τρόπος αδειοδότησης των νέων καταλυμάτων καθώς και ο τρόπος που γνωστοποιούνται οι μεταβολές του συνόλου των καταλυμάτων. Έτσι στην παρούσα φάση τα στοιχεία των επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος συντηρούνται αποσπασματικά και άναρχα τόσο σε συστήματα των εποπτευομένων φορέων όσο και του Υπουργείου Τουρισμού χωρίς να φέρουν κοινή δομή και κωδικοποίηση.

Με τον τρόπο αυτό δεν είναι δυνατή η άντληση, παρακολούθηση και επικαιροποίηση του συνόλου των στοιχείων μιας τουριστικής επιχείρησης. Με την ολοκλήρωση του παρόντος Έργου θα έχει κατασκευαστεί μια πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει πληροφορίες για όλες τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων, παρέχοντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να επαναφέρει την κανονικότητα και την δυνατότητα ελέγχου στο αντικείμενο αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Αυξάνουν οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2023 - Τι μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις

Τουρισμός: Ανοδικά ο Ιανουάριος και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Μεγάλες προσδοκίες για την συνέχεια

Τουρισμός: Τα «κλειδιά» για την καλή πορεία της φετινής σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider