Προοδευτική: «Πράσινο φως» στην ενεργοποίηση συμφωνίας με τους Αμερικάνους – Το «κατώφλι» άσκησης των warrants

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προοδευτική: «Πράσινο φως» στην ενεργοποίηση συμφωνίας με τους Αμερικάνους – Το «κατώφλι» άσκησης των warrants
«ΟΚ» από τη Γενική Συνέλευση για το μοντέλο συνεργασίας με την «LDA CAPITAL LIMITE», μέσω χρηματοδότησης έως 20 εκατ. ευρώ και έκδοσης δικαιωμάτων προαίρεσης, υπέρ των νέων επενδυτών. Οι στόχο σε ΑΠΕ και το όριο για τα warrants.

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της σύμβασης με την «LDA CAPITAL LIMITE» έδωσε χτες η επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της κατασκευαστικής εταιρίας Προοδευτική, που ως βασικό θέμα είχε τη «Λήψη μέτρων κεφαλαιοδότησης της εταιρείας - Έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (Warrants επί μετοχών - δικαιώματα προαίρεσης) με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ της αμερικανικής εταιρείας, σε εκτέλεση των σχετικών όρων της συμφωνίας που έχει ήδη ανακοινωθεί. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η άσκηση των warrants

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει, για την άσκηση των warrants έχει τεθεί μια «βάση», ένα «κατώφλι» για την τιμή της μετοχής στο ταμπλό που ορίζεται στα επίπεδα των 0,453 ευρώ ανά Κοινή Μετοχή. Εφόσον η τιμή της μετοχής της Προοδευτικής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι άνω του ορίου αυτού, τότε η αμερικανική εταιρεία μπορεί να προχωρά σε άσκηση των warrants ανά πάσα ώρα και στιγμή, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εάν η τιμή στο ταμπλό είναι κάτω της εν λόγω «βάσης». Αυτή τη στιγμή, η τιμή στο ΧΑ της μετοχής είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η έκδοση από την τεχνική εταιρεία υπέρ του επενδυτής έως 1,216 εκατ. Δικαιωμάτων Αγοράς Κοινών Μετοχών στα 0,453 ευρώ ανά Κοινή Μετοχή με διάρκεια τρία (3) έτη, με στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για ένα deal με ιδιότυπους όρους βασισμένο σε αμερικανικό «μοντέλο», βάσει του οποίου θα προκύπτουν warrants, τιμή εισόδου, ποσοστά κ.α., με την τιμή «εισόδου» και κάλυψης των δικαιωμάτων να εξαρτάται στην εκάστοτε χρονική στιγμή και τιμή. Όποτε η εταιρεία αποφασίζει να αντλήσει χρήματα από τη «δεξαμενή» έως 20 εκατ. ευρώ, θα γίνεται και μια ισόποση ΑΜΚ, με τη χρήση των δικαιωμάτων, υπέρ των Αμερικανών. Να σημειωθεί επίσης ότι η «σφιχτή» συμφωνία με το fund δεν εμποδίζει τη διοίκηση της Προοδευτικής να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως το παλιό σενάριο για στρατηγικό επενδυτή.

Ποσοστό έως 20%, κεφάλαια έως 20 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό fund έχει σχεδιάζει να αποκτήσει ποσοστό έως 20% της εισηγμένης εταιρείας (μέσω τμηματικής απόκτησης ποσοστών, σε βάθος 3ετίας), καταβάλλοντας στην Προοδευτική αντίστοιχη χρηματοδότηση ύψους έως 20 εκατ. ευρώ με κοινό στόχο την προώθηση επενδύσεων.

Στοχεύει σε ΑΠΕ και έξοδο από επιτήρηση

Η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στην αγορά της ενέργειας και δη στις ανανεώσιμες πηγές, όπου σκοπεύει να διαμορφώσει και να αναπτύξει επενδύσεις. Ως εκ τούτου, η ροή κεφαλαίων από τη χρηματοδότηση και την άσκηση των δικαιωμάτων θα χρησιμοποιηθούν κατά μείζονα λόγο για την εξυπηρέτηση της επενδυτικής της δραστηριότητας στην αγορά της ενέργειας και ειδικότερα στις ΑΠΕ, όπου ακούγεται ότι ήδη «τρέχουν» εξελίξεις και αναπτύσσεται δραστηριότητα. Η χρηματοδότηση της Προοδευτικής θα βελτιώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή – δανειακή της θέση, όπου υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες (μείωση υποχρεώσεων με τράπεζες κ.α.), με περαιτέρω θετική επίπτωση στον κύκλο εργασιών της, με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει στο «τραπέζι» και την βελτίωση της εικόνας της μετοχής, δηλαδή, σε επόμενο στάδιο την έξοδο από καθεστώς επιτήρησης.

Η διοίκηση της Προοδευτικής φαίνεται να προτιμάει, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις και τις επιλογές της, την χρηματοδότηση της εταιρείας από τον αμερικανικό όμιλο με ένα πιο σύνθετο χρηματοπιστωτικό προϊόν (έναντι δικαιωμάτων επί μετοχών) ως τρόπο «κλειδώματος» της συμφωνίας, παρά την προσφυγή εκ νέου σε τραπεζικό δανεισμό ή μια νέα απευθείας ΑΜΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Τα «bankable» έργα, οι τράπεζες και ο επιτοκιακός «πονοκέφαλος»

Αναχρηματοδότηση δανεισμού στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» - Επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους;

ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπούν» τα 2 ΣΔΙΤ φραγμάτων 400 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider