Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Θετικό το 1ο τρίμηνο - Στο 2ο εξάμηνο το έκτακτο μέρισμα για ΔΕΠΑ Υποδομών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Θετικό το 1ο τρίμηνο - Στο 2ο εξάμηνο το έκτακτο μέρισμα για ΔΕΠΑ Υποδομών
Αυξημένη παραμένει η ζήτηση καυσίμων τον Απρίλιο, παρά την άνοδο των τιμών, σημείωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων στο conference call για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στόχος για ΑΠΕ 400 MW το επόμενο έτος, από 285 MW φέτος, με τη συνεισφορά τους στα EBITDA το 2023 να αυξάνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Η υψηλή ζήτηση καυσίμων στην εγχώρια αγορά, η ενίσχυση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, καθώς και οι ικανοποιητικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ στις αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται, είχαν ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να καταγράψει ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως σημείωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, στο conference call με αναλυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, με αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις ώστε οι επιδόσεις του Ομίλου να κινηθούν σε θετική τροχιά για όλο το 2022, με δεδομένο μάλιστα ότι στις αρχές του δεύτερου τριμήνου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης στο διυλιστήριο Ελευσίνας. Κάτι που σημαίνει πως το διυλιστήριο έχει ήδη αρχίσει να εισφέρει στην περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας των ΕΛΠΕ.

Όσον αφορά την εγχώρια ζήτηση σε καύσιμα, κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση κατά 16%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το στέλεχος των ΕΛΠΕ απάντησε πως οι υψηλές τιμές δεν επηρέασαν τη ζήτηση τον Απρίλιο, κάτι που οφείλεται τόσο στην έναρξη της τουριστικής κίνησης, όσο και στο γεγονός ότι, βγαίνοντας από το lockdown, οι καταναλωτές δεν περιόρισαν τις μετακινήσεις τους. Πάντως, όπως συμπλήρωσε, αν οι τιμές δεν αποκλιμακωθούν, τότε το επόμενο διάστημα θα επηρεαστεί η κατανάλωση.

Οι στόχοι για ΑΠΕ

Το στέλεχος των ΕΛΠΕ επισήμανε ότι, όσον αφορά τους στόχους του Ομίλου για την ενίσχυση της παρουσίας τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έναρξη λειτουργία του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW στην Κοζάνη αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, ο Όμιλος προχώρησε σε αναβάθμιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για λειτουργική ισχύ 1 GW μέχρι το τέλος του 2026 και άνω των 2 GW έως το 2030.

Όπως αναφέρθηκε στο conference call, το πρώτο βήμα προβλέπει την ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος στα 400 MW το 2023, από 285 MW που είναι αυτή τη στιγμή. Μέσα στην επόμενη διετία, το εν λειτουργία «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου θα ανέρχεται σε 600 MW.

Όσον αφορά την εισφορά των ΑΠΕ στη λειτουργική κερδοφορία, προβλέπεται ότι το 2023 θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει κατά 70% από τις μονάδες των ΕΛΠΕ που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, και το υπόλοιπο 30% από ένα έργα.

Ολοκλήρωση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών τον Ιούνιο

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται τον Ιούνιο, καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί θα έχουν αποπερατωθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις. Επομένως, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να διανεμηθεί στους μετόχους το έκτακτο μέρισμα από την πώληση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών εξαγοράσθηκε από την Italgas αντί συνολικού τιμήματος ύψους 733 εκατ. ευρώ, με την αναλογία τής συμμετοχής των ΕΛΠΕ να ανέρχεται στα 256 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα διανεμηθεί στους μετόχους το 50%.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία μαζί με τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων είχε EBITDA 18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα, λόγω των έντονων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Αυξημένα 54% τα συγκρίσιμα EBITDA - Άνοδος 63% στις πωλήσεις για το α' τρίμηνο

Είσοδο στον MSCI για Εθνική Τράπεζα και Mytilineos «βλέπει» η Société Générale - Τι εκτιμά για Jumbo, ΕΛΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider