Premia ΑΕΕΑΠ: Νέα συμφωνία στα logistics – «Ώριμες» επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, μέρισμα το 2023

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia ΑΕΕΑΠ: Νέα συμφωνία στα logistics – «Ώριμες» επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, μέρισμα το 2023
Τι ανέφερε ο CEO της ΑΕΕΑΠ, Κ. Μαρκάζος, κατά τη Γ.Σ. της Παρασκευής, για αναπτυξιακά πλάνα, χρηματοοικονομική εικόνα, στόχους της εισηγμένης, διανομή κερδών. Πώς «θωρακίζεται» μέσα στην κρίση.

«Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επενδύσεις 100 με 150 εκατ. ευρώ, υπάρχουν projects στο τραπέζι, δεν υπάρχει έτοιμο προϊόν και πρέπει να το δημιουργήσουμε, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα βιαστούμε να κάνουμε επενδύσεις αν δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά που θέτουμε, δηλαδή ψηλές αποδόσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις, κτήρια με χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης που προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις», σημείωσε χτες, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο CEO της PREMIA ΑΕΕΑΠ, κ. Κ. Μαρκάζος.

Όπως σημείωσε, η εισηγμένη βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης διαδικασιών για την εξαγορά περίπου 10 ακινήτων, συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο το «χτίσιμο» χαρτοφυλακίου περίπου 500 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ύψους 1 δις ευρώ σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος. Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί, που έχουν τεθεί από πέρυσι κιόλας, ενδέχεται να επιτευχθούν νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς η ΑΕΕΑΠ επιταχύνει τις κινήσεις της.

Νέα συμφωνία, έρχεται μέρισμα του χρόνου

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η εισηγμένη σύντομα θα προβεί και σε ανακοινώσεις για ένα νέο project στον τομέα των logistics, μια νέα συμφωνία που έχει γίνει και θα γνωστοποιηθεί σε 10 με 15 μέρες, αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εισηγμένη, ως ΑΕΕΑΠ πλέον (από τον Απρίλιο), και τηρώντας τη δέσμευσή της προς τους μετόχους για διανομή bonus, θα αρχίσει τη διανομή μερίσματος από το 2023. Ειδικότερα, θα δώσει μέρισμα το 50% των προς διανομή κερδών της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (2022).

Σημείωσε ότι η Premia στο τέλος του 2021 είχε χαρτοφυλάκιο με 27 ακίνητα, συνολικής αξίας σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι πέτυχε EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ και κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμό να ανέρχεται σε περίπου 103 εκατ. ευρώ αν και στο α’ τρίμηνο 2022 μειώθηκε με την έκδοση του ομολόγου. Ο συντελεστής μόχλευσης βρίσκεται στο 37,1%.

«Θωρακισμένη» η ΑΕΕΑΠ

Να σημειωθεί επίσης ότι η Premia συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, έχοντας ήδη 500 χιλ. ίδιες, με τον κ. Μαρκάζο να δηλώνει ότι «πιστεύουμε στη μετοχή, όταν χρειάζεται θα αγοράζουμε». Πάντως, αναφέρθηκε ότι δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τις ίδιες μετοχές.

Σε μια χρονική συγκυρία στην οποία ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα assets υποχωρούν, η διοίκηση της Premia θεωρεί ότι η ΑΕΕΑΠ είναι θωρακισμένη, με gross yield στο 7,7%, κανένας μισθωτής δεν ξεπερνά το 15% (και προσεχώς 10%), η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) είναι 6,5 έτη, η μέσα σταθμισμένη διάρκεια δανείων στα 7,1 έτη και το επιτοκιακό κόστος στο 2,8%. Στο ταμείο υπάρχουν 87 εκατ. ευρώ (αν και δόθηκαν λεφτά για τον Δούκα), άρα συνολικά η Premia είναι σε καλή κατάσταση, προσβλέποντας πάντα σε ισχυρούς μισθωτές, μακροχρόνιες συμβάσεις.

«Θωρακίζουμε της Premia απέναντι στις δύσκολες συγκυρίες», είπε ο κ. Μαρκάζος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ζήτηση για logistics, ιδίως στο Θριάσιο, και αποθήκες μεγαλύτερες των 15.000 τ.μ. όπως και για «πράσινα» γραφεία πιστοποιημένα με LEED. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι αποδόσεις έχουν πέσει προς το 7%, εντούτοις, στην Premia δεν σκοπεύουν να ρίξουν την ποιότητα και να αλλάξουν τα υψηλά στάνταρντς που κινούνται. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες, αυτή τη στιγμή δεν πηγαίνουμε έτσι εμείς με βάση τις προβλέψεις, μας ενδιαφέρει να θωρακίζουμε την εταιρεία. Έτυχε να έχουμε μεγάλη έκθεση στις αποθήκες και εκεί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνεργασίες

Για την επένδυση στη Μπουτάρης υπενθύμισε ότι η Premia εμπλέκεται μόνο στα ακίνητα ενώ εκκρεμεί η δικαστική απόφαση η οποία αναμένεται τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα κοιτάξει και για άλλες ανάλογες συνεργασίες.

Σχετικά με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και τα κτήρια είναι στην ιδιοκτησίας της, με τις δύο πλευρές να έχουν άψογη συνεργασία, όπως είπε ο κ. Μαρκάζος, που συμπλήρωσε ότι «σκοπεύουμε να την αναβαθμίσουμε και μελετάμε τι θα κάνουμε. Μας ενδιαφέρει το ίδιο μοντέλο να το επεκτείνουμε και σε άλλα εκπαιδευτήρια». Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia αναφέρθηκε στα φορολογικά οφέλη από τη μετατροπή της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ, λέγοντας ότι μόνον από την εξαγορά των εκπαιδευτηρίων Δούκα, εξοικονομήθηκαν 600 χιλ. ευρώ.

Η Premia συνεχίζει να επικεντρώνεται σε logistics, big boxes, κοινωνικά κτήρια κ.α. αλλά όχι στο ξενοδοχειακό κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider