Η Γερμανία διασώζει την Uniper με 15 δισ. ευρώ -Το πρώτο θύμα του ρωσικού φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία διασώζει την Uniper με 15 δισ. ευρώ -Το πρώτο θύμα του ρωσικού φυσικού αερίου
Η συμφωνία διάσωσης προβλέπει ότι το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει το 30% των μετοχών της Uniper.

Στη διάσωση της Uniper αποφάσισε να προχωρήσει η Γερμανία με μια συμφωνία 15 δισ. ευρώ, καθώς η δοκιμαζόμενη εταιρεία ενέργειας έχει γίνει το πρώτο μεγάλο θύμα των πιέσεων που ασκούνται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, μεταδίδει το CNBC.

Η συμφωνία διάσωσης (άλλα δημοσιογραφικά μέσα την τοποθετούν στα 17 δισ. ευρώ) προβλέπει ότι το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει το 30% των μετοχών της Uniper. Η ενεργειακή εταιρεία ήταν η πρώτη στη Γερμανία που «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για τους διογκωμένους λογαριασμούς ενέργειας και υπέβαλε αίτημα διάσωσης για λήψη κρατικής στήριξης νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper έχει πληγεί σκληρά από τις πολύ μειωμένες ροές από τη Ρωσία που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Η Fortum, ο φιλλανδικός μέτοχος πλειοψηφίας, ανέφερε πως η Uniper και η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησαν σε ένα «περιεκτικό πακέτο σταθεροποίησης» ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική ανακούφιση. «Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση ενέργειας που απαιτεί θαραλλέα μέτρα. Έπειτα από εντατικές αλλά εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, βρήκαμε μια λύση που είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών με αποδεκτό τρόπο», δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της Fortum, Markus Rauramo.

Η προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ευρώπη έχει συρρικνωθεί από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος -και τις επακόλουθες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα.

«Η δραστηριότητα συναλλαγών της Uniper στο φυσικό αέριο είναι κρίσιμη για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fortum. «Είναι, συνεπώς, ύψιστης σημασίας να σταθεροποιηθεί η Uniper με την άμεση αντιμετώπιση της παραγωγής ζημίας και των σημαντικών αναγκών ρευστότητας, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση του κινδύνου στο επιχειρηματικό της μοντέλο και να εξασφαλιστεί η πιστοληπτική αξιοπιστία της στον δρόμο προς μια πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Η μετοχή της Uniper από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider