Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας «κλειδί» για τις ασφαλιστικές

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας «κλειδί» για τις ασφαλιστικές
«Πονοκέφαλος» έχει πιάσει αυτή την περίοδο τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας. Αφορμή προς τούτο αποτελεί η απομείωση του ενεργητικού τους, μια συναίρεση η οποία όμως οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες.

«Πονοκέφαλος» έχει πιάσει αυτή την περίοδο τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας. Αφορμή προς τούτο αποτελεί η απομείωση του ενεργητικού τους, μια συναίρεση η οποία όμως οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος, για τη συγκεκριμένη περίοδο η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σημείωσε πτώση της τάξης του 2,52% και διαμορφώθηκε στα 18.5 δισ. ευρώ, έναντι 18.978 δισ. του προηγούμενου τριμήνου.

Είναι κοινός τόπος ότι το δυσμενές κλίμα στην αγορά μετοχών και ομολόγων, αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός, που αύξησε το κόστος των αποζημιώσεων, άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, με τις οικονομικές επιδόσεις των εταιριών να υφίστανται πιέσεις όσον αφορά όχι μόνο το ενεργητικό, αλλά τόσο τα ίδια κεφάλαια όσο και τις επενδυτικές τοποθετήσεις.

Τα στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή των ελληνικών επενδύσεων παρουσιάζει σταδιακή υποχώρηση, δεδομένο, που όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στους αυστηρούς εποπτικούς κανόνες που θέτει το θεσμικό πλαίσιο Solvency II στις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί στην περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Ειδικότερα τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιριών υποχώρησαν στα 3,328 δισ. ευρώ, έναντι 3,494 δισ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 13.383 εκατ. ευρώ, έναντι 13.620 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Την ίδια ώρα οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 236 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1.460 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022. Επίσης οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 104 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 802 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 132 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ.

Ακόμη το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 7,9% το γ΄ τρίμηνο του 2022, έναντι 8,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η δε αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους διαμορφώθηκε στα 10.340 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 10.610 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας διαμορφώθηκε στα 705 εκατ. ευρώ, έναντι 692 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 3,6% του δευτέρου τριμήνου. Η διάρθρωση του μέσου επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών βασίστηκε για τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, πρωτίστως στις τοποθετήσεις που εντάσσονται στις επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, όπως οι καταθέσεις και οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος (χρεωστικοί τίτλοι, δηλαδή κρατικά και εταιρικά ομόλογα, έντονα γραμμάτια, repos, κ.λπ.).

Συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 το 63,8% του ενεργητικού ήταν τοποθετημένο άμεσα σε καταθέσεις και χρεωστικούς τίτλους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 21,1% είχε τη μορφή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στον αντίποδα, μόλις το 5% αφορούσε επενδύσεις σε μετοχές, είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, παρατηρήθηκε, μεταξύ άλλων, μείωση των καταθέσεων, αφού λόγω του υψηλού πληθωρισμού, τα επιτόκια ήταν οριακά ή και μηδενικά, προκειμένου να μεταφερθούν σε χρεωστικούς τίτλους και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Τέλος, όπως διαπιστώνεται, το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τοποθετημένο σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού. Αναλυτικότερα στις 30/9/2022 σε ξένους τίτλους ήταν τοποθετημένο το 64% των συνολικών επενδύσεων, όταν στις αρχές της φετινής χρονιάς το ποσοστό αυτό ήταν 61,6% και τον Ιούνιο του 2020 56,9%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

MyDATA: Πρεμιέρα για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ - Ανοίγει ο δρόμος για αυτόματες επιστροφές φόρων

Υποδομές: Τα «bankable» έργα, οι τράπεζες και ο επιτοκιακός «πονοκέφαλος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider