Τζορτζ (Fed): Πιθανό το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζορτζ (Fed): Πιθανό το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης»
«Φτάνουμε σε ένα σημείο που νομίζω ότι θα είναι σημαντικό να αρχίσουμε να κοιτάμε και γύρω από τις γωνίες», υπογράμμισε με νόημα.

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έστερ Τζορτζ, η οποία συνταξιοδοτείται αυτόν τον μήνα, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια σε σημείο που η νομισματική πολιτική θα γίνει υπερβολικά περιοριστική ενώ η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει μια απότομη ύφεση.

«Αυτό το σενάριο της ομαλής προσγείωσης είναι ένα σενάριο που όλοι θα θέλαμε να δούμε. Και υπάρχουν κάποιες δυνατότητες για αυτό. Υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών» τόνισε η Τζορτζ σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Η ίδια εμφανίστηκε «μετριοπαθής» όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων τον περασμένο μήνα και συνέστησε προσοχή απέναντι στους κινδύνους υπερβολικής νομισματικής σύσφιξης.

«Φτάνουμε σε ένα σημείο που νομίζω ότι θα είναι σημαντικό να αρχίσουμε να κοιτάμε και γύρω από τις γωνίες», υπογράμμισε με νόημα.

Στις 14/12, η Fed αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα βασικά της επιτόκια ενώ προέβλεψε επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης ως το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτή ήταν για την έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από την Fed εντός του 2022, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα εδώ και 15 χρόνια. Το τελικό επίπεδο στο οποίο αναμένεται να τερματιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια τίθεται στο 5%-5,25%, γεγονός που σημαίνει πως εντός του 2023 θα ακολουθήσουν νέες -αλλά μικρότερες- αυξήσεις, ενώ οι πρώτες μειώσεις τοποθετούνται για το 2024. Παράλληλα, η FOMC αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2023, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ τον Σεπτέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 1,2%.

Σημειώνεται πως απόφαση της Fed για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% ήρθε μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, που απειλούν να ρίξουν σε υφεσιακό έδαφος την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τον κίνδυνο και ανοίγει «παράθυρο» σε Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο (ESM) για στήριξη της βιομηχανίας

«Με 8 ώρες δουλειάς από το σπίτι, βγάζω 18.500 ευρώ»: Πώς τα κατάφερε ένας 50χρονος πατέρας

Ρουμπινί για crypto: Το 99,99% είναι απάτη και προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider