Ρεβυθούσα: Ξεκίνησε η διαδικασία προμήθειας της νέας δεξαμενής LNG – Έως 30 Ιουλίου η παράδοση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεβυθούσα: Ξεκίνησε η διαδικασία προμήθειας της νέας δεξαμενής LNG – Έως 30 Ιουλίου η παράδοση
Δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 18 Απριλίου, η πρόκληση υποβολής προσφορών για την υποδομή, η οποία προβλέπεται να ενοικιασθεί για 12-18 μήνες. Fast track διαδικασία, με την επικύρωση της καλύτερης προσφοράς έως τις 6 Μαΐου

Στη γραμμή εκκίνησης μπήκε από τον ΔΕΣΦΑ η διαδικασία για την προμήθειας της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου (LNG), η οποία θα προστεθεί στις τρεις υφιστάμενες του τερματικού στη Ρεβυθούσα, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας του τέρμιναλ και τη «θωράκιση» της ασφάλειας τροφοδοσίας της χώρας στο ενδεχόμενο διακοπής των ροών ρωσικού αερίου.

Έτσι, προχθές Δευτέρα, 18 Απριλίου, δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ενοικίαση μίας ανάλογης υποδομής (FSU) για 12-18 μήνες. Σύμφωνα με την πρόσκληση, αναζητείται για εκμίσθωση ένα κατάλληλα εξοπλισμένο πλοίο με συνολική χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα σε συνθήκες 100% πλήρωσης. Κάτι που σημαίνει ότι πρόθεση του Διαχειριστή είναι η δυναμικότητα του τέρμιναλ να αυξηθεί έως και 77% σε σχέση με την υφιστάμενη χωρητικότητα, η οποία είναι 225.000 κυβ. μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της πρόσκλησης ο ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τη SSY Gas που είναι broker διεθνούς εμβέλειας, διερευνά τη διαθεσιμότητα FSU με τα προσδοκώμενα χαρακτηριστικά (όπως π.χ. χωρητικότητα) και όρους (ενοικίαση 12-18 μήνες). Ανάλογα με τις προσφορές που θα προκύψουν από τη διαδικασία, δηλαδή τις πλωτές δεξαμενές που διατίθενται διεθνώς στην τρέχουσα συγκυρία, είναι πιθανό να αναπροσαρμόσει κάποιες από τις παραμέτρους.

«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης αποτυπώνει την πρόθεση του Διαχειριστή να «τρέξει» γρήγορα η διαδικασία, ώστε η δεξαμενή να βρίσκεται στη Ρεβυθούσα τόσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έτσι, η παράδοση της υποδομής προβλέπεται να γίνει μέσα στο διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 30ή Ιουλίου 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν έως τις 26 Απριλίου το αργότερο. Τη σκυτάλη θα πάρει μετά η πρόσκληση για υποβολή βελτιωμένων και τελικών προσφορών έως 2 Μαΐου. Η κατακύρωση της βέλτιστης προσφοράς θα γίνει έως τις 6 Μαΐου, σηματοδοτώντας έτσι τη λήξη της διαδικασίας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με την προσθήκη της νέας δεξαμενής θα διασφαλιστεί ότι η Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το 25% της επιπλέον ζήτησης για φυσικό αέριο (τόσο στην Ελλάδα όσο και στα γειτονικά κράτη), την οποία θα προκαλούσε η διακοπή των ροών από τη Ρωσία. Κι αυτό γιατί η ικανότητα διακίνησης φορτίων LNG από τον τερματικό σταθμό θα ενισχυθεί κατά 27 TWh (Τεραβατώρες).

Άφιξη 50 επιπλέον φορτίων

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας θα σήμαινε πως θα έπρεπε στο επόμενο 12μηνο (από τα τέλη του Μαρτίου 2022 έως τα τέλη Απριλίου 2023) να παραγγελθούν επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου αερίου 45 TWh (Τεραβατώρων), οι οποίες μεταφράζονται σε 50 επιπλέον φορτία.

Οι παραγγελίες αυτές θα προστεθούν στις 38 TWh (46 φορτία) που είναι ήδη προγραμματισμένο να εισαχθούν στην Ελλάδα μέσω της Ρεβυθούσας, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το σύνολο των 96 φορτίων είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί με την υπάρχουσα αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας (εκφόρτωση κάθε 3 ημέρες περίπου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider