Εκκλησία: Τι περιλαμβάνει η mega real estate επένδυση στο Σχιστό – Τα σχέδια για «Πύργους» και ο ρόλος του PPF

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκλησία: Τι περιλαμβάνει η mega real estate επένδυση στο Σχιστό – Τα σχέδια για «Πύργους» και ο ρόλος του PPF
Η «ιερή» έκταση των 3.000 στρεμμάτων και το επενδυτικό πλάνο άνω των 600-700 εκατ. ευρώ. Logistics, βιομηχανικούς χώρους έως κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία περιλαμβάνει η προτεινομένη χωροθέτηση. Σήμερα το MoU. Η πολιτική στήριξη.

Επένδυση άνω των 600 εκατ. ευρώ (παλιότερες πληροφορίες ανέβαζαν τον «πήχη» και στα 700 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα είναι, εφόσον όλα προχωρήσουν βάσει των αρχικών σχεδιασμών, το project που προωθεί η Εκκλησία της Ελλάδας στο μέτωπο Σχιστού – Σκαραμαγκά, με πληροφορίες της αγοράς να αναφέρουν ότι εκτός από χρήσεις logistics, αποθηκών και βιομηχανικών χώρων κ.α., η Ιεραρχία της Εκκλησίας έχει πλάνα για ουρανοξύστες με οικιστικές, γραφειακές ίσως και ξενοδοχειακές χρήσεις. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, με την Εκκλησία να φέρεται να επιμένει ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η πολιτική στήριξη

Πρόκειται για το περίφημο έργο που αφορά στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση κτήματος Σχιστού-Σκαραμαγκά, μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Για σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή (απέναντι από το νεκροταφείου Σχιστού) είχε προγραμματιστεί εκδήλωση, με παρουσία τόσο της ηγεσίας της Εκκλησίας όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για την προώθηση του εν λόγω project.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μόλις το insider.gr σε σχετικό του θέμα αποκάλυπτε ότι επίκειται η υπογραφή MoU - Memorandum of Understanding ανάμεσα στην Εκκλησία και τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Π. Σταμπουλίδη, με στόχο την περαιτέρω ωρίμανση των διαδικασιών που θα καταλήξουν στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση της μεγάλης εκκλησιαστικής έκτασης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ιδρυθεί η εταιρεία «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ», με μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας»

Μπορεί ως έκταση να είναι η «μισή» (και λιγότερο) από το Ελληνικό, ο προϋπολογισμός της επένδυσης να απέχει πολύ από την ανάπτυξη της Lamda, και βέβαια οι αναπτύξεις – επενδύσεις να διαφέρουν, ωστόσο, τα σχέδια, όπως τουλάχιστον φημολογείται στην αγορά, της Εκκλησίας για ανέγερση και υψηλών πολυώροφων κτιρίων για γραφεία, κατοικίες, ίσως και ξενοδοχείο, σε συνδυασμό με τα σενάρια για Περιβαλλοντικό Πάρκο, οδήγησαν στελέχη του real estate να δώσουν στο project αυτό τον χαρακτηρισμό του «μικρού Ελληνικού της Εκκλησίας».

Η έκταση και οι συνδέσεις

Σε γενικές γραμμές, η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.» επιδιώκει τη συνολική αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης 3.000 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς συνορεύει με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) και τις υπηρεσίες του, με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Να σημειωθεί ότι η έκταση συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά με βασικό δίκτυο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αναπτύξεις, τις χρήσεις και τις υπηρεσίες που «φιλοδοξεί» να παρέχει η Εκκλησία μέσω της εν λόγω σχεδιαζόμενης ανάπτυξης – αξιοποίησης. Η περιοχή διασχίζεται από τη λεωφόρο Πειραιώς-Σχιστού-Σκαραμαγκά όπου συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και από την σιδηροδρομική γραμμή Αεροδρομίου Αθηνών – Πάτρας (ΟΣΕ). Κατά εκτιμήσεις, και εφόσον όλα πάνε καλά, η διάρκεια υλοποίησης του έργου μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του προβλέπεται σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Logistics, βιομηχανικούς χώρους έως Πύργους κατοικιών/γραφείων, ξενοδοχείων

Για την αξιοποίηση της ανωτέρω έκτασης Σχιστού/Σκαραμαγκά έχει προταθεί σχέδιο νέας χωροθέτησης. Όπως και άλλες φορές έχει αναφέρει το insider.gr, στη νέα χωροθέτηση, πέραν του Περιβαλλοντικού πάρκου που προβλέπεται να αναπτυχθεί, προτείνονται μικτές χρήσεις, η κατασκευή ψηλών κτιρίων - Πύργοι γραφείων ή/και κατοικιών (mixed use), αποθηκευτικοί χώροι και χώροι στάθμευσης, προφανώς logistics και βιομηχανικές ζώνες, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ενώ έχουν ακουστεί και σενάρια για χώρους μνήμης, ιατρικές εγκαταστάσεις, πρατήριο καυσίμων κ.ά. Ταυτόχρονα, στο πλάνο ακούγεται ότι συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ζωνών ΒΙ.ΠΕ. που θα μπορέσουν να «κουμπώσουν» με τον ΟΛΠ. Να σημειωθεί ότι στην νέα χωροθέτηση προτείνεται πλάνο ενεργειακής αυτονομίας του ακινήτου.

Ειδικό σχέδιο φέρεται να υπάρχει για το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής που αναμένεται να έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα. Η δε όμορη ζώνη θα επεκταθεί, με επιπλέον χρήσεις και συγκεκριμένα παραγωγικές δραστηριότητες που όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι χαμηλής και μέσης όχλησης. Ως τέτοιες στην περιοχή θα μπορούσαν να λογίζονται οι αποθήκες, τα επαγγελματικά εργαστήρια, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χώροι ανακύκλωσης συσκευασιών κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, αν και ανάλογα εγχειρήματα στο παρελθόν «σκόνταψαν» σε προβλήματα (π.χ. εσωτερικά της Εκκλησίας, με δασικό χαρακτήρα μέρους της περιοχής κ.α.), εντούτοις, η επερχόμενη συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για τη χωροθέτηση και προώθηση διαδικασιών και διαγωνισμού, δείχνει πως πλέον υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης μέσω παραχώρησης. Το έργο είναι ένα από αυτά για τα οποία, κατόπιν σχετικής απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ότι θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση, διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπ. Πατέρας (ΟΣΕ): Πώς προχωρούν τα μεγάλα projects στον Σιδηρόδρομο – Στις «ράγες» το ΣΔΙΤ της Β. Ελλάδας

Αποψίλωση στην ΙΟΝ - Attica: Κανένα δάνειο; - Αγαπούν τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι

Φορολογικά κίνητρα άνω των 50 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς 

gazzetta
gazzetta reader insider insider