Sunlight Group: Αυξημένα κατά 45% τα έσοδα στο α' εξάμηνο - Στα 183 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sunlight Group: Αυξημένα κατά 45% τα έσοδα στο α' εξάμηνο - Στα 183 εκατ. ευρώ
Αυξημένα οικονομικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου 2022 ανακοίνωσε η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού ομίλου Olympia, με άνοδο της τάξης του 45% στον κύκλο εργασιών και 31% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA).

Αυξημένα οικονομικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου 2022 ανακοίνωσε η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού ομίλου Olympia, με άνοδο της τάξης του 45% στον κύκλο εργασιών και 31% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, 33,5 εκατ. ευρώ σε CAPEX έχουν επενδυθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ 90 εκατ. ευρώ συνολικά σε επενδύσεις CAPEX έχουν δεσμευθεί ως το τέλος του έτους. Το διαφοροποιημένο και πλήρως χρηματοδοτημένο επενδυτικό πλάνο της Sunlight εστιάζει σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και υποδομές, στην αύξηση της δυναμικής παραγωγικότητας της εταιρείας σε λίθιο και μόλυβδο, καθώς και σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών της Sunlight Group ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα της περασμένης χρονιάς. Η αύξηση κατά 45% αποδίδεται στις ισχυρές πωλήσεις της εταιρείας που με τη σειρά τους υποστηρίζονται από επενδύσεις και βελτιστοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ).

Παρά τους περιορισμούς στην παγκόσμια οικονομία και τις προκλήσεις στον τομέα των logistics, η Sunlight απορρόφησε τις πιέσεις μέσω σημαντικών αναπτυξιακών επενδύσεων που δίνουν στην εταιρεία σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού και ενισχύουν περαιτέρω την τοποθέτησή της στην παγκόσμια αγορά.

Σε ό,τι αφορά εξαγορές & συγχωνεύσεις, σημειώνεται ότι λόγω της τμηματικής διαδικασίας ολοκλήρωσης των σχετικών συμφωνιών μόνο μέρος των εξαγορών έχει ενσωματωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2022, καθότι οι υπόλοιπες υπογράφηκαν είτε στα τέλη του πρώτου εξαμήνου είτε στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και μεταφορικών, η παγκόσμια έλλειψη σε σημαντικά υλικά όπως οι ημιαγωγοί, και η απότομη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επηρέασαν την κοστολογική βάση της εταιρείας και, συνεπακόλουθα, την κερδοφορία της. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, από την αρχή της χρονιάς έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάκτηση κόστους από την αγορά».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Σε ένα ασταθές και πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, όπου επικρατούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, υψηλά επιτόκια, παγκόσμιες ελλείψεις, συνεχείς αυξήσεις τιμών, ακριβές μεταφορές και ενεργειακό κόστος, στη Sunlight Group αξιοποιούμε πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και εστιάζουμε σε μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επενδύσεις. Μία από τις βασικές μας πρωτοβουλίες για την τρέχουσα χρονιά, αφορά σε σημαντικές επενδύσεις στην αμερικανική αγορά και εκτεταμένες προσλήψεις, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια μακροπρόθεσμης ανάπτυξής μας στις ΗΠΑ. Έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στο στρατηγικό στόχο διεύρυνσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και της πελατειακής βάσης μας, ενώ επισπεύσαμε σχεδιασμένες εξαγορές, ενισχύσαμε την παραγωγική δυναμικότητα και την αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεών μας, και επεκτείναμε το δίκτυο πωλήσεών μας.

Επιπλέον, επενδύουμε σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας θέσεις εργασίας στο σύνολο του οργανισμού και προσελκύοντας προσωπικό υψηλής κατάρτισης - τόσο έμπειρους επαγγελματίες με εξαιρετικές περγαμηνές και τεχνογνωσία, όσο και νέους υπαλλήλους με ενθουσιασμό και φιλοδοξίες. Επιταχύνουμε τα επενδυτικά μας σχέδια και την επέκτασή μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, χάρη στη στήριξη του ΔΣ, των μετόχων και των πελατών μας, καθώς και στην εγγυημένη χρηματοδότηση. Συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας σε εξαγορές & συγχωνεύσεις, αναζητούμε πρόσβαση σε πελάτες και διερευνούμε τη δυναμική νέων προϊόντων, με οδηγό την επιθυμία μας να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο σε προϊόντα λιθίου - τόσο για τον κλάδο της βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης, όσο και τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Έχουμε πίστη στη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε αξία στη μακρά διάρκεια».

Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί τη διαφοροποιημένη στρατηγική της, επενδύοντας σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό. Στις 31 Ιουνίου 2022 η μητρική εταιρεία και οι θυγατρικές της απασχολούσαν συνολικά 1.535 ανθρώπους, 329 περισσότερους σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 - αύξηση της τάξης του 27%. Και μάλιστα, το δυναμικό όχι μόνο αυξάνεται, αλλά και διαφοροποιείται: πλέον, το 27% των εργαζομένων της εταιρείας απασχολείται εκτός Ελλάδας, καθώς η Sunlight συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Ευρώπη και Αμερική. Επιπλέον, απασχολεί σημαντικό αριθμό υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών, με πάνω από το 30% του προσωπικού της να είναι ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Επίσης, οι δαπάνες της εταιρείας για μισθούς, παροχές και φόρους το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, αύξηση 41% σε σχέση με τα 16,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Σημειώνεται ότι η Sunlight Group έχει αυξήσει κατά 69% τις δαπάνες της για εκπαίδευση προσωπικού: από 65.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 110.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Ενίσχυση 169% στον κύκλο εργασιών το 9μηνο, στα 4,57 δισ. ευρώ

Grivalia Hospitality: Έρχονται το 2023 τρία μεγάλα τουριστικά projects – Ξεχωρίζουν τα Αστέρια Γλυφάδας

Dimand: «Κλεισμένα» 2 κτήρια κοντά στο «Μινιόν» - Πώς προχωρούν τα projects, τι συμβαίνει με Βοτανικό και Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider