Η Lamda, ο «κύκλος» της Värde Partners και η αξία των Malls

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Lamda, ο «κύκλος» της Värde Partners και η αξία των Malls
Με υπεραξία σχεδόν 48 εκατ. ευρώ αποχωρεί από τη Lamda Malls το ξένο fund μετά από 5 χρόνια. Ποια είναι η αποτίμηση των εμπορικών κέντρων και η «εικόνα» των assets.

Πέντε χρόνια μετά την είσοδό της στη Lamda Malls, δηλαδή στον βραχίονα της Lamda Development που περιλαμβάνει τις συμμετοχές του ομίλου στα εμπορικά κέντρα, το γνωστό fund Varde Partners «κλείνει τον κύκλο του» στην εταιρεία στην οποία έχουν εισφερθεί τα Malls του γκρουπ. Χτες, όπως ανέδειξε το insider.gr, η Lamda Development S.A. ανακοίνωσε ότι την 20.05.2022 υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη θυγατρική της Lamda Malls Α.Ε., το οποίο κατέχει η εταιρεία Wert Blue SarL, 100% θυγατρική της Värde Partners, έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι το fund είχε το 2017 αποκτήσει το ποσοστό έναντι 61,3 εκατ. ευρώ, ήτοι αποχωρεί με υπεραξία σχεδόν 48 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης όταν εισήλθε το fund στην εταιρεία αυτή ήλεγχε τα δυο εμπορικά κέντρα (Golden Hall, Mediterranean Cosmos) καθώς το τρίτο, το The Mall Athens, εισήλθε στην πορεία και μετά την επίλυση κάποιων εκκρεμοτήτων.

Το fund, που νωρίτερα μέσα στο 2022 πούλησε και το μερίδιο που κατείχε στην Trastor (52%), αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Lamda Malls πριν την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτονόμησης της εταιρείας και εισαγωγής της στο ΧΑ και πριν ενσωματωθούν στον εν λόγω βραχίονα τα νέα μεγάλα Malls που θα αναπτυχθούν στην έκταση του Ελληνικού. Όπως άλλωστε σχετικά πρόσφατα είχε αφήσει να εννοηθεί και ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, αυτά τα funds συνήθως έχουν έναν συγκεκριμένο επενδυτικό ορίζοντα και δεν αποκλείονταν και το Varde να θεωρεί ότι φτάνει η ώρα της αποεπένδυσης από ένα πετυχημένο project, δηλαδή με κέρδη, όπως και έγινε.

Η διοίκηση της Lamda Develοpment έχει πολλές φορές αναφερθεί στο ενδεχόμενο εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ, ενώ πρόσφατα έδωσε ως ορίζοντα για το IPO είτε στα τέλη του 2022 είτε, πιθανότερο, μέσα στο 2023. Σημειώνεται πως η Lamda Malls, μέσω των θυγατρικών της Lamda Δομή ΑΕ και Πυλαία ΑΕ, ελέγχει τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos αντίστοιχα (με ποσοστό 68% περίπου, ενώ πλέον ελέγχει και το 100% του The Mall Athens).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική παρουσίαση της εισηγμένης, η αξία των 3 Malls εκτιμάται συνολικά σε 872 εκατ. ευρώ, αυξημένη 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. ΕΞ αυτών, η επενδυτική αξία του The Mall Athens είναι 435 εκατ. ευρώ (τέλος 2021, από 430 εκατ. το 2020), του Mediterranean Cosmos 181 εκατ. ευρώ (από 177 εκατ. ευρώ) και του Golden Hall 256 εκατ. ευρώ (247 εκατ. το 2020). Η εισφορά σε EBITDA των 3 Malls ήταν 18,5 εκατ. ευρώ, 14,1 εκατ. ευρώ και 12,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το yield ανήλθε σε 7,4%, χαμηλότερο από ωριμότερες αγορές (π.χ. 5,5% στην Ε.Ε., 5,3% στην Ισπανία, 5,6% στην Πορτογαλία, 5,9% στην Ιταλία ή 5% στην Πολωνία).

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Γ’ Τριμήνου 2022, με την ολοκλήρωση των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εταιρεία αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της θυγατρικής LAMDA MALLS Α.Ε., η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών LAMDA DOMI S.Μ.S.A. και PYLAIA S.M.S.A., ιδιοκτητριών των Εμπορικών Κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos αντίστοιχα. Η ως άνω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της Εταιρείας που στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Εμπορικών Κέντρων.

O Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development δήλωσε σχετικά για το deal: «Η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει:

- τη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων Εμπορικών Κέντρων, καθώς και των νέων, υπό ανάπτυξη Εμπορικών Κέντρων στο Ελληνικό, κάτω από ένα διακριτό και ανεξάρτητο λειτουργικά όχημα

- την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης της Εταιρείας στο κλάδο των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, με την πιθανή εξαγορά και άλλων ποιοτικών εμπορικών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες».

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή το insider.gr αναφέρονταν στη σύσταση από τη Lamda Development αυτόνομης ανώνυμης εταιρείας συμμετοχών, η οποία σχετίζεται με την κατασκευή των εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό. Πρόκειται για την εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Lamda Ellinikon Mall Holdings», η οποία έχει αρχικό κεφάλαιο 234 εκατ. ευρώ. Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, «η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας για ίδιο λογαριασμό». Επίσης, «η απόκτηση, διαχείριση, ανάπτυξη, ανέγερση, αξιοποίηση εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων», όπως και «η παροχή υπηρεσιών διοίκησης επιχειρήσεων, η παροχή υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, επίβλεψης και διαχείρισης τεχνικών έργων». Επιπρόσθετα, προκύπτει ότι η εταιρεία θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής ζωής όπως αεροδρόμια και αερομεταφορές, διακίνηση εμπορευμάτων, κέντρα αναψυχής κλπ. Θα μπορεί να συμμετέχει σε άλλες εταιρείες (ημεδαπής ή μη), να ιδρύει υποκαταστήματα, να «χτίζει» κοινοπραξίες, να ανεγείρει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις κ.α.

Επίσης, γίνονταν στο σχετικό θέμα αναφορά ότι η Lamda προωθεί την ανάπτυξη σημαντικών εμπορικών πόλων στο Ελληνικό (π.χ. το Vouliagmenis Mall των 350 εκατ. ευρώ και με GLA 85 χιλ. τ.μ., η Marina Galleria με GLA 19 χιλ. τ.μ.) στο πλαίσιο της πρώτης φάσης (5ετία) της ανάπτυξης. Το Vouliagmenis Mall αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Q2 2026 και η Riviera Galleria το Q4 2025.

Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το 2021 ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% έναντι του 2020. Οι κύριοι παράγοντες της εν λόγω ενίσχυσης ήταν η αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων (+36% έναντι του 2020), λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας (+8% έναντι του 2020) και της αυξημένης δαπάνης ανά επισκέπτη. Επισημαίνεται ότι για το σύνολο του έτους 2021 η λειτουργική κερδοφορία EBITDA των Εμπορικών Κέντρων επιβαρύνθηκε σημαντικά λόγω (α) της αναστολής λειτουργίας τους για συνολική περίοδο περίπου 3 μηνών και (β) της νομοθετικά προβλεπόμενης παροχής μειώσεων στα μισθώματα των καταστηματαρχών/μισθωτών για συνολική περίοδο 6 μηνών (Ιανουάριος-Ιούνιος) με μείωση ενοικίων κατά ποσοστό 40%. Επισημαίνεται ότι τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το 2021 διαμορφώθηκαν περίπου 19 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας το 2019, που ήταν €64εκ.

Αναφορικά με τους βασικούς δείκτες των Εμπορικών Κέντρων για το έτος 2021, επισημαίνονται τα εξής:

• Η μέση πληρότητα των Εμπορικών Κέντρων το 2021 παρέμεινε αμετάβλητη έναντι της προ-πανδημίας περιόδου, σε επίπεδα περίπου 99%.

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των Εμπορικών Κέντρων κατέγραψε σημαντική αύξηση 36% έναντι του 2020.

• Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε 26% έναντι του 2020.

• Ο συνολικός αριθμών επισκεπτών στα Εμπορικά Κέντρα αυξήθηκε 8% έναντι του 2020.

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των Εμπορικών Κέντρων σχεδόν διπλασιάστηκε (+95%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020. Για την εν λόγω περίοδο, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων διαμορφώθηκε σε επίπεδα μόλις 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2019 (προ-πανδημίας).

• Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

• Ο συνολικός αριθμών επισκεπτών στα Εμπορικά Κέντρα κατέγραψε σημαντική αύξηση (+80%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Αποκτά πλήρη έλεγχο της Lamda Malls, αγόρασε ποσοστό της Värde Partners

gazzetta
gazzetta reader insider insider