Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές
Οι δύο κλάδοι έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσό των επενδύσεων που σκοπεύουν να κάνουν σε σχέση με ένα εξάμηνο πριν. Μειωμένα τα ποσά των επενδύσεων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. Σε ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό και λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα, στρέφονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Aποφασισμένες να επενδύσουν στην επόμενη μέρα, παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, και να αξιοποιήσουν όλο το φάσμα των διαθέσιμων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, εμφανίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσελκύει συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σχεδόν το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εξ αυτών περισσότερο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (34% των πολύ μικρών έναντι 24% των μεσαίων), σκοπεύουν να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε δράσεις ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακού νόμου ή λοιπών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Διεύθυνσης Μελετών της Εθνικής Τράπεζας, η εικόνα της επενδυτικής κινητοποίησης των ΜμΕ όταν εξετάζεται κατά μέγεθος, δείχνει ότι τα ποσοστά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μειώνονται ως αντίδραση στη συγκυρία, η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζει επιχειρήσεις μεγαλύτερων μεγεθών. Αναλυτικότερα:

  • Το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης διαμορφώθηκε στο 36% έναντι 45% το προηγούμενο εξάμηνο. Μειωμένο είναι και το εκτιμώμενο ποσό επενδύσεων που τους αντιστοιχεί, το οποίο υπολογίζεται 3,7 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. το προηγούμενο εξάμηνο. Το 65% αυτών των επενδύσεων αφορά σχέδια τα οποία είναι σε αρχικό στάδιο ακόμα.
  • Το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν χρήση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης παρέμεινε σταθερό στο 49%. Αυξημένο είναι το συνολικό ποσό των επενδύσεων που τους αναλογούν, το οποίο εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ από 4,7 δισ. το προηγούμενο εξάμηνο. Τα μισά από αυτά τα ποσά ωστόσο να αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια αρχικού σταδίου.
  • Το ποσοστό των μεσαίων επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώθηκε στο 55% έναντι 51% το προηγούμενο εξάμηνο. Αυξημένο είναι και το εκτιμώμενο ποσό των επενδυτικών τους σχεδίων, το οποίο ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ από 5 δισ. το προηγούμενο εξάμηνο, με το 39% αυτών, ωστόσο, να αντιστοιχεί σε επενδυτικά πλάνα αρχικού σταδίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των κλάδων δραστηριοποίησης των ΜμΕ να συμμετάσχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εικόνα εμφανίζεται διαφοροποιημένη, με τη Βιομηχανία να αντιδρά εντονότερα στη συγκυρία, σε σχέση με του υπόλοιπους κλάδους, οι οποίοι κατέγραψαν ηπιότερες μεταβολές ως προς την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντονότερες μεταβολές καταγράφονται ωστόσο στο εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων κατά κλάδο.

Αναλυτικότερα:

  • Βιομηχανία: Στο 45% του τομέα διαμορφώθηκε το ποσοστό των βιομηχανικών ΜμΕ που σκοπεύει να κάνει χρήση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (έναντι 52% το προηγούμενο εξάμηνο. Ωστόσο το ύψος των εκτιμώμενων επενδύσεων φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Εμπόριο: Σχετικά σταθερό έχει μείνει το ποσοστό των εμπορικών επιχειρήσεων που σκοπεύει να κάνει χρήση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (44% έναντι 45% το προηγούμενο εξάμηνο), καταγράφοντας σημαντική μείωση ωστόσο στο ύψος των συνολικών επενδύσεων που προγραμματίζουν, το οποίο διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ από 6,1 δισ. το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Υπηρεσίες: Σχετικά σταθερό είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης στις υπηρεσίες (52%). Μείωση καταγράφεται ωστόσο στο εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων που προγραμματίζουν το οποίο μειώθηκε από 5,3 δισ. ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο σε 3,9 δισ. ευρώ.
  • Κατασκευές: Στον κλάδο των Κατασκευών το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύει να κάνει χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώθηκε στο 52% έναντι 54% το προηγούμενο εξάμηνο. Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος των επενδύσεων ωστόσο κατέγραψε αύξηση και διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. το προηγούμενο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 870.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεισφέρουν ετησίως κύκλο εργασιών της τάξης των 128 δισ. ευρώ. Τα 4/5 των ΜμΕ αντιστοιχούν σε ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν αντίστοιχο μερίδιο στο σύνολο του εγχώριου εταιρικού τομέα (έναντι μόλις ½ του εταιρικού τομέα στην Ευρώπη). Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης για «Ελλάδα 2.0»: Σήμερα καταθέτουμε το 2ο αίτημα πληρωμής 3,56 δισ. ευρώ

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης - Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider