Mytilineos: «Σήμα» δυναμικής ανάπτυξης από τη σταθερά υψηλή κερδοφορία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: «Σήμα» δυναμικής ανάπτυξης από τη σταθερά υψηλή κερδοφορία
Τα ποιοτικά στοιχεία ανά δραστηριότητα της Mytilineos, καθώς και το stability των κερδών, αποτελούν εχέγγυο για τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων, στο «μήκος κύματος» των οικονομικών μεγεθών που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία για το 9μηνο.

Μια σειρά ποιοτικών στοιχείων ανά δραστηριότητα της Mytilineos, καθώς και η σταθερά υψηλή κερδοφορία μέσα μάλιστα σε δύο διαδοχικές κρίσεις (πανδημία, «έκρηξη» των ενεργειακών τιμών) αποτελούν εχέγγυο για τη συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων της εταιρείας και στο μέλλον, στο «μήκος κύματος» των οικονομικών μεγεθών που ανακοίνωσε χθες για το 9μηνο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, η Mytilineos κατέγραψε αύξηση 169% του Κύκλου Εργασιών, που ανήλθε σε 4.573 εκατ., σε σύγκριση με 1.698 εκατ. το 9μηνο του 2021. Επίσης, τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 533 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 121% από την την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 241 εκατ.

Ως συνέπεια, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας παρουσίασαν αύξηση 171% και διαμορφώθηκαν σε 312 εκατ. έναντι 115 εκατ. το Εννεάμηνο του 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,618, αυξημένα κατά 151% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Κλειδί» για τις παραπάνω υψηλές επιδόσεις της αποτέλεσαν οι έγκαιρες προβλέψεις από την Διοίκηση της Mytilineos, η οποία χάρις στη βαθιά κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, προχώρησα έγκαιρα στη λήψη μέτρων που «θωράκισαν» την εταιρεία από τους κλυδωνισμούς. Παράλληλα, «αντίδοτο» στην κρίση αποτέλεσε η πρόβλεψη της εταιρείας για υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, την ίδια στιγμή που το σωστό και υπολογισμένο hedging προστάτευσε το κόστος λειτουργίας της από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών καθώς και των πρώτων υλών.

Αντίβαρο στην κρίση αποτέλεσε επίσης η έγκαιρη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία περιόρισε την έκθεση στις ιδιαίτερες επιπτώσεις της κρίσης σε συγκεκριμένες αγορές. Επίσης, το σωστά υπολογισμένο capex, που συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις και ωρίμανση των επενδύσεων, συνιστά το «όχημα» για τη νέα εποχή ανάπτυξης της εταιρείας.

Τα ποιοτικά ατού κάθε δραστηριότητας

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα απέκτησαν πολλαπλασιαστική ισχύ, με την υψηλή απόδοση κάθε δραστηριότητας της Mytilineos. Έτσι, όσον αφορά τις επιδόσεις της Μεταλλουργίας, η ενίσχυση κατά 69% των EBITDA ήταν απότοκο των προγραμμάτων διαχείρισης κόστους που «έτρεξαν» το τελευταίο διάστημα, καθώς και των έγκαιρων και έγκυρων προβλέψεων. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι επίσης το εξασφαλισμένο long term συμβόλαιο ρεύματος έως το τέλος του 2023.

Στην περίπτωση του Τομέα Ενέργειας, ατού της Mytilineos αποτελούν οι διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας, καθώς και ο υψηλός βαθμός απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος λειτουργεί ανασχετικά στην επίδραση του κόστους του αερίου. Όσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση, όπως ειπώθηκε και από τη Διοίκηση στη Γ.Σ. υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Στην περίπτωση του Τομέα RSD (Renewables & Storage Development), μοντέλο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων Build-Operate-Transfer («BOT») έχει αποδειχθεί ένα εξαιρετικά αποδοτικό μοντέλο. Ενδεικτικό είναι ότι το Τομέας πραγματοποίησε ρεκόρ κερδοφορίας σε επίπεδο τριμήνου, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα έτη, ωφελούμενη σημαντικά από τo νέο ενεργειακό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί, με τη ζήτηση για «πράσινα» έργα να έχει ενισχυθεί σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, στον Τομέα των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions – SES) έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η αποδοτικότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που το 2023 θα διπλασιάσει την ισχύ του θερμοηλεκτρικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Παράλληλα, αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου, ενώ ολοκληρώνεται σειρά συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών στο διεθνές χαρτοφυλάκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΙΤ: Ξεκινάει ο διάλογος με τους «big 5» για τα δικαστικά μέγαρα Β. Ελλάδας των 120 εκατ. ευρώ

Ρεύμα: Στασιμότητα στη λιανική το 3ο τρίμηνο – Πόσους πελάτες έχει κάθε προμηθευτής

Real Estate – NPLs: Assets 5 δισ. ευρώ και 25 χιλ. ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider