Santander: Άνοδος 14% στα κέρδη, αλλά και αύξηση σε κόστη και προβλέψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Santander: Άνοδος 14% στα κέρδη, αλλά και αύξηση σε κόστη και προβλέψεις
Αύξηση 14% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Santander στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενισχυμένα από τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη και την Αμερική. 

Αύξηση 14% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Santander στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενισχυμένα από τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια εξελισσόμενη επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, υψηλότερα κόστη και υψηλότερες προβλέψεις, ιδιαίτερα στην Βραζιλία που είναι η κύρια αγορά της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης βάσει χρηματιστηριακής αξίας κατέγραψε καθαρό κέρδος 2,35 δισ. ευρώ από 2,07 δισ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 2,38 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι προβλέψεις για τις ζημιές δανείων αυξήθηκαν κατά 49,5% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ το κόστος του κινδύνου, που μετρά το κόστος της διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων και δυνητικών απωλειών για την τράπεζα, ανήλθε στις 83 μονάδες βάσης από τις προηγούμενες 77 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

«Κοιτάζοντας μπροστά, το οικονομικό περιβάλλον θα είναι πιθανότατα δύσκολο για τις κυβερνήσεις, τις κεντρικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», είπε σε μια δήλωση η Πρόεδρος της Santander, Ana Botin.

H διαφοροποίηση της Santander, ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική, έχει βοηθήσει την τράπεζα να «αναμετρηθεί» με τις σκληρές συνθήκες για τις τράπεζες στην Ευρώπη μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει μειώσει τα κόστη προκειμένου να αντιμετωπίσει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Τι επηρέασε τα οικονομικά μεγέθη

Τα μέτρα αποτελεσματικότητας στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις αγορές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, έδωσαν επίσης ώθηση, στα κέρδη του β' τριμήνου.

Η τράπεζα έχει επίσης επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια σε ορισμένες περιοχές κυρίως έξω από την ευρωζώνη και τις κινήσεις στα τοπικά νομίσματα στην Λατινική Αμερική, αλλά τα αποτελέσματα σε αυτήν την περιοχή έχουν επίσης σημαδευτεί από τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στην Βραζιλία.

Οι πληθωριστικές επιπτώσεις, κυρίως στην Βόρεια Αμερική, οδήγησαν σε μια αύξηση του κόστους, της τάξης του 5% σε ετήσια βάση, στο πρώτο εξάμηνο σε επίπεδο ομίλου.

Τα καθαρά έσοδα απο τόκους (NII) στη Βραζιλία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το σχεδόν ένα τρίτο των συνολικών κερδών της τράπεζας, ενισχύθηκαν σε ποσοστό 18,9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο ένα χρόνο πριν. Αλλά σε σταθερό ευρώ, τα καθαρά έσοδα τόκων υποχώρησαν κατά περίπου 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το κόστος κινδύνου αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης στη Βραζιλία στις 426 μονάδες βάσης, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν περισσότερο από 70% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καθαρό κέρδος έπεσε 22,6% στα 507 εκατομμύρια ευρώ από το ιστορικό υψηλό των 655 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του τελευταίου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider