ΕΛΙΝΟΙΛ: Αυξημένος κατά 186,3% ο τζίρος στο α΄ εξάμηνο - Κέρδη 6,19 εκατ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΛΙΝΟΙΛ: Αυξημένος κατά 186,3% ο τζίρος στο α΄ εξάμηνο - Κέρδη 6,19 εκατ. ευρώ
Αυξημένος κατά 186,30% ήταν ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς ανήλθε σε €1.950,95 εκατ. έναντι €681,42 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2021.

Αυξημένος κατά 186,30% ήταν ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς ανήλθε σε €1.950,95 εκατ. έναντι €681,42 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2021.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εταιρεία, στο α' εξάμηνο του 2022, τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε € 31,3 εκατ. έναντι €21,5 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2021 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €15,72 εκατ. έναντι €7,67 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 104,95%. Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το α’ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε κέρδη €7,91 εκατ. έναντι €1,77 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2021, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη €6,19 εκατ. έναντι €1,27 εκατ. του αντιστοίχου περσινού διαστήματος.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κατά το α’ εξάμηνο του 2022 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €15,02 εκατ. έναντι €6,81 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2021. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη €7,48 εκατ. έναντι €1,89 εκατ. και τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε κέρδη €6,03 εκατ. έναντι €1,36 εκατ. του αντιστοίχου διαστήματος του 2021.

Η ελίν Τεχνική και η ελίν Σταθμοί έχουν αρνητικό αποτέλεσμα χωρίς αξιόλογη μεταβολή από το περσινό, ενώ η ελίν Ναυτική παρουσιάζει οριακό θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, η συνδεδεμένη με την ΕΛΙΝΟΙΛ ελίν Verd συνεισέφερε θετικά στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Μετά από μια χρονιά, όπου η ελληνική οικονομία έδειξε στοιχεία προσαρμοστικότητας και αντοχής, και κάλυψε σημαντικό τμήμα των απωλειών που δημιούργησε η σχεδόν διετής υγειονομική κρίση, το 2022 ξεκίνησε με προοπτικές ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο τις Ε.Ε., με ρυθμούς πάνω από το 5%. Οι προοπτικές αυτές δημιούργησαν αρχικά ιδανικές προϋποθέσεις για την αγορά καυσίμων. Η γεωπολιτική κρίση, όμως, στα τέλη του Φεβρουαρίου, η οποία διαδέχθηκε την ενεργειακή κρίση που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ανέτρεψε ως έναν βαθμό την προοπτική αυτή.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο ήταν σημαντικές και επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των πωλήσεων, αλλά και τα έσοδα των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς. Μεταξύ άλλων, η μειωμένη ζήτηση στα καύσιμα κίνησης από τον Μάιο και μετά, είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η δυναμική που χαρακτήριζε την αγορά καυσίμων τους 4 πρώτους μήνες του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πωλήσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ στην εσωτερική αγορά σημείωσαν μικρή αύξηση παρά την ταυτόχρονη μείωση κερδοφορίας. Αντίθετα οι πωλήσεις στη διεθνή αγορά, με το άνοιγμα των συνόρων και την άρση των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως, παρουσίασαν μια πολύ μεγάλη αύξηση, αλλά και αντίστοιχη ενίσχυση της κερδοφορίας. Πολύ σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου είχαν τα έσοδα από τα αποθέματα λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης μέχρι τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να καλυφθούν όλες οι απώλειες από την εσωτερική αγορά και να υπάρξει μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.

Παράλληλα, σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία είχαν οι πωλήσεις στερεών καυσίμων στην βιομηχανία, ενώ αντίθετα, η μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν έγκαιρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, οδήγησαν τη δραστηριότητα με τα εμπορικά σήματα "electricon" και "aerion" σε ζημιές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κ. Γιάννης Αληγιζάκης, επεσήμανε: «Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της ενεργειακής και της γεωπολιτικής κρίσης στον κλάδο μας, κατά το α’ εξάμηνο του 2022, και παρά τον μεγάλο αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά καυσίμων και την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των καυσίμων όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων της εσωτερικής αγοράς, η ΕΛΙΝΟΙΛ κατάφερε να σημειώσει εξαιρετική αύξηση της κερδοφορία της, από την αύξηση των πωλήσεων στη διεθνή αγορά, αλλά και των πωλήσεων στερεών καυσίμων στη βιομηχανία.

Συνεχίζοντας με συνέπεια την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, παραμένουμε αισιόδοξοι για το επόμενο εξάμηνο, παρά τη μεταβλητότητα του ενεργειακού περιβάλλοντος και τις εντεινόμενες ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Στο β’ εξάμηνο του 2022, η ΕΛΙΝΟΙΛ στοχεύει στη διατήρηση των πωλήσεων της στην εσωτερική αγορά, με την ανάπτυξη νέων πρατηρίων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να υπερκαλύψει τις απώλειες από την πολύ πιθανή υποχώρηση της αγοράς και τις ζημίες από τα αποθέματα, απόρροια της αποκλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων από τον Ιούλιο. Στοχεύει επίσης, στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του Διεθνούς Εμπορίου και των πωλήσεων στη Βιομηχανία. Σε επίπεδο ενεργειακού μετασχηματισμού, προχωράμε σταθερά στη δημιουργία των πρώτων σταθμών ανεφοδιασμού LNG – CNG σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών μας.

Παράλληλα, με συνέπεια στη διαχρονική δέσμευσή μας για προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, ενισχύουμε το ρόλο μας ως σύγχρονου ομίλου, αναπτύσσοντας συνεχώς τις κοινωνικές δράσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιο: Αυξάνεται από το 2023 το όριο ηλικίας για πρόωρη σύνταξη - Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι εξαιρούνται

Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν

Lamda Development - Ελληνικό: «Πέφτουν» υπογραφές για βίλες και Riviera Tower – Τα Malls και το Καζίνο

MUST READ

Βερούλης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Πράσινες επενδύσεις και συμβατικά καύσιμα, συνοδοιπόροι στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση

Όλες οι ειδήσεις

10:49

Adecco: Το 68% των Ελλήνων σε αναζήτηση εργασίας - Αποκλειστικά από το γραφείο το 67% των εργαζομενών

10:49

Alpha Trust Ανδρομέδα: Στις 16/12/2022 η αποκοπή του δικαιώματος μερίσματος - Στις 23/12/2022 η πληρωμή

10:48

Η πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πληγεί από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

10:47

Χρηματιστήριο: Βρίσκει «πατήματα» πάνω από τις 910 μονάδες

10:43

Πλαστικά Θράκης: Στις 3 Φεβρουαρίου 2023 η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος

10:42

Φινλανδός πρέσβης: Ο στενότερος διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Φινλανδίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον

10:32

Δύο άτομα δέχθηκαν χθες επίθεση στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω - Άγρια επεισόδια

10:26

Συνεχίζει η περιδίνηση των ευρωαγορών στην αμφιβολία για τα επιτόκια

10:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Για πρώτη φορά ανησυχώ με την Τουρκία

10:22

Νέο κεφάλαιο στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ δια χειρός Ολλανδίας

10:20

Κλείνει το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στην Ευρώπη με βιβλία της Μέσης Ανατολής

10:17

Βουλή: LIVE η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

10:06

Οι πληθωριστικές πιέσεις «σπρώχνουν» τους Αμερικανικούς σε φτηνότερα τσιγάρα

10:02

Γεωργιάδης: Το «καλάθι του Άη Βασίλη» δεν θα είναι τσουρούτικο - Θα έχει πολλά πράγματα

09:55

Μπάιντεν για απαγόρευση πώλησης ημιαυτόματων όπλων: «Μπορούμε να το ξανακάνουμε»

09:43

Σμυρλής: Στόχος μας να καταστεί η Ελλάδα πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

09:40

Όλο το TIK TOK μιλάει για το Μπάνσκο. Τι έχει συμβεί τέλος πάντων;

09:26

Νέα επίθεση από Ακάρ: Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί που κοιμούνται

09:24

Γερμανία: Ξεκινά σήμερα η πολύκροτη δίκη για το mega σκάνδαλο της Wirecard

09:22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προεξοφλεί μείζονα επίθεση της Ρωσίας την άνοιξη

09:20

Γερμανία: Δυσαρεστημένος ένας στους δύο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σολτς

09:15

Πού πήγαν τα λεφτά από τον Τουρισμό;

09:09

Δημόσια εκτέλεση στο Αφγανιστάν: Η Γαλλία «καταδικάζει»

09:06

Σολτς: Η διεθνής πίεση στη Ρωσία απέτρεψε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

08:59

Πολιτική κρίση στο Περού: Ο Πέδρο Καστίγιο παύεται και συλλαμβάνεται

08:55

ΗΠΑ για Ελλάδα-Τουρκία: Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να επιλύουν με διπλωματικό τρόπο τις διαφορές τους

08:44

Ισραήλ: Πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Νετανιάχου

08:37

Δεύτερη ευκαιρία για επιδότηση 14.800 ευρώ σε νέους επιχειρηματίες

08:35

Καλή χρονιά το 2022 για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρά τις πρωτοφανείς αυξήσεις του κόστους – Τι φέρνει το 2023

08:23

Παγκόσμια Τράπεζα: Εφικτοί οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας αρκεί να αλλάξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα