Σιάμισιης: Προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων και στο Ιόνιο από την HELLENiQ ENERGY

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης: Προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων και στο Ιόνιο από την HELLENiQ ENERGY
Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η πρόσκτηση μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατων) σεισμικών δεδομένων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και «Ιόνιο», μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων των 2D σεισμικών ερευνών.

Στην επόμενη φάση θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες οι έρευνες υδρογονανθράκων της HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ) στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στο Ιόνιο, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call για τα αποτελέσματα γʼ τριμήνου και 9μήνου.

Υπενθυμίζεται ότι η HELLENiQ ENERGY είναι παραχωρησιούχος δύο υπεράκτιων «οικοπέδων» στην περιοχή, του «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και του μπλοκ «Ιόνιο», προς αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η επόμενη φάση των ερευνών αφορά την πρόσκτηση μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατων) σεισμικών δεδομένων, σε επιμέρους ζώνες των δύο παραχωρήσεων, οι οποίες κρίνονται οι πλέον σημαντικές προς περαιτέρω μελέτες, με βάση τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των δισδιάστατων σεισμικών μετρήσεων που προηγήθηκαν.

Στο μικροσκόπιο 3 ακόμη «οικόπεδα»

Η δισδιάστατη σάρωση των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων» ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και πραγματοποιήθηκε από τη Shearwater, διεθνή εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων. Όπως ανέφερε στο χθεσινό conference call ο κ. Σιάμισιης, η διαδικασία επεξεργασίας τους «εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά», ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία η ολοκλήρωσή της. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη των 3D σεισμικών δεδομένων στα πιο ελπιδοφόρα τμήματα των μπλοκ.

Η είδηση για τη δρομολόγηση της ακόμη πιο λεπτομερούς μελέτης των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων» έρχεται λίγες μόλις ώρες από την έναρξη των ερευνών στα δύο μπλοκ της Κρήτης («Δυτικά Κρήτης», «Νοτιοδυτικά Κρήτης»), από την κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY, η οποία ξεκίνησε χθες όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο, από την Energean. Επίσης, η Energean προετοιμάζεται και για ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων, που προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων

Στο χθεσινό conference call, ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του γʼ τριμήνου, επισημαίνοντας πως οφείλονται τόσο στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, όσο και στις βελτιωμένες επιδόσεις της HELLENiQ ENERGY σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται. Ο επικεφαλής του Ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων στο δʼ τρίμηνο, όπως και στο επόμενο έτος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται η κερδοφορία να κινηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα, όσο τα προηγούμενα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Σιάμισης έκανε επίσης ειδική αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς με τους οποίους εξακολουθεί να υλοποιούνται οι πυλώνες του Vision 2025, όπως τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τη διοίκηση του Ομίλου στη συνεχιζόμενη ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου, με την εγκατεστημένη ισχύ έργων σε λειτουργία να αγγίζει πλέον τα 340 MW, μετά την απόκτηση μέσα στο τρίτο τρίμηνο αιολικών πάρκων ισχύος 55 MW.

Στόχος είναι η ενίσχυση των εν λειτουργία έργων στο 1 GW έως το 2026 και σε πάνω από 2 GW έως το 2030. Η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για καινούριες εξαγορές έργων, εντός και εκτός συνόρων, με τον κ. Σιάμισιη να αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως οριστικοποιηθούν σύντομα σχετικές συμφωνίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider