ΥΠΕΝ: Μετά το Πάσχα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Μετά το Πάσχα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά
Όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι η Ελλάδα να έχει εγκαταστήσει έως το 2030 υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW.

Η θεσμοθέτηση του πλαισίου δημιουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα πάρει τη σκυτάλη από τη νομοθέτηση του δεύτερου «κύματος» απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και του καθεστώτος ανάπτυξης και λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης.

Έτσι, μετά την «έλευση» στη Βουλή του νομοσχεδίου για ΑΠΕ και αποθήκευση, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε διαβούλευση, θα πάρει σειρά το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιο αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα, ώστε να γίνει έτσι το πρώτο βήμα που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις σε αυτόν το νέο για τα ελληνικά δεδομένα κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως στόχος είναι η Ελλάδα να έχει εγκαταστήσει έως το 2030 υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW. Μία δήλωση που δίνει ισχυρό επενδυτικό «σήμα» για την πρόθεση της Ελλάδας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των offshore αιολικών στην Ευρώπη.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, η φιλοσοφία του είναι πως θα επιλεγεί ένα μικτό «υβριδικό» μοντέλο για τη δημιουργία των έργων, με το Κράτος να επιλέγει τις ευρύτερες ζώνες και να «ωριμάζει» την αδειοδοτική διαδικασία έως ένα σημείο, παραδίδοντας μετά στον επενδυτή τα θαλάσσια τεμάχια μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία, για την περαιτέρω ωρίμανσή τους. Τα υποψήφια πρότζεκτ θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμό για την κατακύρωση αποζημίωσης, από την οποία θα προκριθούν εκείνα που θα διεκδικήσουν τις μικρότερες αποζημιώσεις.

Έτσι, το Κράτος θα επιλέξει τα θαλασσο-τεμάχια, προχωρώντας στην αρχική χωροταξική και αδειοδοτική «ωρίμανσή» τους. Μετά την παραχώρησή τους στους επενδυτές, ο ΑΔΜΗΕ θα μελετήσει και θα σχεδιάσει τη διασυνδετική λύση των έργων με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τελική ωρίμανση (μελέτες, μετρήσεις, άδειες) θα πραγματοποιηθεί από τους επενδυτές, ώστε αυτοί να διαγωνιστούν για τιμή παραγόμενης ενέργειας. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ, ενώ δεν θα διαφέρει σημαντικά από τις δημοπρασίες στις οποίες συμμετέχουν σήμερα χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά για να κατακυρώσουν «ταρίφα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider