Μυτιληναίος: Πώς «γεμίζει το καλάθι» συμβάσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ – Το ανεκτέλεστο στον τομέα υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Πώς «γεμίζει το καλάθι» συμβάσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ – Το ανεκτέλεστο στον τομέα υποδομών
Ολοένα και ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου στον ευρύτερο «Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Η «ακτινογραφία» και η γεωγραφική κατανομή του ανεκτέλεστου των 1,2 δισ. ευρώ και των προς υπογραφή συμβάσεων.

Ολοένα και ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο έργων του ομίλου Μυτιληναίος στον ευρύτερο τομέα των υποδομών, ο οποίος στην εισηγμένη έχει τον κωδικό «Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Βάσει της εικόνας των μεγεθών του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2022, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 41% αφορά σε έργα στην Ελλάδα, δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στον τομέα των κατασκευών όσο και των παραχωρήσεων.

Σε σχέση με το «καλάθι» των 1,241 δισ. ευρώ, οι Συμβατικές Μονάδες ανέρχονται σε αξία 873 εκατ. ευρώ, οι Υποδομές σε 188 εκατ. ευρώ, οι Τεχνολογίες Ενέργειας σε 51 εκατ. ευρώ, τα Περιβαλλοντικά έργα σε 130 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το συμβασιοποιημένο Ανεκτέλεστο Υπόλοιπο ανά Χώρα, από το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται 452 εκατ. ευρώ, από Ελλάδα 292 εκατ., από Πολωνία 202 εκατ., από Λιβύη 164 εκατ. ευρώ, από έργα στη Γεωργία 35 εκατ. ευρώ, από την Αλγερία 27 εκατ. ευρώ και από άλλες ώρες 68 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο αυτά τα έργα που είναι σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης (1,326 δισ. ευρώ), οι συμβατικές μονάδες αφορούν στο 20% και σε 265 εκατ. ευρώ, οι Υποδομές σε 41% και 548 εκατ. ευρώ, οι Περιβαλλοντικές Λύσεις σε 32% και 424 εκατ. ευρώ και οι Τεχνολογίες Ενέργειας σε 7% και σε 90 εκατ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων αλλά και τα έργα που είναι σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης (€2,567 δισ.), το 44% προέρχεται από συμβατικές μονάδες (1,138 δις ευρώ), 29% από Υποδομές (735 εκατ. ευρώ), 5% από έργα Τεχνολογίες Ενέργειας (140 εκατ.) και 22% από Περιβαλλοντικές Λύσεις (554 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για μια τάση που έχει αναδείξει από τα τέλη του 2021 κιόλας το insider.gr με συνεχή του θέματα, καθώς ο όμιλος Μυτιληναίου είχε ήδη αρχίσει να «απλώνει το αποτύπωμά του» και στις κλασσικές υποδομές, οι οποίες εντάσσονται στον εν λόγω «Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης», όπως τα οδικά projects (δημόσια, ΣΔΙΤ), τα σιδηροδρομικά, ο οδοφωτισμός, η διαχείριση απορριμμάτων, τα λιμενικά κ.α. Αλλωστε, το γκρουπ τους προηγούμενους 8 -10 μήνες κατάφερε να κερδίσει, αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες, έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (ίσως να προσεγγίζουν και το 1 δισ. ευρώ αθροιστικά), πολλά εκ των οποίων ακόμα δεν έχουν υπογραφεί. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο ευρύτερος τομέας των υποδομών αποτελεί σταδιακά έναν βασικό «πυλώνα» ανάπτυξης για τον όμιλο που βέβαια πάντα εστιάζει στις ενεργειακές και μεταλλευτικές μπίζνες. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει ευκαιρίες τόσο για έργα που συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη όσο και έργα υποδομών. Ο Τομέας, διαθέτοντας την τεχνογνωσία που απαιτείται για έργα υψηλών απαιτήσεων, στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που ανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κύκλος εργασιών του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Α’ Εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε σε 173 εκατ. ευρώ (από 185 εκατ. ευρώ το 2021) που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (στα 9 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο 2021), επί συνολικού EBITDA για τον όμιλο ύψους 293 εκατ. ευρώ. Το δε περιθώριο κέρδους μειώθηκε σε 9,6% έναντι 13,4% στο α’ εξάμηνο 2021 (-383 μονάδες βάσης) αλλά ήταν υψηλότερο από το περιθώριο του β’ εξαμήνου 2021 (4,7%). Η αναμενόμενα χαμηλότερη απόδοση του Τομέα, οφείλεται στα αυξημένα κοστολόγια, αλλά και στο χρονισμό εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Με τις σημαντικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και με την πρόοδο των εργασιών στα ήδη υπογεγραμμένα έργα, οι επιδόσεις του Τομέα αναμένεται να ενισχυθούν στα επόμενα τρίμηνα.

Ο Τομέας, διαθέτοντας την αναγνώριση της αγοράς ως ένας κορυφαίος κατασκευής Turn-Key έργων και με το ισχυρό ιστορικό στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων, εντός του Α’ εξαμήνου του 2022, ήρθε σε συμφωνία για την εκτέλεση δύο σημαντικών συμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα, ήρθε σε συμφωνία για τη «Μελέτη, Προμήθεια & Κατασκευή» τριών σταθμών παραγωγής ενέργειας ανοιχτού κύκλου (OCGT), στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ως μέλος κοινοπραξίας ανέλαβε την κατασκευή μιας μονάδας 560MW συνδυασμένου κύκλου στην Πολωνία, το οποίο αποτελεί και το πρώτο έργο της Εταιρείας σε αυτή την αγορά. Στον τομέα των περιβαλλοντικών λύσεων, αναγνωρίζονται μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα για έργα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπως το «Protos Energy Recovery Facility» που κατασκευάζει ήδη η Εταιρεία, στην Αγγλία. Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις για την ανάληψη παρόμοιων έργων, με μερικά εξ αυτών να θεωρούνται ως ώριμα και αναμένεται να ενισχύσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Τομέα τους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνεται στο Flash Note του ομίλου (για τα μεγέθη 6μήνου 2022), «ο Τομέας SES εστιάζει στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων, ενώ παρακολουθεί τις νέες προοπτικές. Μετά τον μετασχηματισμό του BU το 2020, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ενισχύεται συνεχώς καθώς υπογράφονται νέα έργα και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην κερδοφορία της Εταιρείας στα επόμενα τρίμηνα. Ο Τομέας SES, εκμεταλλευόμενος την αναγνώριση που έχει από την αγορά ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές έργων Turn-key, σε συνδυασμό με το ισχυρό ιστορικό εκτέλεσης έργων παραγωγής ενέργειας, μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2022, ανέλαβε δύο νέα EPC συμβόλαια για την:

  1. Ανάπτυξη 3 μονάδων παραγωγής ενέργειας ανοιχτού κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  2. Κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας 560 MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT), στην Πολωνία ως μέρος κοινοπραξίας.

Η ενεργοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψη, βρίσκει τον Τομέα SES τοποθετημένο κατάλληλα ώστε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που θα ανακύψουν σε έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα και σε έργα υποδομών, διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία σε ανάλογα έργα υψηλών απαιτήσεων».

Στα βασικά έργα του 2022 συγκαταλέγονται: στη Λιβύη η μονάδα EPC Συμβατικής Μονάδας στο Tobruk 372 εκατ. δολ., στην Αγγλία το Protos-EPC Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων 182 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα το Οδικό δίκτυο Άκτιο - Αμβρακία 87 ευρώ.

Όσον αφορά σε νέα έργα που υπογράφηκαν στο Α΄ Εξάμηνο του 2022, σημειώνονται τα: στην Αγγλία 3 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοιχτού κύκλου (OCGT) 330 εκατ., στην Πολωνία κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 202 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Αύξηση 116% στα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου -Αναμένεται σημαντική ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων τα επόμενα τρίμηνα

Μυτιληναίος: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider