Νέα «σελίδα» στην Intrakat με εφοπλιστικά κεφάλαια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα «σελίδα» στην Intrakat με εφοπλιστικά κεφάλαια
Νέα εποχή «ανοίγεται» πλέον για τον κατασκευαστικό όμιλο Intrakat τόσο σε μετοχικό όσο και διοικητικό επίπεδο, με την εισηγμένη να «περνάει» σε «εφοπλιστικά χέρια». Γιατί επένδυσαν στην εισηγμένη. Ποιες ανακατατάξεις έπονται. Τα «ανοιχτά» θέματα. 

Νέα εποχή «ανοίγεται» πλέον για τον κατασκευαστικό όμιλο Intrakat τόσο σε μετοχικό όσο και διοικητικό επίπεδο, με την εισηγμένη να «περνάει» σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε «εφοπλιστικά χέρια». Χτες, ως γνωστόν, η αρχή έγινε με την ανακοίνωση των Intracom (βασικού μετόχου της κατασκευαστικής) – Intrakat για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης ποσοστού 31,7% (ήτοι 23.795.107 μετοχές) από τη μητρική προς την πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, αλλά και του στενού τους συνεργάτη Αλ. Εξάρχου, παλιότερα CEO της ΑΚΤΩΡ. Το deal «έκλεισε» στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζοντας το ύψος της συναλλαγής στα επίπεδα των 70,19 εκατ. ευρώ. Η Intracom μάλιστα, για την ώρα, έμεινε με μερίδιο λίγο άνω του 5%.

Και νέοι εφοπλιστές – Τα μετοχικά μερίδια

Ωστόσο, αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι δύο άλλοι εφοπλιστές, οι κ.κ. Ηλ. Γκότσης (της Eurotankers) και Κ. Αγγέλου (της Benelux Overseas), φέρονται να αποκτούν πρόσθετο ποσοστό (κυκλοφόρησαν πληροφορίες για μερίδια έως 30% αθροιστικά) της κατασκευαστικής εταιρείας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες είναι θέμα ωρών ή λίγων ημερών να ανακοινωθεί η εξαγορά ποσοστών ύψους 15,7% συνολικά των Λ. Λαζαράκη, Δ. Στασινόπουλου και Π. Σουρέτη (διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής) από τον εφοπλιστή Ηλία Γκότση αλλά και ποσοστών του Δ. Θεοδωρίδη (ή και άλλων στελεχών της κατασκευαστικής) ύψους 13,6% από τον επίσης εφοπλιστή Κώστα Αγγέλου. Συνολικά με την ολοκλήρωση όλων των συμφωνιών θα έχει αλλάξει ιδιοκτήτη το 61% της Intrakat.

Υπενθυμίζεται ότι η Intracom Holdings ήλεγχε κάτι λιγότερο από 37% (36,79% για την ακρίβεια), η Strongview Holdings (Δ. Θεοδωρίδης) άνω του 12,1%, ενώ η Danehc Estate έχει 10,1% (Λαζαράκης κ.α.), η Adamas Group 8,1% (Δ. Κούτρας), ο Π. Σουρέτης 6,2%, οι θεσμικοί επενδυτές συνολικά 9,77% και το λοιπό επενδυτικό κοινό 16,89%. Δεδομένου ότι αρχικά δεν υπήρχε η πληροφόρηση περί εμπλοκής του κ. Κούτρα στο deal με τους εφοπλιστές, μένει να φανεί αν έχει αλλάξει κάτι με το δικό του μερίδιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισήμως, ήδη νέος βασικός μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας αναδεικνύεται η Winex, εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιστροφή των εφοπλιστών Δ. Μπάκου-Γ. Καϋμενάκη στον κλάδο, μερικούς μόλις μήνες μετά την έξοδό τους από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ετσι, η πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου θα ελέγχει μετοχικά την Intrakat, έστω και με τη συμμετοχή άλλων εφοπλιστικών χαρτοφυλακίων. Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή έργων δημόσιας υποδομής, ΣΔΙΤ, περιβαλλοντικών έργων, έργων καινοτομίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέτει ισχυρό ανεκτέλεστο μεγαλύτερο του 1,1 δισ. ευρώ, έχει εισέλθει στην αγορά των ΑΠΕ (εδώ μένει να φανεί αν η ενεργειακή της Intrakat μένει ως έχει υπό τον όμιλο ή βρίσκεται σε άλλο καθεστώς, υπό την έννοια ότι παλιότερα η BC Partners και άλλοι φέρονταν να διεκδικούν το εν λόγω asset), έχει μπίζνες σε real estate – τουρισμό, ενώ όπως πρόσφατα ειπώθηκε στη Γ.Σ. της εταιρείας, η Intrakat επιχειρεί να δώσει το παρών στη β’ φάση του διαγωνισμού για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού «κουμπώνοντας» σε κάποιο από τα σχήματα που συμμετείχαν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Εν αναμονή των αλλαγών στην εταιρεία

Πλέον «κλείνει» ένας πολυετής κύκλος στον οποίο βασικός μέτοχος ήταν η πλευρά Σ. Κόκκαλη (μέσω Intracom) και CEO του γκρουπ ο Π. Σουρέτης, ένα στέλεχος με ιστορία ετών στην εταιρεία αλλά και με μακρά εμπειρία και γνώση του αντικειμένου των υποδομών που επίσης φέρεται να πούλησε το μερίδιό του και θα αποχωρήσει από την εταιρεία.

Μένει βέβαια να φανεί πως θα «χτιστεί» το διοικητικό team και γενικότερα το management της Intrakat με τον στενό συνεργάτη των Μπάκου – Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου, να έχει κατά το παρελθόν θητεύσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στον τομέα υποδομών, καθώς ήταν CEO της ΑΚΤΩΡ, του κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από την οποία αποχώρησε (μαζί με την πλευρά Καλλιτσάντση) στη διάρκεια της περίφημης μετοχικής «κόντρας» με τους Ολλανδούς της Reggeborgh, οι οποίοι και επικράτησαν. Πάντως, οι δύο… πλευρές θα συναντηθούν ξανά τόσο ως «ανταγωνιστές» στο πεδίο διεκδίκησης έργων όσο και ως συνεργάτες, καθώς ΑΚΤΩΡ και Intrakat συμμετέχουν σε κοινοπραξίες που έχουν κερδίσει projects (π.χ. το οδικό ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος, το ΣΔΙΤ τμήμα του ΒΟΑΚ μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως και την επέκταση της Λ. Κύμης κ.α.).

Κατά κάποιες πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα αλλάξει στα μέσα Ιουλίου, ενώ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κατασκευαστικής θα τοποθετηθεί ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Το δέλεαρ

Όπως ανάφερε και χτες το insider.gr πλευρά των εφοπλιστών από τότε που πούλησαν το μερίδιό της στην Ελλάκτωρ (σχεδόν 30% στην Motor Oil) εξασφαλίζοντας κεφάλαια περίπου 180 -190 εκατ. ευρώ (και υπεραξία άνω των 50-60 εκατ.), άφηνε να εννοηθεί ότι επιθυμεί να βρει «στόχο» για να επενδύσει, ακόμα και άμεσα, περί τα 200-300 εκατ. ευρώ στο φάσμα των υποδομών (έργα, ενέργεια κ.α.), δείχνοντας επίσης ότι επενδύσει και στην ελληνική οικονομία – επιχειρηματική «σκηνή». Στην πορεία προέκυψε η περίπτωση της Intrakat με τη γνωστή συνέχεια που έφτασε ως την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την πλευρά του κ. Κόκκαλη για είσοδό τους στην εταιρεία και την ολοκλήρωση του deal.

Προφανώς, για τους υποψήφιους επενδυτές της Intrakat δέλεαρ έχουν παίξει το υψηλό ανεκτέλεστο των 1,1 δις ευρώ, η συμμετοχή σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ (έχοντας προεπιλεγεί σε συνολικά 12 έργα, προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ περίπου), η διεκδίκηση πολλών νέων έργων από ένα «πακέτο» δεκάδων δις ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια και ιδιωτικά έργα, ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις, Ιδιωτικοποιήσεις κ.α.), οι μπίζνες σε real estate – τουρισμό και βέβαια το «καλάθι» των ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 1,6 GW +600 MW (100MW σε κατασκευή, 250MW υπό ανάπτυξη, 1,3GW co – development, αλλά και 600MW storage). Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή της δομή με 51 εκατ. ευρώ, απόρροια της πρόσφατης σχετικά ΑΜΚ, με τα ίδια κεφάλαιά της να ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ,

Επίσης, είναι προσωρινός ανάδοχος στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος- Πύλος -Μεθώνη, ύψους 300 εκατ. ευρώ μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και στο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, έχει κερδίσει έργα ΔΕΔΔΗΕ άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικούν έργα δις. ευρώ στον σιδηρόδρομο αλλά και το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας (235 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετα, διεκδικεί πλήθος μεγάλων έργων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων (άνω του 1 δις ευρώ). Ως γνωστόν, μαζί με τη γαλλική Bouygues έχουν αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου για την πρώτη φάση της υλοποίησης του εμβληματικού Πύργου Κατοικιών «Marina Tower» στο Ελληνικό, ενώ η Intrakat ήταν η εταιρεία που έφερε εις πέρας, και μάλιστα νωρίτερα του προβλεπόμενου, το κατασκευαστικό έργο (400 εκατ. ευρώ) των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Προ ημερών έγινε και η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, στην Κύπρο, ύψους 86,84 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει αναλάβει το έργο.

Γιατί επενδύουν στην εισηγμένη

Να σημειωθεί ότι χτες, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, μέτοχοι της εταιρείας, Winex Investments Limited εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την επένδυση στην Intrakat αλλά και τους λόγους που επέλεξαν την κατασκευαστική εταιρεία. Όπως σημείωναν, ίχαν εκδηλώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τους για μακράς πνοής επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τομέα των κατασκευών-υποδομών καθώς και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η Intrakat, η οποία διαθέτει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στους κλάδους των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate, ικανοποιεί πλήρως τα επενδυτικά κριτήρια της Winex και επιπλέον έχει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών της, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς και άλλα επιχειρηματικά σχήματα για συμμετοχή ή συνεργασία με τον Όμιλο Intrakat. Πιστεύουμε στην Intrakat και γι' αυτό επενδύσαμε 70,1 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 31,7 της εταιρείας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Intrakat ιδρύθηκε το 1987 αποτελώντας μέλος του Ομίλου Intracom Holdings. Από το 2001 η εταιρεία είναι εισηγμένη στο ΧΑ και κατέχει πτυχίο 7ης τάξης του Μητρώου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Το 2005 η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Intramet. Η Intrakat δραστηριοποιείται στην κατασκευή έργων δημόσιας υποδομής, ΣΔΙΤ, περιβαλλοντικών έργων, έργων καινοτομίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας συσσωρεύσει στην 35χρονη παρουσία της στην αγορά, σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία καθώς και εκτεταμένη εξειδίκευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «ανακατεύεται η τράπουλα» στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών – υποδομών

Μπάκος – Καϋμενάκης: Γιατί επενδύουν στην Intrakat

Intrakat: Ολοκληρώθηκε το deal Intracom – εφοπλιστών στα 2,95 ευρώ/μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider