Θεοδωρόπουλος για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης: Πότε έγινε εθνικός διάλογος στην Ελλάδα και πότε πέτυχε;

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρόπουλος για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης: Πότε έγινε εθνικός διάλογος στην Ελλάδα και πότε πέτυχε;
Ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης είναι το μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, μιλώντας στο θεματικό συνέδριο του Κύκλου Εργασιών για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Γιατί χαρακτήρισε «θάνατο» για μια επένδυση την αργοπορία της.

Η αργοπορία στην υλοποίηση μιας επένδυσης στην Ελλάδα συνιστά και τον «θάνατό» της, τόνισε ο γνωστός επιχειρηματίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings ΑΕ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο θεματικό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με αντικείμενο «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας» και μεταφέροντας τον παλμό της αγοράς για θέματα δικαιοσύνης.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, σε όλες τις έρευνες που διεξάγονται στις επιχειρήσεις διαπιστώνουμε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η δικαιοσύνη και όχι το φορολογικό σύστημα της χώρας. Και το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα της δικαιοσύνης, αλλά ο χρόνος απονομής της, ο οποίος πολλές φορές ξεπερνάει σε διάρκεια την ίδια την υλοποίηση μιας επένδυσης, με αποτέλεσμα η τελευταία να μην ξεκινάει ποτέ», εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που στερείται ασφάλεια δικαιοσύνης. «Καμία επιχείρηση δεν θα έφευγε από την Ελλάδα επειδή θα ένιωθε ανασφάλεια σε όρους δικαιοσύνης, αλλά ίσως η χώρα μας να μην ήταν τελικά η προτιμητέα χώρα για μια επένδυση», εκτίμησε ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, εκφράζοντας την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη χώρα.

«Οι άνθρωποι της δικαιοσύνης πρέπει να αγκαλιάσουν τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εγώ θεωρώ επιβεβλημένες», πρόσθεσε, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει την πεποίθηση πως θα ήταν δόκιμο να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους συμμετάσχουν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. «Είναι λαϊκισμός να θέλουμε όλοι τους ίδιους μισθούς στην Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει πως «αν θέλουμε διαφορετικό αποτέλεσμα, πρέπει να δημιουργήσουμε και διαφορετική διαδικασία. Όσοι συμμετάσχουν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, πρέπει να έχουν όφελος στο τέλος αυτής».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, είναι σφάλμα το δικαστικό σώμα να δικάζει υποθέσεις τις οποίες δεν γνωρίζουν, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη οι δικαστές να αποκτήσουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό μέτρο τη σύσταση ειδικών δικαστηρίων για τις μεγάλες επενδύσεις, παραδέχθηκε ωστόσο πως το πρόβλημα παραμένει αφού το «93% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρομεσαίες και δεν προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις».

«Πότε έγινε εθνικός διάλογος στην Ελλάδα και πότε πέτυχε;»

Λίγο πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του στο συνέδριο, ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε ως ένα ζήτημα «με δύο αντιφατικές εκδοχές» την ανάγκη μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, εξηγώντας πως «αφενός η μεταρρύθμιση απαιτεί πολύ περισσότερα χρόνια από τον πολιτικό κύκλο της εκάστοτε κυβέρνησης και αφετέρου απαιτεί εθνική συναίνεση». «Πότε έγινε εθνικός διάλογος στην Ελλάδα και πότε πέτυχε; Δεν θυμάμαι ποτέ κάτι τέτοιο», κατέληξε ο επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βενιζέλος: Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider