Τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μοιράζονται με το κράτος μυστικά για τους αλγόριθμούς τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μοιράζονται με το κράτος μυστικά για τους αλγόριθμούς τους
Mια άνευ προηγουμένου κίνηση για τους αλγόριθμους με τους οποίους οι εταιρείες «ταίζουν» τους χρήστες περιεχόμενο.

Οι διαδικτυακοί κολοσσοί της Κίνας, από την Tencent Holdings έως την ByteDance, μοιράστηκαν με το Πεκίνο για πρώτη φορά λεπτομέρειες για τους πολύτιμους αλγόριθμούς τους, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που στοχεύει στον περιορισμό της κατάχρησης δεδομένων που μπορεί να καταλήξει να θέσει σε κίνδυνο τα καλά προστατευμένα εταιρικά μυστικά τους.

Η ρυθμιστική αρχή εποπτείας του Διαδικτύου δημοσίευσε την Παρασκευή μια λίστα που περιγράφει 30 αλγόριθμους που χρησιμοποιούν εταιρείες, όπως η Alibaba Group Holding και η Meituan, για τη συλλογή δεδομένων των χρηστών, τη διαμόρφωση εξατομικευμένων προτάσεων και την προβολή περιεχομένου. Ενώ η λίστα δεν αποκάλυψε τον πραγματικό κώδικα, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό οι εταιρείες του Διαδικτύου φανέρωσαν ιδιωτικά το υποκείμενο λογισμικό τους στις ρυθμιστικές αρχές.

Οι αλγόριθμοι που αποφασίζουν ποια βίντεο του TikTok, ποιες αναρτήσεις του WeChat και ποιες φωτογραφίες του Instagram προβάλλονται στους χρήστες θεωρούνται η μυστική συνταγή πολλών διαδικτυακών υπηρεσιών, που είναι κρίσιμης σημασίας για την προσέλκυση της προσοχής των χρηστών και την ανάπτυξη. Η Κίνα υιοθέτησε τον Μάρτιο κανονισμούς που απαιτούν από τις εταιρείες του Διαδικτύου να αποκαλύπτουν τέτοια εργαλεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες για κατάχρηση δεδομένων η οποία, όμως, θα βοηθήσει τις ρυθμιστικές αρχές να ελέγχουν πιο στενά τις εταιρείες του διαδικτύου.

Οι αλγόριθμοι της βιομηχανίας τεχνολογίας φυλάσσονται πολύ προσεκτικά και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτή η απαίτηση διαφάνειας διαφοροποιεί την Κίνα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η Meta Platforms και η Alphabet έχουν υποστηρίξει με επιτυχία ότι οι αλγόριθμοι είναι επιχειρηματικά μυστικά, ακόμη και όταν βουλευτές και ακτιβιστές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι εταιρείες επιμελούνται περιεχόμενο και διαχειρίζονται δεδομένα.

«Κανείς δεν είχε ποτέ πρόσβαση σε τέτοιες λεπτομέρειες στο παρελθόν», δήλωσε ο Zhai Wei, εκτελεστικός διευθυντής του Competition Law Research Center στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας στη Σαγκάη. «Οι αλγόριθμοι των εταιρειών τεχνολογίας είναι τα βασικά επιχειρηματικά μυστικά που αντιπροσωπεύουν τις ικανότητές τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider