ΕΛΠΕ: Σήμερα «στην πρίζα» και επίσημα το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Σήμερα «στην πρίζα» και επίσημα το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
Εγκαίνια του πάρκου ισχύος 204 MW των Ελληνικών Πετρελαίων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της χώρας, αλλά και στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ των Ελληνικών Πετρελαίων, εντάσσεται και επίσημα από σήμερα το mega φωτοβολταϊκό ισχύος 204 MW, που ανέπτυξε ο Όμιλος στην Κοζάνη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα ανάλογα έργα στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας έτσι την εδραίωση της παρουσίας των ΕΛΠΕ στον εγχώριο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, το έργο έρχεται σε μία συγκυρία όπου η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, σχεδιάζει την ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, για την απεξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Η «πράσινη» επένδυση του Ομίλου ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή προήλθαν από την περιοχή. Περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα αναπτύχθηκαν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων.

Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Σχέδιο των ΕΛΠΕ για νέο φωτοβολταϊκό 323 MW

Με το mega φωτοβολταϊκό, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ διαμορφώνεται πλέον στα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες ήταν γύρω στα 20 MW. Έτσι, ο Όμιλος έχει πετύχει ήδη κατά το ήμισυ τον στόχο που έχει θέσει, για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του σε ΑΠΕ στα 600 MW έως το 2025. Τελευταίες προσθήκες σε αυτό το portfolio είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα 16 MW που εξαγοράστηκαν στη Βοιωτία, καθώς τα αιολικά 38 MW που απέκτησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια από την Eren στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, την ίδια στιγμή τα Ελληνικά Πετρέλαια δρομολογούν την ανάπτυξη στη Φλώρινα ενός ακόμη μεγαλύτερου cluster φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 323 MW. Η συστοιχία των φωτοβολταϊκών 303 MW αφορά έργα που εξαγοράστηκαν από developer και τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επίσης, ο πετρελαϊκός Όμιλος σχεδιάζει να αναπτύξει ένα ακόμη πάρκο ισχύος 20 MW, το οποίο θα εντάξει στο cluster.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider