Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο
Την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο που αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου ζητούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο που αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου ζητούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως αναφέρουν, ενώ το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και πολιτικά κόμματα προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, υποστήριξε την ανάγκη επιστροφής των μετοχών στο Δημόσιο σημειιώνοντας ότι κάτι τέτοιο υποδεικνύεται και από την τρέχουσα χρονική συγκυρία, όπου η ενεργειακή κρίση η οποία ανέδειξε την αξία της έρευνας των υδρογονανθράκων. «Ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε το θέμα τον υδρογονανθράκων στο προσκήνιο έχοντας οργανώσει διεθνή συνέδρια και προτάσσοντας την αξία των ερευνών. Είμαστε περήφανοι γιατί τότε ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά. Τώρα, όταν όλη η Ευρώπη υποφέρει είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να κάνουμε εξορύξεις», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του Σωματείου, κ. Κωνσταντίνο Τοκατλίδη, οι μετοχές (ποσοστό 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου) είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011 στο πλαίσιο του μνημονίου για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. «Είναι δυνατόν να λέμε ότι το εθνικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το 2011 και να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία; Για ποιο λόγο βρίσκονται οι μετοχές των ΕΛΠΕ ακόμη προς εκποίηση σε ένα φορέας πυροσβεστικής αντιμετώπισης. Είναι αναγκαίο ένα τόσο ακραίο μέτρο για να εξυπηρετηθεί το 2023 το δημόσιο χρέος του 2011 και μάλιστα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης;», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται μόνο θέμα δημόσιου συμφέροντος αλλά ότι είναι και θέμα κοινωνικού συμφέροντος, οικονομικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του σωματείου, το επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων ώστε με νόμο να αλλάξει το καθεστώς και να επιστραφούν οι μετοχές ενώ αν οι προσπάθειες πέσουν στο κενό, δεν αποκλείεται το θέμα να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και να ενταχθεί σε μια ευρύτερη θεσμική προσπάθεια.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ

Ως προς το αίτημα επιστροφής των μετοχών των ΕΛΠΕ στο ελληνικό Δημόσιο, στη σχετική ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τη διεθνή ενεργειακή κρίση αλλά και την έντονη ανησυχία που προξενείται πλέον στην περιοχή μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετική στάση της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν στη σταθερή θέση του ΠΣΕΕΠ για τη διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των Ελληνικών Πετρελαίων.

Κατά την περίοδο της κρίσης 2009 – 2019, κατά την οποία δοκιμάσθηκαν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και πρωτίστως η ελληνική κοινωνία, οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35,477% του κεφαλαίου τους) εντάχθηκαν και αυτές στο πλαίσιο των συμφωνιών για το διεθνή δανεισμό της Ελλάδας. Μεταβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε αξιοποίησή τους, που δεν είναι άλλη από την πώλησή τους. Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ οδήγησε κατ’ επανάληψη το Σωματείο να αντιδράσει με όλα τα νόμιμα θεσμικά μέσα, για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας:

• Το έτος 2018 το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας, για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, διαδικασία η οποία ήταν εξόχως προβληματική, αντίθετη προς το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και, εν τέλει, δεν προχώρησε μετά και από σημαντικές νομικές ενέργειες του Σωματείου μας.

• Πιο πρόσφατα, το έτος 2021, υπήρξε νέα πρωτοβουλία από το ΤΑΙΠΕΔ, για την τροποποίηση του καταστατικού των ΕΛΠΕ σε σχέση και με τον εταιρικό τους μετασχηματισμό, στην οποία - στην αρχική της μορφή - περιλαμβανόταν πρόβλεψη για μη ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε. πλέον) από το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά από σημαντικές θεσμικές και νομικές ενέργειες του Σωματείου, υπήρξε αναδίπλωση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, με την υποβολή εναλλακτικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, ούτως ώστε να παραμείνει ο ορισμός μελών του Διοικητικού τους Συμβουλίου από το Ελληνικό Δημόσιο. Πράγματι, θα ήταν αδιανόητο και ιδιαιτέρως προβληματικό, το Δημόσιο να μην έχει καν εκπροσώπηση στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως αρχικώς εισηγείτο το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν λίγες από τις πολλές αποδείξεις ότι δεν μπορεί πλέον και δεν πρέπει οι μετοχές του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ να παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν συντρέχουν πλέον οι συνθήκες κρίσης και οι πιεστικές περιστάσεις υπό τις οποίες μεταβιβάσθηκαν τα πολύτιμα αυτά περιουσιακά στοιχεία αλλά και εργαλεία εθνικής ενεργειακής πολιτικής και πολιτικής εθνικής ασφάλειας προς το ΤΑΙΠΕΔ, για να πωληθούν και δεν υπάρχει πλέον λόγος να παραμένουν εκεί.

Επιπλέον, μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με την ακύρωση της πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την δρομολόγηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνει και τον δημόσιο έλεγχο των ΕΛΠΕ.

Η επαναμεταβίβαση των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πλέον επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, εθνικής σημασίας και πρέπει άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, με νομοθετική ρύθμιση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΠΣΕΕΠ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες συνδικαλιστικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες, σε κάθε επίπεδο, μέχρι την επίτευξη του εξαιρετικά κρίσιμου και επείγοντος αυτού σκοπού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΣΕΕΠ: Εταιρικός Μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ - Προκλήσεις και προοπτικές

ΠΣΕΕΠ: Οι προσλήψεις στα ΕΛΠΕ δεν είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης

ΕΛΠΕ: Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού για την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων του Νομού Φθιώτιδας