Tesla: Μαζικές απολύσεις στη Νέα Υόρκη «ως αντίποινα για συνδικαλιστική δράση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tesla: Μαζικές απολύσεις στη Νέα Υόρκη «ως αντίποινα για συνδικαλιστική δράση»
H Tesla ότι απέλυσε παράνομα τους υπαλλήλους «σε αντίποινα για συνδικαλιστική δράση και να αποθαρρύνει τη ριζοσπαστικοποίηση των υπαλλήλων».

Η Tesla απέλυσε δεκάδες εργαζομένους την Τετάρτη στο εργοστάσιό της στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μία ημέρα αφότου οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για δημιουργία συνδικάτου.

Σε μια κατάθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, το συνδικάτο Workers United κατηγόρησε την Tesla ότι απέλυσε παράνομα τους υπαλλήλους «σε αντίποινα για συνδικαλιστική δράση και να αποθαρρύνει τη ριζοσπαστικοποίηση των υπαλλήλων». Το συνδικάτο ζήτησε από το συμβούλιο εργασίας να επιδιώξει μια ομοσπονδιακή δικαστική εντολή «για να αποτραπεί η ανεπανόρθωτη καταστροφή των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προκύπτουν από την παράνομη συμπεριφορά της Tesla».

Αρκετοί από τους απολυθέντες υπαλλήλους είχαν εμπλακεί σε συνδικαλιστικές συζητήσεις, σύμφωνα με το σωματείο, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός που ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

«Αυτή είναι μια μορφή συλλογικών αντιποίνων εναντίον της ομάδας εργαζομένων που ξεκίνησε αυτή την οργανωτική προσπάθεια», δήλωσε ο Τζαζ Μπρίζακ, από την Workers United λέγοντας πως οι απολύσεις είναι «σχεδιασμένες για να τρομοκρατούν τους πάντες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της οργάνωσής τους».

Αξιωματούχοι της Tesla, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Έλον Μασκ και του επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, δεν απάντησαν στις καταγγελίες.

Οι υπάλληλοι από το εργοστάσιο έστειλαν ένα email στον Μασκ νωρίς την Τρίτη με την πρόθεσή τους να συνδικαλιστούν. Οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερους μισθούς και ασφάλεια στους χώρους εργασίας παράλληλα με λιγότερη πίεση στην παραγωγή που, όπως λένε, είναι επιβλαβής για την υγεία τους.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο είπαν στο Bloomberg ότι η Tesla παρακολουθεί πόσο χρόνο ξοδεύουν οι εργαζόμενοι για διάλειμμα και πόσο περνούν πάνω από τα μηχανήματα, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν χρόνο να πάνε ούτε στην τουαλέτα.

«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να τους φέρονται σαν ρομπότ», επεσήμανε ένας εργαζόμενος. Εάν πετύχουν οι συνδικαλιστικές δράσεις και γίνει το σωματείο θα είναι η πρώτη ηχηρή ήττα για την Tesla, η οποία σε αντίθεση με άλλες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες αντιστάθηκε επιτυχώς απέναντι στον συνδικαλισμό στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι ο συνδικαλισμός θα μας δώσει φωνή στον εργασιακό μας χώρο, η οποία πιστεύουμε ότι έχει αγνοηθεί μέχρι αυτό το σημείο. Ζητάμε μόνο μια θέση στο αυτοκίνητο που βοηθήσαμε να κατασκευαστεί» τονίζουν.

Ο Μασκ στο παρελθόν έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στα συνδικάτα και ήρθε αντιμέτωπος με την οργή του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ όταν του ζήτησαν να διαγράψει tweet του 2018 στο οποίο έλεγε ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν τα δικαιώματα μετοχών τους αν δημιουργούσαν συνδικάτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ: Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού η τεχνητή νοημοσύνη

Εν εξάλλω ο Μασκ: Απειλεί υπαλλήλους για τα tweets του - «Θα σας απολύσω όλους»

Έλον Μασκ: Στα τέλη του 2023 θα αναλάβει άλλος το Twitter

gazzetta
gazzetta reader insider insider