Lamda: Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 2,84 δισ. ευρώ – Μελλοντικά έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις κατοικίες στο Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 2,84 δισ. ευρώ – Μελλοντικά έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις κατοικίες στο Ελληνικό
Με το asset του Ελληνικού βέβαια να ξεχωρίζει με αναπροσαρμοσμένη αξία της τάξεως των 1,79 δισ. ευρώ. «Τινάζουν την μπάνκα» οι κατοικίες. Η αξία των Malls και το timing του IPO στο ΧΑ.

Στα επίπεδα των 2,84 δισ. ευρώ ανέρχεται το Προσαρμοσμένο Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο της Lamda (31/12/2021), με το asset του Ελληνικού βέβαια να ξεχωρίζει με αναπροσαρμοσμένη αξία της τάξεως των 1,79 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την επίπτωση του έργου Ελληνικού στα αποτελέσματα του ομίλου, προέκυψε κέρδος 316 εκατ. ευρώ από την επανεκτίμηση της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από ανεξάρτητο εκτιμητή. Εξαιρώντας το project του Ελληνικού, η συνολική αποτίμηση των assets ανέρχεται σε περίπου 1,049 δις ευρώ.

Αναφορικά με το Ελληνικό των 1,79 δισ. ευρώ, η «αξία» των Malls, των χώρων γραφείων, των ξενοδοχείων και του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο - IRC ανέρχεται συνολικά σε 873,4 εκατ. ευρώ (investment property). Το οικιστικό κομμάτι (residential – inventory) ανέρχεται σε 885,6 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στα Shipping Malls του ομίλου Lamda, η συνολική του αποτίμηση ξεπερνά τα 872 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με σχετική παρουσίαση του γκρουπ. Στο portfolio των Malls το «The Mall Athens» εμφανίζεται να «εισφέρει» αξία 435,2 εκατ. ευρώ (430 εκατ. ευρώ το 2020), το «Golden Hall» 256,4 εκατ. ευρώ (από 247,2 εκατ. ευρώ) και το «Mediterranean Cosmos» 180,6 εκατ. ευρώ (από 177,4 εκατ. ευρώ το 2020). Αθροιστικά δηλαδή, προκύπτει από την επανεκτίμηση πρόσθετη αξία άνω των 17 εκατ. ευρώ (από 854,8 εκατ. ευρώ το 2020). Δηλαδή, η αξία των Εμπορικών Κέντρων ανήλθε σε 872 εκατ. ευρώ την 31.12.2021, όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Savills), αυξημένη κατά περίπου 17εκατ. (+2%) έναντι της αντίστοιχης αξίας την 31.12.2020.

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα και τη σχεδιαζόμενη είσοδο στο Χρηματιστήριο της θυγατρικής με χαρτοφυλάκιο τα Malls, εκτιμάται πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2023. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σε παρουσίασης προς αναλυτές, «εάν η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, η κερδοφορία των malls θα επιστρέψει στην κανονικότητα του χρόνου». Την ίδια στιγμή, εκ του συνόλου της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας των malls στο Ελληνικό, για το 80% ήδη υφίστανται συμφωνίες μίσθωσης, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 100% του χρόνου.

Ο τομέας γραφείων αποτιμάται σε 17 εκατ. ευρώ, τα οικόπεδα – εκτάσεις του χαρτοφυλακίου της Lamda αποτιμώνται σε 63,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της αξίας οικοπέδου στο Βελιγράδι ύψους 73 εκατ. ευρώ που πλέον καταγράφεται στο 100% για την εισηγμένη, έναντι 80% το 2020), άλλα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα αποτιμώνται σε 63,4 εκατ. ευρώ και άλλα assets σε 14,5 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, το πλέον hot «κομμάτι» των επενδύσεων που προωθεί η Lamda είναι το οικιστικό. Όπως επανέλαβε ο CEO του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, σε ενημέρωση προς αναλυτές, οι συνολικές πωλήσεις των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να φέρουν έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς η εισηγμένη πρόκειται να εισπράξει σε προκαταβολές 200 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του Πύργου στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο. Σε ότι αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά διαμερισμάτων στον Πύργο Κατοικιών, σύμφωνα με την ενημέρωση έχει ήδη καλυφθεί το 75% ενώ εκκρεμεί η προπώληση των τελευταίων τριών ορόφων. Από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη η Lamda αναμένει δυνητικά μελλοντικά έσοδα 374 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι 27 βίλες στο παραλιακό μέτωπο έχουν ήδη προπωληθεί, με τις προκαταβολές που έχουν μπει στα ταμεία να μεταφράζονται σε έσοδα 190 εκατ. ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι οι προσυμφωνίες για τις πολυτελείς κατοικίες – διαμερίσματα (condos) στο παραλιακό μέτωπο για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου το 15% του ποσού που θα προέλθει συνολικά από τη μεταβίβαση των κατοικιών.

Επιπρόσθετα, από το φθινόπωρο η Lamda θα προχωρήσει στην παρουσίαση και των νέων οικιστικών αναπτύξεων σε νέο οικιστικό πύργο (όχι στο μέγεθος του Marina Tower) ενώ ολοκληρώνει το σχεδιασμό ενός νέου project κατοικιών στην πλευρά του Ελληνικού που βρίσκεται στον Άλιμο.

Όσον αφορά το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, η διοίκηση του ομίλου έχει συμπεριλάβει προβλέψεις (π.χ. για την α’ φάση υποδομών που ανέλαβε η ΑΒΑΞ με τις εργασίες να εκκινούν μετά το Πάσχα) ενώ για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών – διαμερισμάτων στο παραλιακό μέτωπο, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης. Πάντως, η διοίκηση της Lamda υπολογίζει ότι μέχρι να ωριμάσει η κατασκευή των μεγάλων έργων ενδεχομένως να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Ωστόσο, αν το κόστος στα κατασκευαστικά υλικά αυξηθεί κατά 20% την επόμενη χρονιά, τότε τα κέρδη της εταιρείας θα επηρεαστούν κατά 25 εκατ. ευρώ.

Προκαταβολές Πελατών για τη μελλοντική απόκτηση Οικιστικών Αναπτύξεων

Αναφορικά με τις κρατήσεις κατοικιών–διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας αλλά και των Παραλιακών Βιλών, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της Εταιρείας.

Για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Για τις Βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές των οικοπέδων, ενώ τα σχέδια και η επίβλεψη της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, όπως έχει αναδείξει εδώ και μήνες το insider.gr.

Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών / διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 οι σχετικές επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ισχυρό από την πλευρά τους. Παρά τη σύντομη διάρκεια των επαφών με δυνητικούς αγοραστές, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξει

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: «Φουλάρουν» Ελληνικό και κατοικίες, έρχεται ο «Marina Tower» - Ανοδική πορεία στα Malls

gazzetta
gazzetta reader insider insider