Κοντά στα 3 δισ. ευρώ η αποτίμηση της PeopleCert - Οι στόχοι για τη συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά στα 3 δισ. ευρώ η αποτίμηση της PeopleCert - Οι στόχοι για τη συνέχεια
Τα μεγέθη του 2022, οι προοπτικές ανάπτυξης και ο στόχος του decacorn.

Πλώρη για αποτίμηση ύψους 10 δισ. ευρώ βάζει η PeopleCert, η ελληνική εταιρεία που κατέκτησε πρώτη τον τίτλο του unicorn και σήμερα αποτιμάται κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Διευρύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξής της, η PeopleCert επιδιώκει να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά της διενέργειας εξετάσεων και πιστοποιήσεων για γλωσσικές και επαγγελματικές δεξιότητες αλλά και από την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου.

Να θυμίσουμε ότι η PeopleCert, με ιδρυτή τον Βύρωνα Νικολαΐδη, έγινε τον Ιούλιο του 2021 ο πρώτος ελληνικός μονόκερος, με την αποτίμησή της να σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Όχημα για τα μεγέθη αυτά, αποτέλεσε η βρετανική εταιρεία Axelos, την οποία και εξαγόρασε έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή, όπως έχει διευκρινίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης, αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας του εξωτερικού από ελληνική ιδιωτική εταιρεία.

Η αποτίμηση των 2,9 δισ. ευρώ και οι στόχοι για την συνέχεια

Σήμερα, έχοντας ενσωματώσει πλέον στο χαρτοφυλάκιό της τις λύσεις της Axelos και διευρύνοντας τόσο το πελατολόγιό της όσο και τις συνέργειες, η PeopleCert εμφανίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40%, περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) 65% και ρυθμό ταμειακής μετατροπής 90%. Στο εννεάμηνο του 2022, όπου ήταν ιστορικά το καλύτερο από άποψη εσόδων και όγκου εξετάσεων, η εταιρεία αύξησε, σε ετήσια βάση τον κύκλο εργασιών της κατά 40,7% φτάνοντας τα 92 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε κατά περίπου 800% τα Ebitda σε 61,1 εκατ. ευρώ και κατέγραψε κέρδη (έναντι ζημίων) άνω των 16 εκατ. Ευρώ. Η βελτίωση των μεγεθών της δε, οδήγησαν την αποτίμηση της στα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στελέχη της.

Στόχος για την συνέχεια, παραμένει η επέκταση του πελατολογίου της η διεύρυνση των μεγεθών της και ώστε η αποτίμησή της να φτάσει τα 10 δισ ευρώ κερδίζοντας τον τίτλο του decacorn! Άλλωστε σύμφωνα τον ιδρυτή της τα έσοδα της εταιρείας προκύπτουν σήμερα από 4 πηγές: από τις εξετάσεις όπου η PeopleCert αποτελεί τον τέταρτος παίκτης παγκοσμίως στην γλωσσομάθεια, από το περιεχόμενο δηλαδή από βιβλία εκπαιδευτικού υλικού, από τις τηλε-εξετάσεις (OLP) καθώς και από πρόσθετες υπηρεσίες και υποστήριξη, όπως η ασφάλεια των εξετάσεων, τα accreditation, τα subscription models κ.ά.

Η πορεία της Peoplecert

Αξίζει να σημειωθεί ότι η People Cert πραγματοποιεί εξετάσεις και πιστοποιεί το προσωπικό περισσότερων από 50.000 εταιρειών σε όλο τον κόσμο, όπως η Amazon, η Microsoft, η Deutche Bank και η Boeing. Εκτός από τον τομέα των εξετάσεων και της πιστοποίησης γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα από την παραγωγή πρωτότυπου περιεχόμενου, όπως βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και τη διάθεση πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τεχνολογικά συστήματα που έχει αναπτύξει.

Η εταιρεία από το 2012 έχει δημιουργήσει τη δική της τεχνολογία πραγματοποίησης και επιτήρησης εξετάσεων από απόσταση. Επιστήμονες Πληροφορικής, που εργάζονται στο τμήμα R&D της εταιρείας που σήμερα απασχολεί πάνω από 80 άτομα ανέπτυξαν, συστήματα τηλε-εξετάσεων και τηλε- επιτηρήσεων που λειτουργούν 24/7/365 και καλύπτουν 25 γλώσσες
με εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεων ετησίως.

Παρότι μέτοχος πλειοψηφίας παραμένει ο ιδρυτής της, το 20% της εταιρείας ελέγχει πλέον το αμερικανικό επενδυτικό fund FTV Capital, ένα από τα 25 μεγαλύτερα funds παγκοσμίως που διαχειρίζεται περίπου 7Β aum (assets under management), έχοντας επενδύσει ποσό της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στην έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,25% και λήξη το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PeopleCert: Εξαγορών συνέχεια από τον πρώτο ελληνικό μονόκερο και στο βάθος... decacorn

PeopleCert: Εξαγορών συνέχεια από τον πρώτο ελληνικό μονόκερο και στο βάθος... decacorn

Peoplecert: Η εξαγορά που εκτίναξε την αποτίμηση της εταιρείας στα 1,8 δισ. και οι στόχοι για την συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider