TikTok: Αντιμετωπίζει πρόστιμο 29 εκατ. λιρών στη Βρετανία για προβλήματα στη διαχείριση δεδομένων παιδιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TikTok: Αντιμετωπίζει πρόστιμο 29 εκατ. λιρών στη Βρετανία για προβλήματα στη διαχείριση δεδομένων παιδιών
«Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν και να βιώσουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία του απορρήτου των δεδομένων», δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.

Πρόστιμο 27 εκατ. λιρών αντιμετωπίζει το TikTok αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας διαπίστωσαν αδυναμίες στην διαχείριση δεδομένων παιδιών από την εταιρεία.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών εξέδωσε μια «ειδοποίηση προθέσεων» προς το TikTok ενημερώνοντας την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή πως παραβίασε τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020». Το συγκεκριμένο πόρισμα ακολουθεί έρευνα για την εταιρεία που ξεκίνησε το 2019.

Σύμφωνα με το ICO, το TikTok ενδέχεται να επεξεργάστηκε δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς γονική συναίνεση, να παρέλειψε να παρουσιάσει πληροφορίες στους χρήστες του με τρόπο κατανοητό και να επεξεργάστηκε «δεδομένα ειδικής κατηγορίας» όπως πληροφορίες για τη φυλή ή την εθνικότητα του ατόμου, χωρίς νομική βάση.

«Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν και να βιώσουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία του απορρήτου των δεδομένων», δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών Τζον Έντουαρντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.

«Οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έχουν νομικό καθήκον να θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις προστασίες, αλλά η προσωρινή μας άποψη είναι ότι η TikTok δεν εκπλήρωσε αυτήν την απαίτηση».

Το ICO σημείωσε ότι τα ευρήματά του είναι «προσωρινά» και ότι «δεν πρέπει να συναχθεί συμπέρασμα σε αυτό το στάδιο ότι υπήρξε, στην πραγματικότητα, παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων ή ότι τελικά θα επιβληθεί χρηματική ποινή». Το ICO μπορεί να επιβάλει μέγιστο πρόστιμο που ανέρχεται στο 4% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων της TikTok βάσει του Γενικού Νόμου για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ, ο οποίος εξακολουθεί να κατοχυρώνεται ως νομοθεσία και στη Μεγάλη Βρετανία.

Το TikTok έχει πλέον 30 ημέρες για να απαντήσει στην απόφαση. Εάν οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιχειρηματολογήσουν αρκετά πειστικά υπερασπιζόμενοι την διαχείριση των δεδομένων παιδιών, το ICO μπορεί να μειώσει το μέγεθος της ποινής ή να μην επιβάλει πρόστιμο.

Όπως αναφέρει το CNBC, ένας εκπρόσωπος της TikTok ανέφερε ότι η εταιρεία διαφωνεί με το προσωρινό πρόστιμο του ICO και σχεδιάζει να απαντήσει επίσημα.

«Αν και σεβόμαστε τον ρόλο του ICO στη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαφωνούμε με τις προκαταρκτικές απόψεις που εκφράζονται και σκοπεύουμε να απαντήσουμε επίσημα στο ICO σε εύθετο χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της TikTok.

Το ICO είπε ότι εξετάζει 50 διαφορετικές διαδικτυακές πλατφόρμες που «χειρίζονται συνολικά δεδομένα παιδιών και έχει έξι ενεργές έρευνες σε εταιρείες» που, κατά την αρχική μας άποψη, δεν έχουν λάβει αρκετά σοβαρά τις ευθύνες τους σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ByteDance: Η ιδιοκτήτρια του TikTok δίνει 3 δισ. δολάρια για επαναγορά μετοχών 

Κομισιόν: H TikTok θα ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider