Callista Crafts: Οι δερμάτινες made in Greece τσάντες που έχουν ταξιδέψει ως την Αμερική

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Callista Crafts: Οι δερμάτινες made in Greece τσάντες που έχουν ταξιδέψει ως την Αμερική
Ποια είναι η ελληνική εταιρεία πολυτελών δερμάτινων ειδών που γεννήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση κι ενώ μετρά μόλις εννιά χρόνια ζωής έχει δημιουργήσει το σταθερό κοινό της. Η γέννηση της ιδέας, οι γυναίκες δημιουργοί της, το όραμα και οι εξαγωγές. Η προνοητικότητα δημιουργίας e-shop πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και η παραγωγή μιας τσάντας σε… αριθμούς. Η επόμενη μέρα.

Μπορεί, άραγε, ένα success story να γεννηθεί σε καιρούς κρίσης και στη συνέχεια να γιγαντωθεί; Η απάντηση είναι ναι. Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία Callista Crafts που παράγει πολυτελή δερμάτινα αξεσουάρ και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands των γυναικών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι κάθε σύγχρονη γυναίκα ονειρεύεται να κρατάει στα χέρια της μια δερμάτινη τσάντα Callista Crafts! Και όλα αυτά πριν καν η εταιρεία κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής της.

Μάλιστα οι δημιουργοί της εταιρείας, Ελένη Κωνσταντινίδου και Σίλια Σιγαλού, είχαν την τιμητική τους πριν από μερικά 24ωρα, αφού τους απονεμήθηκε το βραβείο «Ελληνίδα Επιχειρηματίας – Δημιουργός brand» στην απονομή των 4ων επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μια start up… πολυτελείας

«Η Callista Crafts είναι μια start up που ανέπτυξε την ιδέα της, δηλαδή τη χειροποίητη εργασία με βασικό υλικό το δέρμα. Πιστεύουμε πολύ στην έννοια της ομάδας και με αυτόν τον τρόπο έχουμε οργανώσει την εταιρεία. Δεν έχουμε επενδυτές να μας στηρίζουν» δήλωνε στα τέλη του περασμένου Μαΐου η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Σίλια Σιγαλού, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ για το μέλλον του λιανικού εμπορίου.

«Ξεκινήσαμε το 2013 μέσα στην κρίση και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα success story» την συμπλήρωνε η ιδρύτρια και πρόεδρος της εταιρείας Ελένη Κωνσταντινίδου. Μιας εταιρείας που πιστεύει πολύ στις προσπάθειες της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αφού από τα 52 άτομα που απασχολεί, τα 49 είναι γυναίκες.

Η προνοητικότητα και το e-shop που δημιουργήθηκε πριν την πανδημία

Μάλιστα οι κυρίες Σιγαλού και Κωνσταντινίδου ήταν αρκετά προνοητικές, αφού έλαβαν την απόφαση να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό κατάστημα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, γεγονός που παρείχε μεγάλη στήριξη στην εταιρεία όταν η έλευση του κορονοϊού «καθήλωσε» το εγχώριο – όπως και το παγκόσμιο – επιχειρείν. «Ήμασταν τυχερές γιατί προλάβαμε και δημιουργήσαμε το e-shop πριν την πανδημία», δηλώνουν και οι δύο.

Ωστόσο, όπως εξηγούσαν λίγους μήνες πριν, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΣΕΕ, το μέλλον του λιανικού εμπορίου βρίσκεται στον συνδυασμό των φυσικών καταστημάτων με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών. «Η εταιρεία μας εστιάζει στην παροχή ίδιου επιπέδου αγοραστικής εμπειρίας, είτε από το ηλεκτρονικό είτε από το φυσικό κατάστημα», σχολίαζε η κυρία Κωνσταντινίδου, με την κυρία Σιγαλού να προσθέτει πως «πόσο σπουδαία είναι η αμφίδρομη σχέση μεταξύ φυσικού καταστήματος και πλατφορμών, με τους πελάτες στα φυσικά καταστήματα να γίνονται καλύτεροι διαφημιστές της εταιρείας και του ηλεκτρονικού καταστήματος τους».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ήταν πριν από εννιά χρόνια όταν η Σίλια Σιγαλού και η Ελένη Κωνσταντινίδου ξεκίνησαν την Callista Crafts με όραμα να προσεγγίσουν τη χειροτεχνία μέσα από το πρίσμα του μοντέρνου σχεδιασμού. Το όνομα της εταιρείας το εμπνεύστηκαν από την αρχαία ελληνική λέξη «κάλλος». Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα είχε διάρκεια στο χρόνο και δη «μια βιώσιμη παραγωγή που δεν επηρεάζεται από την εποχικότητα και τις τάσεις. Ένα αντικείμενο μόδας που συνδυάζει κομψότητα και ποιότητα». Η πρώτη τσάντα που δημιουργήθηκε από την Callista Crafts ήταν μία Tote.

Πίσω από την Callista Crafts βρίσκεται μια εξειδικευμένη ομάδα γυναικών που εξερευνά τις παλιές, παραδοσιακές τεχνικές ώστε κάθε αντικείμενο της εταιρείας να έχει τα εχέγγυα να ξεχωρίσει. Άριστης ποιότητας δέρμα κόβεται και συναρμολογείται με το χέρι. Η λαβή κάθε τσάντας διακοσμείται με ένα δερμάτινο κορδόνι, δεμένο κατά μήκος με το χέρι, μια τέχνη που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, ειδικές δεξιότητες και υπομονή. Πάνω από τρεις ώρες εξαιρετικά απαιτητικής εργασίας προσφέρουν σε κάθε τσάντα Callista τη χαρακτηριστική της αισθητική ταυτότητα.

Έδρα της Callista Crafts είναι η Αθήνα, ενώ οι συλλογές της βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε 50 σημεία πώλησης σε μερικά από τα πιο διάσημα καταστήματα του κόσμου. Οι εξαγωγές έχουν ως κύριο αποδέκτη τις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό την ευρωπαϊκή αγορά. Το brand διατηρεί ένα κεντρικό κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου και δύο corners στα πολυκαταστήματα ATTICA, ενώ επεκτείνεται στον τομέα των έτοιμων ενδυμάτων και ειδών σπιτιού.

Η παραγωγή μιας τσάντας σε αριθμούς…

Η εταιρεία επιλέγει δέρματα από κατασκευαστές που λειτουργούν με διαφανείς αλυσίδες παραγωγής. Κάθε κομμάτι συναρμολογείται με το χέρι στο ατελιέ της Callista Crafts, στοχεύοντας στον απόλυτο σεβασμό των φυσικών πρώτων υλών και τη μακροπρόθεσμη μείωση των αποβλήτων. 1,30 τετραγωνικά μέτρα δέρματος. 356 κόμποι. 950 βελονιές, 84 μέτρα κερωμένου νήματος, 24 μέτρα δερμάτινο κορδόνι. 3 τουλάχιστον ώρες χειρονακτικής εργασίας, 0,33 ώρες ποιοτικός έλεγχος. Μόνο όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά μπορεί να φύγει από τα κεντρικά της εταιρείας κάθε τσάντα με τελικό προορισμό τον ιδιοκτήτη της.

Η Callista Crafts είναι ένα δυναμικό brand που εξελίσσεται με σταθερά βήματα μέσα στο χώρο της μόδας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Τα μεγέθη του 2020

Το 2020, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για το σύνολο του λιανεμπορίου, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τις πωλήσεις της στα ίδια επίπεδα με εκείνα του αμέσως προηγούμενου οικονομικού έτους. Ειδικότερα, το 2020 πωλήθηκαν συνολικά 8.765 προϊόντα (τεμάχια) Callista Crafts, με το 29,95% του συνολικού τζίρου να επιτυγχάνεται μέσω του e-shop και το 33,07% από shops in a shop, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν στο 13,2% του συνολικού όγκου της παραγωγής.

Η Ελένη Κωνσταντινίδου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου των Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Marketing από το Πανεπιστήμιο Webster της Γενεύης, ενώ είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Η Σίλια Σιγαλού αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού, ενώ κατέχει επίσης πτυχίο Management and Organizational Behavior από το American College. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα νησιά του Αιγαίου ποντάρει η Jet2 για το 2023

Αέριο: Νέες διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. για μείωση των τιμών – Συνδρομή της Ελλάδας στο σχέδιο για γενικό πλαφόν

Ελλάδα και Μουντιάλ - Γιατί θα κινδυνέψουν Δήμοι με χρεοκοπία αλά γερμανικά!

gazzetta
gazzetta reader insider insider