Πιερρακάκης: Υγεία και Δικαιοσύνη οι δύο επόμενες ψηφιακές «εκκρεμότητες»

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Υγεία και Δικαιοσύνη οι δύο επόμενες ψηφιακές «εκκρεμότητες»
Ποιες υπηρεσίες επικεντρώνεται να ψηφιοποιήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στα ψηφιακά βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα η χώρα αλλά και στις δύο επόμενες μεγάλες ψηφιακές «εκκρεμότητες» που θα αναλάβει να κλείσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι πολύ θετικός αν σκεφτεί κανείς «ότι από τις 501 ψηφιακές υπηρεσίες που είχε το δημόσιο όταν ξεκίνησε το gov.gr σήμερα έχουμε φτάσει στις 1.377 ενώ από τις 8,8 εκατ. συναλλαγές που πραγματοποιούσαν ψηφιακά οι πολίτες το 2018 φτάσαμε στα 567 εκατ το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης τονίζοντας ότι η προαναφερθείσα επιτυχία εδράζεται στην πολύ καλή και ευέλικτη ομάδα που κλήθηκε να υλοποιήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

«Η καμπύλη είναι εκθετική και θα συνεχίσει έτσι, αφού επόμενος στόχος είναι να εξοικειώσουμε και τους πολίτες με το ψηφιακό κράτος, να δώσουμε δηλαδή την δυνατότητα να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες και το κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εξοικειωθεί με ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να χρησιμοποιεί με ευκολία τα εργαλεία που του παρέχονται».

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης «οι υπηρεσίες που έχουμε ψηφιοποιήσει είναι ο αριθμητής του κλάσματος. Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω θα πρέπει να βρούμε και τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή το πόσες υπηρεσίες έχει συνολικά το δημόσιο. Οι διαδικασίες του κράτους είναι κάτι που σήμερα δεν γνωρίζουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και πολλά άλλα κράτη. Βέβαια έχουμε ήδη αρχίσει να τις καταγράφουμε με στόχο στη συνέχεια να τις απλοποιήσουμε και να δούμε πόσες από αυτές μπορούν διορθωθούν ή και να απαλειφθούν. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, μέχρι σήμερα για την μεταβίβαση ακινήτων η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μετρήσει ότι στη χώρα μας χρειάζεται να κάνει κάποιος περισσότερα από 10 βήματα, δηλαδή χρησιμοποιούμε μια διαδικασία του ελληνικού κράτους για να τσεκάρουμε αν έχουμε ολοκληρωθεί άλλες ενέργειες που δεν σχετίζονται με την μεταβίβαση. Αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Με τεχνικές και νομοθετικές αλλαγές στις οποίες και θα προχωρήσουμε, θα παρέχουμε στους συμβολαιογράφους μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορούν να διεκπεραιώνουν όλα όσα χρειάζεται».

Όσο για τις επόμενες εκκρεμότητες της ψηφιοποίησης του κράτους θα αφορούν τον κλάδο της υγείας και την δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός. «Στο κομμάτι της υγείας η βελτίωση είναι ήδη μεγάλη λόγω και της πανδημίας που περάσαμε και περνάμε. Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να ψηφιοποιήσουμε το ραντεβού με τα δημόσια νοσοκομεία και στην συνέχεια να δημιουργήσουμε τον ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενούς, το οποίο και θα μπορεί να μοιράζεται, εφόσον το επιθυμεί, με τον γιατρό του. Οι προαναφερθείσες διαδικασίες θα εκμεταλλευτούν τα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί για τον εμβολιασμό καθώς και άλλες πλατφόρμες κι εφαρμογές όπως το Μyhelath. Παράλληλα βέβαια θα απαιτήσουν και την πλήρη αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να προχωρήσει άμεσα. Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και στον τομέα της δικαιοσύνης, με στόχο να μειωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να απλουστευθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Συμπληρώνουμε σήμερα δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης

Πιερρακάκης: Οι μεταρρυθμίσεις είναι οι ειρηνικές επαναστάσεις

Πιερρακάκης: Η χρηματοδότηση των έργων πληροφορικής δεν θα επηρεαστεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider