Μία πρωτότυπη ιδέα λανσάρει το εστιατόριο με γαλλική κουζίνα La Popote, στη βόρεια Βρετανία, προσφέροντας ένα ολόκληρο μενού με... εμφιαλωμένο νερό. Το ρεστοράν με διάκριση στον Οδηγό Michelin, προσφέρει στους θαμώνες -πέρα από τον κλασικό του κατάλογο με φαγητά- το πρώτο μενού μόνο με νερό, με μερικά μπουκάλια να κοστίζουν έως και 22 ευρώ.
Σύμφωνα με το CNN, το La Popote καινοτομεί, αξιοποιώντας μια παγκόσμια τάση αποχής από το αλκοόλ: πλέον το 58% των ενήλικων Αμερικανών πίνει αλκοόλ, από 67% το 2022. Με όλο και περισσότερους καταναλωτές να γυρίζουν την πλάτη στο αλκοόλ, είτε μόνιμα είτε προσωρινά, πολλά εστιατόρια προσφέρουν μεγαλύτερη γκάμα από mocktails, ενώ τα μπαρ με μη αλκοολούχα ποτά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Στο μενού του εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας προσφέρονται 7 υψηλής ποιότητας νερά από όλη την Ευρώπη.
Τα εκλεκτά νερά σερβίρονται σε ποτήρια κρασιού, ενώ 3 εξ αυτών είναι μη ανθρακούχα, συν το νερό βρύσης, ενώ 4 είναι ανθρακούχα. Η επιλογή έχει γίνει προσεκτικά από διάφορες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισλανδία και η Βρετανία, ενώ ο Ντόραν Μπάιντερ, σομελιέ νερού, πιστοποιημένος από την Fine Water Academy πέρασε τους τελευταίους επτά μήνες αποφασίζοντας για τα καλύτερα μπουκάλια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς «κλείδωσε» το mega deal UFC - Paramount: Αποκαλύπτει ο Ντάνα Γουάιτ
Ξεχωριστό μενού που περιλαμβάνει μόνο νερό στο εστιατόριο
Ο σεφ Τζόζεφ Ρόλινς, ο οποίος ίδρυσε και διευθύνει το La Popote με τη Γαλλίδα συνεργάτιδά του Γκαέλ Ραντιγκόν, εμπνεύστηκαν την ιδέα από τον 52χρονο «εγκέφαλο» και εμπνευστή της ιδέας, ο οποίος ήδη προμήθευε το εστιατόριο με το «σπιτικό» νερό του με την επωνυμία Crag Spring Water πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία ενός μενού με νερό στο ζευγάρι πριν από τρία χρόνια.
«Στην αρχή γέλασα. Μου φάνηκε ηλίθια ιδέα», ανέφερε ο Ρόλινς στο CNN. Αλλά όταν ο Μπάιντερ, κάλεσε το ζευγάρι σε μια γευσιγνωσία στο «water bar» που έχει στην Peak District, ένα εθνικό πάρκο στη βορειοκεντρική Βρετανία, ενθουσιάστηκαν. «Ήταν απίστευτη εμπειρία», υπογράμμισε ο Ρόλινς, προσθέτοντας μάλιστα ότι πλέον πιστεύει ότι «το νερό δεν είναι απλώς νερό».
Σε εκείνη την πρώτη γευσιγνωσία, δοκίμασαν πέντε ή έξι διαφορετικές ποικιλίες. «Στη συνέχεια, κάναμε μια δεύτερη γευσιγνωσία με ακριβώς τα ίδια νερά, αλλά τα συνδυάσαμε με ορισμένα τρόφιμα - όπως τυρί Manchego, τυρί Comté, σοκολάτα, ζαμπόν, ελιές. Όπως και με ένα κρασί, η γεύση απλώς άλλαξε» επεσήμανε. Το εστιατόριο είναι το πρώτο στη Βρετανία που προσφέρει μενού νερού και ένα από τα λίγα στον κόσμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το αμύθητο ποσό που έπιασε η καμένη βίλα της Πάρις Χίλτον στο Μαλιμπού
Πόσο κοστίζει μια φιάλη νερό στο εστιατόριο
Ο Μπάιντερ επιμελήθηκε το μενού νερού του La Popote, το οποίο περιλαμβάνει επιλογές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι τιμές κυμαίνονται από 5 στερλίνες (5,8 ευρώ ή 6,80 δολάρια) για ένα μεγάλο μπουκάλι της μάρκας Crag και μέχρι 19 στερλίνες (22 ευρώ ή 26 δολάρια) για το The Palace of Vidago, ένα πορτογαλικό ανθρακούχο νερό.
«Η μέτρηση των μετάλλων στο νερό είναι αυτό που καθορίζει τη γεύση και το άρωμα», εξήγησε ο Μπάιντερ στο CNN, διευκρινίζοντας πως αυτή η μέτρηση ονομάζεται Συνολικά Διαλυμένα Στερεά ή TDS. «Το απεσταγμένο νερό δεν έχει καθόλου TDS. Είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό παραθύρων, εξαιρετικό για ηλεκτρικές συσκευές, εξαιρετικό για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας» αποσαφήνισε, σημειώνοντας ότι το θαλασσινό νερό βρίσκεται στο άλλο άκρο του φάσματος με 30.000-40.000 TDS.
Η γκάμα του εστιατορίου κυμαίνεται από 14 TDS στο ανθρακούχο μεταλλικό νερό Lauretana από την Ιταλία έως 3.300 για το Vichy Celastins από τη Γαλλία, το οποίο έχει αλμυρή γεύση. «Στη συνέχεια, το βάζεις με κάτι που είναι αρκετά αλμυρό, όπως ένα ζαμπόν, και τα δύο εξισορροπούνται φυσικά, έτσι ώστε το νερό να μην διακρίνεται για την αλατότητα και να υπάρχει μια πιο μακράς διαρκείας γεύση του ζαμπόν στο στόμα σας» ανέφερε.
Ο τρόπος που σερβίρεται το νερό είναι επίσης σημαντικός: πρέπει να κυκλοφορεί σε θερμοκρασία δωματίου με πάγο και μια φέτα λεμόνι. «Το νερό είναι σαν το κρασί - αν είναι πολύ κρύο, σκοτώνει όλη τη γεύση» προειδοποίησε ο Ρόλινς και δήλωσε πως το μενού με νερό δίνει στους θαμώνες «με άλλη αίσθηση», καθώς «πολλοί άνθρωποι πίνουν λιγότερο αλκοόλ τώρα».
Ο Μπίντερ, ο οποίος δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ, συμφωνεί. «Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν πίνουν αλκοόλ, όπως εγώ. Είμαι μεγάλος λάτρης του φαγητού και όταν πηγαίνω σε ένα εστιατόριο ανυπομονούν να μου βάλουν ένα μενού κρασιών μπροστά στη μύτη μου, κάτι που δεν θα με ενδιαφέρει ποτέ. Αλλά βάλτε μου ένα μενού με νερό και θα έχετε μια εντελώς νέα ροή εσόδων. Είναι ελκυστικό για τα εστιατόρια όπως και για όλο και περισσότερους ανθρώπους που προσέχουν την υγεία τους» κατέληξε.