Το ενδιαφέρον των ξένων για τις τράπεζες, οι Άραβες της Εθνικής, η ΙΟΝ της Πειραιώς και η σκοπιμότητα πίσω από τις επιστολές στο ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ενδιαφέρον των ξένων για τις τράπεζες, οι Άραβες της Εθνικής, η ΙΟΝ της Πειραιώς και η σκοπιμότητα πίσω από τις επιστολές στο ΤΧΣ
Δεύτερη επιστολή με πρόταση εξαγοράς συμμετοχής του σε ελληνική τράπεζα, έλαβε το ΤΧΣ. Τι προτείνει το ION Group για την Τρ. Πειραιώς. Το «άγουρο» ενδιαφέρον και οι προβληματισμοί. Τέλη Νοεμβρίου η μελέτη της Rothschild για τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Έντονη κινητικότητα στις τράπεζες, με εσπευσμένη εκδήλωση συγκεκριμένου ενδιαφέροντος για τις δύο τράπεζες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ, εκδηλώνεται ενόψει της αποεπένδυσης του Ταμείου.

Μετά την Εθνική Τράπεζα (ποσοστό ΤΧΣ 40%) και την επιστολή ενδιαφέροντος από το κρατικό επενδυτικό fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, δεύτερη επιστολή πρόθεσης εξαγοράς του 27% που ελέγχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, κατατέθηκε από το private equity fund ION Group στο Ταμείο, όπως διέρρευσε χθες. To fund που ειδικεύεται κυρίως στις επενδύσεις τεχνολογίας φέρεται να υποβάλει τίμημα 1,34 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, με premium 25% ανά μετοχή από τη μέση τιμή εξαμήνου.

Πηγές με γνώση του ενδιαφέροντος του ION Group για την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρουν στο insider.gr ότι η επιστολή υποβλήθηκε στο ΤΧΣ το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για ένα επιθετικό fund, το οποίο έχει εξαγοράσει εταιρείες fintech και προσβλέπει στην απόκτηση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να κάνει την είσοδό του στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και να επεκταθεί στα Βαλκάνια.

Ο όμιλος ION, με CEO τον επιχειρηματία Andrea Pignataro, έχει την έδρα του στο Δουβλίνο και η έμμεση σύνδεσή του με την Ελλάδα είναι η απόκτηση, τον Σεπτέμβριο του 2021, του ελέγχου της ιταλικής Cerved. Η Cerved, ηγέτιδα στην Ιταλία στους τομείς διαχείρισης απαιτήσεων και ανάλυσης πιστωτικού κινδύνου, εξαγόρασε το 2019 την Eurobank Property Services στην Ελλάδα και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία και στη Σερβία. Σημειώνεται ότι το 2020 η Cerved ήταν μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Galaxy της Alpha Bank, το οποίο απέκτησε τελικά η Davidson Kempner.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Α. Pignataro του ΙΟΝ Group έχει παρακολουθήσει στενά την Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο τρίμηνο, ενώ είχε και επαφές σε κυβερνητικό επίπεδο, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για την τράπεζα. Ένα ενδιαφέρον που είναι καλοδεχούμενο από την κυβέρνηση και χαρακτηρίζεται, μάλιστα, από αρμόδια χείλη ως θρίαμβος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από τρία χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο μεγαλύτερος ασθενής και με ορατό το φάσμα της διάσπασής της σε good και bad bank.

Πάντως, όπως το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για την Εθνική, έτσι και το ενδιαφέρον της ΙΟΝ για την Πειραιώς, είναι «άγουρο», καθώς εκδηλώνεται πριν καν ολοκληρωθεί η μελέτη της συμβούλου του ΤΧΣ, Rothschild, για τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η στρατηγική αποεπένδυσης θα υποβληθεί στο ΤΧΣ στα τέλη Νοεμβρίου και κατόπιν θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, η Goldman Sachs, ως σύμβουλος διάθεσης, θα αναλάβει να διεκπεραιώσει την πρώτη συναλλαγή για την πώληση συμμετοχής του ΤΧΣ σε τράπεζα σε ιδιώτη επενδυτή. Η διάθεση των μετοχών θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, οι δύο επιστολές ενδιαφέροντος που έχουν σταλεί στο ΤΧΣ, καθιστούν πολύ πιθανό η στρατηγική αποεπένδυσης που θα ορίσει η Rothschild να προβλέπει, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, και τη δυνατότητα απευθείας προσφορών για την απόκτηση πακέτων μετοχών του ΤΧΣ. Άλλωστε, οι απευθείας προσφορές θα διασφαλίζουν premium για την πώληση των μετοχών, έναντι του discount που συνήθως συνοδεύει τις πωλήσεις μέσω διαγωνισμών.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αφενός δεν πρέπει να αποκλίνουν από το πλαίσιο που ορίζει ο αναθεωρημένος νόμος του ΤΧΣ, αφετέρου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, εφόσον είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου, τις επιστολές ενδιαφέροντος από επενδυτές, οι οποίες αναμένεται να πληθύνουν στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονταν για ποσοστό 20%, καταβάλλοντας επίσης premium (εκτιμάται της τάξεως του 10% - 20%). Το θέμα, πάντως, έχει παγώσει, αφενός διότι το ΤΧΣ δεν μπορεί να μπει σε συζητήσεις πριν να έχει τη μελέτη της Rothschild για τη στρατηγική αποεπένδυσης και αφετέρου διότι ο SSM θα πρέπει να δώσει το fit & proper, εξακριβώνοντας επιπλέον και την μετοχική προέλευση των κεφαλαίων που πρόκειται να αποκτήσουν το ποσοστό της ΕΤΕ. Και οι δύο διαδικασίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες και όπως φαίνεται, με μικρές πιθανότητες ο SSM να δώσει το πράσινο φως σε επενδυτή που δεν έχει επενδύσει ποτέ μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Η δεύτερη επιστολή που έλαβε το ΤΧΣ από την ΙΟΝ για την Τρ. Πειραιώς και οι διαρροές στον Τύπο, ανάγκασαν χθες το βράδυ το ΤΧΣ να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3864/2010, η εν λόγω Στρατηγική Αποεπένδυσης, όταν οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του».

Έγκυροι αναλυτές σχολίαζαν χθες στο insider.gr ότι σαφώς χαροποιεί το γεγονός πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες. Διατύπωναν, ωστόσο, τον προβληματισμό τους για το πρώιμον της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού ακόμη δεν υπάρχει η στρατηγική αποεπένδυσης και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας. Δεδομένου ότι όταν ανοίξει η διαδικασία, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν επί ίσοις όροις και χωρίς σειρά προτεραιότητας, οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος των επιστολών είναι περισσότερο χρηματιστηριακός παρά ουσιαστικός και συνέστηναν προσοχή, καθώς δημιουργούνται εντυπώσεις και «κλίμα», ενδεχομένως ενόψει του road show στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider