H αρχή και το τέλος της International Life

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H αρχή και το τέλος της International Life

Η επιστολή του προέδρου της International Life Φωκίων Μπράβου προς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της εταιρείας ήταν και η τελευταία πράξη του δράματος για μια από τις παλαιότερες και πιο ισχυρές ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας. Ο άνθρωπος ο οποίος έχτισε και γιγάντωσε τον όμιλο που επεκτάθηκε στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας, στη διαχείριση κεφαλαίων και μετοχών ήταν ο ίδιος που έριξε με τον πιο επίσημο τρόπο τους τίτλους τέλους σε μια πορεία 60 ετών.

Με την τοποθέτηση ασφαλιστικού διαχειριστή από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο πάλαι ποτέ κραταίος ασφαλισικός όμιλος έφτασε στο τέλος του. Σε αντίθεση, όμως, με την άλλη μεγάλη πτώχευση του ασφαλιστικού κλάδου, αυτή της Ασπίς Πρόνοια, το τέλος της International Life ήταν «βελούδινο», χωρίς να προκληθούν προβλήματα στους ασφαλισμένους δεδομένου ότι χαρτοφυλάκια της εταιρείας μεταφέρθηκαν σε άλλες ασφαλιστικές.

Ο όμιλος της Intenational Life αποτέλεσε την εξέλιξη του Γενικού Πρακτορείου Ελλάδος της Αδριατικής Ασφαλιστικής Εταιρείας RAS. Η λειτουργία της εταιρείας ξεκίνησε το 1956 ωστόσο ο όμιλος άρχισε να παίρνει την τελική του μορφή στα τέλη της δεκαετίας του 80’ όπου ιδρύθηκε από τον κ. Μπράβο η «International Hellas» η οποία δραστηριοποιούταν στις γενικές ασφαλίσεις. Αποτέλεσε μάλιστα και την πρώτη εταιρεία που καθιέρωσε ασφαλιστικά προγράμματα σε μορφή πακέτων.

Από κει και πέρα η πορεία είναι μόνο ανοδική με στόχο την δημιουργία ενός ασφαλιστικού ομίλου στα πρότυπα των μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού. Στις αρχές της δεκαετίας του 90’ ο κ. Μπράβος ιδρύει την εταιρεία συμμετοχών του ομίλου International Holding A.E., σε συνεργασία με τη γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Aachener und Munchener Group, την ίδια περίοδο ιδρύεται και η International Life AEAZ. Ακολουθεί η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, International ΑΕΔΑΚ.

Ο όμιλος συνεχίζει να επεκτείνεται. Στα τέλη της δεκαετίας του 90’ ιδρύεται και η χρηματιστηριακή Praxis International, ενώ o όμιλος επεκτείνεται σε παράλληλες δραστηριότητες και υλοποιεί επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γερμανία και Ρωσία).

To deal που δεν έκλεισε

Το 2007 βρίσκει την International Life με 50 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, 835 εργαζομένους και ασφαλιστικούς συμβούλους και περισσότερους από 100.000 πελάτες. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ομίλου ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εργασιών τα 90 εκατ. ευρώ.

Εκείνη τη χρονιά ανακοινώνεται η αγορά του 51% της International Life από την Proton Bank και το κλείσιμο μιας συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση του bancassurance της τράπεζας. Εντέλει όμως η συνεργασία δεν προχώρησε και λίγους μήνες αργότερα η Proton Bank ανακοίνωσε επίσημα τη διακοπή των συνομιλιών με τους μετόχους της εταιρείας International Life ΑΕΑΖ. Η τράπεζα απέδωσε την ακύρωση του deal στην αλλαγή στρατηγικής της, όμως εκείνη την περίοδο πληροφορίες –τις οποίες ο κ Μπράβος είχε διαψεύσει πολλές φορές – έκαναν λόγο για «τρύπες» στα αποθεματικά της International Life, οι οποίες εμφανίστηκαν κατά το due diligence.

H αρχή του τέλους

Τα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν να εμφανίζονται το 2012. Αναμφίβολα η μεγάλη ζημιά για τον όμιλο προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και το PSI, αλλά στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο για επιχειρηματικά λάθη και αστοχίες από την μεριά του κ. Μπράβου. Οι «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι η εταιρεία είχε μεγαλώσει πάρα πολύ έχοντας προχωρήσει σε απορροφήσεις εταιρειών που λειτούργησαν αρνητικά.

Η International Life έκλεισε το 2012 με αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 11,1 εκατ. ευρώ και αμέσως ξεκίνησε μια σειρά κινήσεων για την βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας. Έτσι πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά και πώληση θυγατρικών του ομίλου (International ΑΔΕΑΚ και Praxis Χρηματιστηριακή), χωρίς όμως να μπορέσει να αντιστραφεί η εικόνα. Το τέλος του 2014 βρήκε τον Όμιλο και πάλι με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2015, η International Life προσέγγισε την Εθνική Ασφαλιστική και της πρότεινε να απορροφήσει τον κλάδο ζωής της. Βάσει εκείνου του σχεδίου η International Life ΑΕΓΑ θα παρέμεινε υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπράβου και το δίκτυο της εταιρείας θα πούλαγε προϊόντα του κλάδου ζωής της Εθνίκής Ασφαλιστικής. Η συμφωνία όμως καθυστέρησε και η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε επόπτη στην International Life AEAZ.

To καλοκαίρι του 2016 η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης και το σύνολο των χαρτοφυλακίων της μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα η ΤτΕ τοποθέτησε στην θέση του Ασφαλιστικού Διαχειριστή τον κ. Ιωάννη Περιστέρη, ο οποίος αντικαθιστά το μέχρι πρότινος διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Αποφεύχθηκε το «κανόνι»

Σε αντίθεση με την άλλη μεγάλη πτώχευση του ασφαλιστικού κλάδου, αυτή της Ασπίς Πρόνοια, το τέλος της International Life ήρθε χωρίς να προκαλεί μεγάλα προβλήματα για τους ασφαλισμένους. Τα συμβόλαια των ασφαλισμένων υγείας και ζωής, σε μεγάλο ποσοστό, περνούν στον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ τα συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου διατηρούνται στη θυγατρική της Interamerican, Premium Brokers.

H συνέχεια

Στην επιστολή του προς τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες της International Life ο κ. Μπράβος δηλώνει έτοιμος για μια νέα αρχή στον ασφαλιστικό κλάδο με μια εταιρία πωλήσεων με στρατηγικούς εταίρους τις μεγαλύτερες εταιρίες της αγοράς για το σύνολο των ασφαλιστικών αναγκών.

«Η αγάπη που τρέφουμε για το επάγγελμα μας είναι ανεξίτηλη, και είμαστε σίγουροι πως το ίδιο ισχύει και για όλους εσάς, που έχετε προσφέρει τόσα πολλά σε καθημερινή βάση σε όλες τις βαθμίδες της εταιρείας. Η δουλειά μας είναι η ζωή μας, για αυτό και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πάθος στο χώρο αυτόν διατηρώντας τον ίδιο ενθουσιασμό για τον κλάδο που

«Γιατί για εμάς όπως και για εσάς, το τέλος σημαίνει μία νέα αρχή, μία καλύτερη αρχή», τονίζει ο κ. Μπράβος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider