Σε σημείο καμπής το Ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι ζητούν τώρα οι ξένοι επενδυτές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε σημείο καμπής το Ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι ζητούν τώρα οι ξένοι επενδυτές
Το σχέδιο της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ για να γίνει η ελληνική κεφαλαιαγορά πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Γιατί υπάρχει δυναμική. Τι λένε οι Αμερικανοί επενδυτές. Απαραίτητη η ομοφωνία και η συναίνεση στο πολιτικό μέλλον της χώρας.

Δυναμική την οποία έχει και πρέπει να αξιοποιήσει, ώστε να καταστεί αναπτυξιακός μοχλός για τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσει επενδυτές πρόθυμους να επενδύσουν στη χώρα μας, διαθέτει το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Στον στόχο αυτό είναι προσηλωμένη η Διοίκηση της ΕΧΑΕ, με τον CEO Γιάννο Κοντόπουλο να επισημαίνει την ανάγκη κοινής προώθησης των δράσεων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από ΕΧΑΕ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Κυβέρνηση και Συμβούλους. Η ενιαία φωνή είναι ζητούμενο και από τους επενδυτές, όταν μιλούν για την προοπτική των επενδύσεών τους στην Ελλάδα. Θεωρούν απαραίτητη την ομοφωνία και τη συναίνεση στο πολιτικό μέλλον της χώρας, εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει στην ίδια μέχρι τώρα θετική πορεία.

Τα παραπάνω ακούστηκαν χθες στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης από τις τοποθετήσεις του CEO της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου και του Erik Holmgren, Συμβούλου Οικονομικών Υποθέσεων του νέου Αμερικανικού Πρέσβη στη χώρα μας, Τζωρτζ Τσούνη.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε σημείο καμπής, είπε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, αναφερόμενος στο τρίπτυχο αναταράξεων στις αγορές, οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και ισχυρής αύξησης της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις καταγράφουν ρεκόρ 15ετίας στη λειτουργική κερδοφορία τους και το φαινόμενο είναι γενικευμένο και δεν περιορίζεται ούτε καν στο 50% των εισηγμένων επιχειρήσεων. Οι εισηγμένες έχουν επίσης δανεισμό στα χαμηλά 15ετίας, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και χαμηλό, επίσης 15 ετών, Ρ/Ε στο 12 – 13.

Η δυναμική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οι στόχοι

Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως ένα μαξιλάρι απορρόφησης των κραδασμών στις αγορές, καθώς όπως είπε ο κ. Κοντόπουλος, «αν η αγορά πάει κάτω, εμείς θα διατηρούμε μία καλύτερη επίδοση».

Η δυναμική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διαπιστώνεται από δεδομένα που παρέθεσε ο κ. Κοντόπουλος. Ενδεικτικά, σε σχέση με την περίοδο 2016 -2020, τώρα οι εταιρείες έχουν αντλήσει διπλάσια ποσά κεφαλαίων και υπάρχει μία υγιής ροή νέων εισαγωγών και εκδόσεων ομολόγων. Παράλληλα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην 12ετή κρίση και μέχρι τώρα, με τα 2/3 των εισηγμένων να έχουν θετική απόδοση και το 1/3 να έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί (σ.σ. οι τράπεζες βρίσκονται εκτός αναφοράς).

Τουρισμός, Πολιτισμός, logistics, ενέργεια, είναι τομείς που έλκουν επενδυτικά κεφάλαια. Ενώ οι τιμές που κρατήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια χαμηλότερα από εκεί που βρίσκονταν οι ομότιμοί μας, μας δίνουν τώρα το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, είπε ο κ. Κοντόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε τη συμβολή που μπορεί να έχει το χρηματιστήριο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω:

  • νέων εισαγωγών εταιρειών και dual listings,
  • εκδόσεις νέων εταιρικών ομολόγων (ήδη έχουμε εταιρικά ομόλογα από τον χώρο της ναυτιλίας, ομόλογα με ρήτρες αειφορίας και σημαντικές υπερκαλύψεις στις εκδόσεις),
  • τις ιδιωτικοποιήσεις (μια ιδιωτικοποίηση 1,2 δις. ευρώ που αντιστοιχεί σε περίπου 2% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, ποσοτικοποιείται σε 0,8% αύξηση στις επενδύσεις, ενώ επιδρά θετικά και στην κατανάλωση και τελικά συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας), και
  • τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την είσοδό τους στην Εναλλακτική Αγορά (ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο νόμος 4935 που ψηφίστηκε για τα κίνητρα συγχωνεύσεων προς τις ΜμΕ).

Ο CEO της ΕΧΑΕ ανέφερε 5 στόχους για την ανάκαμψη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ξεχωρίζοντας τον πρώτο ως τον πλέον κρίσιμο: την αξιοποίηση του περιβάλλοντος ώστε να κινητοποιηθούν οι αποταμιεύσεις και να προσελκυθούν κεφάλαια στο χρηματιστήριο. «Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και της έλλειψης IPOs», είπε ο Γ. Κοντόπουλος, συνδέοντας την επιτυχία του στόχου αυτού με την επιτυχία η μη της θητείας του στην ΕΧΑΕ. Οι άλλοι τέσσερις στόχοι για το Χρηματιστήριο είναι: α) η «αλίευση» νέων εισαγωγών, τα joint listings και οι περισσότερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, β) η ανάκτηση βαθμίδας ανεπτυγμένης αγοράς, γ) η ενίσχυση της εξωστρέφειας και δ) η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες προανήγγειλε ο κ. Κοντόπουλος.

Οι Αμερικανοί επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα

Οι Αμερικανοί επενδυτές θέλουν να επεκταθούν στην ελληνική αγορά, είπε από την πλευρά του ο Erik Holmgren, Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων του νέου Αμερικανικού Πρέσβη στη χώρα μας, Τζωρτζ Τσούνη.

«Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, με 10 ή 5 χρόνια πριν, όταν ακούγονταν μόνο άσχημα λόγια για τη χώρα, πως είναι μία χώρα που ξέρει μόνο να δανείζεται ή ότι ο λαός της δεν δουλεύει. Πραγματικά δεν πιστεύω πόσο καλά τα έχει καταφέρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να κρατήσετε την ίδια πορεία και να υπάρχει στο πολιτικό μέλλον της χώρας ομοφωνία και συναίνεση», είπε ο κ. Holmgren.

Ο ίδιος είπε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές θέλουν να επεκταθούν και να επενδύσουν σοβαρά λεφτά στην Ελλάδα. Εκείνο που δυσκολεύονται να διαχειριστούν είναι το περιβάλλον της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων, καθώς και στην επίλυση διαφορών, ενώ θα ήταν θετικό να υπάρξουν περισσότερα φορολογικά κίνητρα και μεγαλύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός μέσω του οποίου μπορεί να «σπάσει» η διαφθορά.

Ο κ. Holmgren δήλωσε εντυπωσιασμένος από το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, είπε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει τεχνολογικό περιφερειακό κέντρο, μίλησε για την εξαιρετική γεωγραφική θέση για εξαγωγή ενέργειας και έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη και στο ειδικού ενδιαφέροντος για τους Αμερικανούς λιμάνι της, μέσω του οποίου, όπως είπε, διακινείται σημαντικού όγκου ευαίσθητος αμερικανικός εξοπλισμός. Αναφερόμενος επίσης στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον Βορρά, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν οι υποδομές.

Ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα αποκάλυψε το ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής τράπεζας να εμπλακεί άμεσα στη χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών αμερικανικών επιχειρήσεων που θα εκδηλωθούν άμεσα, ειδικά στον τομέα της Τεχνολογίας της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Υποδομών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Σε πάνω από 30 εισηγμένες «τρέχει» πρόγραμμα buy back

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider