Σπάνε όλα τα κοντέρ οι αυξήσεις στα είδη διατροφής - Ποια προϊόντα σέρνουν τον χορό των ανατιμήσεων

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Σπάνε όλα τα κοντέρ οι αυξήσεις στα είδη διατροφής - Ποια προϊόντα σέρνουν τον χορό των ανατιμήσεων
Πόσο έχουν «τσιμπήσει» το τελευταίο διάστημα βασικά είδη τροφίμων που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς και πώς αλλάζουν τις συνήθειές τους οι καταναλωτές για να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας. Τι δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Πόσο δυσχεραίνουν την κατάσταση ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολικές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Οι δυσοίωνες προβλέψεις παραγόντων της αγοράς

Ολοένα και πιο επιθετικό καθίσταται το κύμα ακρίβειας που χτυπά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με το ράλι των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής να μην λέει να κοπάσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει επικίνδυνα την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, ενώ οι καταναλωτές περιμένουν το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και που, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Το κόστος για το παραδοσιακό «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο, ενώ όλα συνηγορούν πως η «καταιγίδα» δεν θα περάσει τόσο εύκολα, με τους επόμενους μήνες να προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολοι.

Κι ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως ακόμη δεν έχουμε δει τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη, οι πληθωριστικές πιέσεις που έκαναν την εμφάνισή τους πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αρχίσει και «πνίγουν» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 10 και 11 Μαρτίου , που αποτυπώνουν τις τιμές – φωτιά στις οποίες πωλούνται φρούτα, λαχανικά και κρέατα - βασικά αγαθά που δεν λείπουν από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Μάλιστα, οι τιμές στα οπωροκηπευτικά δεν αποκλείεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα, με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίας.

Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Τιμές - φωτιά

Δεν είναι τυχαίο ότι η επικρατούσα τιμή για τα αγγουράκια (το κιλό) έχει φτάσει στα 2,30 ευρώ, όταν πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 0,80 ευρώ. Μάλιστα, η αντίστοιχη επικρατούσα τιμή της προηγούμενης εβδομάδας κυμαινόταν στα 1,80 ευρώ.

Τα κολοκυθάκια πωλούνται πλέον με επικρατούσα τιμή στα 0,90 ευρώ, όταν πέρυσι κυμαίνονταν στα 0,70 ευρώ, ενώ τα φρέσκα κρεμμυδάκια πωλούνται πλέον έναντι 1,00 ευρώ, από 0,85 ευρώ τέτοια εποχή πέρυσι.

Για τις μελιτζάνες (φλάσκες), η επικρατούσα τιμή διαμορφώνεται στα 1,80 ευρώ, από 1,20 ευρώ πέρυσι και έναντι επικρατούσας τιμής 1,50 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι πατάτες (εγχώριας παραγωγής) πωλούνται έναντι 0,65 ευρώ, από 0,46 ευρώ πέρυσι και 0,64 ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Αντίστοιχα, η επικρατούσα τιμή για τις τομάτες είναι στο 1,00 ευρώ, από 0,70 ευρώ πέρυσι και έναντι 0,90 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ενώ στα 0,60 ευρώ κυμαίνεται η επικρατούσα τιμή στα λεμόνια, από 0,50 ευρώ πέρυσι.

«Τσιμπημένες» εμφανίζονται οι τιμές και στα κρέατα. Σύμφωνα πάντα με το δελτίο τιμών του ΟΚΑΑ, τα αρνιά (εγχώριας παραγωγής) πωλούνται με επικρατούσα τιμή τα 6,80 ευρώ (το κιλό), όταν το εύρος τιμών το 2021 κυμαινόταν μεταξύ 5,50 και 5,80 ευρώ. Στα κατσίκια η επικρατούσα τιμή είναι στα 7,00 ευρώ, από 5,50-6,00 ευρώ το 2021 και 5,30-5,70 ευρώ το 2020.

Και όλα αυτά, ενώ την περασμένη Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός για τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στο 7,2%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 26 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε έναν χρόνο (από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και φέτος), η τιμή στο ψωμί και τα δημητριακά μετρά αύξηση 5,9%, το μοσχάρι 4,2%, το αρνί και το κατσίκι 14,4%, τα πουλερικά 6,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 6%, τα έλαια 16,8%, τα νωπά φρούτα 9,8%, τα λαχανικά 15,2%, ο καφές 4,1%.

Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Οι ανατιμήσεις στο χώρο των τροφίμων δείχνουν να εδραιώνονται, προκαλώντας ένα ευρύ κλίμα ανησυχίας για το μέλλον χιλιάδων νοικοκυριών στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή δραματικές είναι οι προβλέψεις που διατυπώνονται για τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών των τροφίμων, καθώς ενισχύεται ο κίνδυνος για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που οδεύει προς την τρίτη εβδομάδα εχθροπραξιών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποιεί πως η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο από 8% έως 20% στις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών, αυξάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα το φαινόμενο του υποσιτισμού στην πλανήτη.

Αυτό που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο του κλάδου των τροφίμων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «τέλεια καταιγίδα», σχολιάζει, σε δηλώσεις του, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη βιώνει μια κρίση πιθανώς για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τέτοια έκταση και χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη «αν και μέχρι τώρα, δεν έχουμε δει σκηνές πανικού στα ράφια των σούπερ μάρκετ, εντούτοις υπάρχει μία ελαφρώς αυξημένη ζήτηση στο αλεύρι και τα ζυμαρικά… με μερίδα του καταναλωτικού κοινού να σπεύδει να δημιουργήσει αποθέματα υπό τον φόβο ελλείψεων και ανατιμήσεων».

Την ίδια στιγμή, πανελλαδική έρευνα που διενήργησε στις αρχές Μαρτίου η Ierax Analytix επιβεβαιώνει πως η τρέχουσα συγκυρία οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, με τους τελευταίους να αναζητούν σε κάθε αγορά τους όλες τις πιθανές προσφορές, αλλά και να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που είναι παραδοσιακά πιο φθηνά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από εννέα στους δέκα καταναλωτές θεωρούν βέβαιο πως οι αυξήσεις στην ενέργεια θα «περάσουν» στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας

MUST READ

Χρ. Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα το νέο πακέτο στήριξης έναντι της ακρίβειας

Όλες οι ειδήσεις

20:24

Λετονία: Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα, νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με exit poll

20:18

Πύργος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σπιάντζα

20:13

Ιράν: Διαδηλώσεις σε ιρανικά πανεπιστήμια και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

20:06

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

19:58

Ράπτη: Η επίθεση του φεμινιστικού τμήματος του Ρουβίκωνα στο πολιτικό μου γραφείο δεν μας τρομοκρατεί

19:54

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων tης διπλής ανάπλασης

19:48

Ερντογάν: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα

19:40

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

19:34

Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη: Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας

19:12

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου

18:57

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

18:51

Ιαπωνία: Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

18:48

Κ. Μητσοτάκης: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

18:32

Ντερ Λάιεν: Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα εργαστούμε για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας

18:21

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

18:07

Καβάλα: Σοκαρισμένη η μικρή κοινωνία του ορεινού οικισμού της Λεκάνης από το διπλό φονικό

17:56

Καντίροφ: Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος

17:33

Μπορέλ: "Σχεδόν αδύνατος" ο τερματισμός του πολέμου μετά την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

17:21

Θεοδωρικάκος προς νέους αστυνομικούς: Υπηρετούμε τις αξίες της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών και της πατρίδας μας

17:08

Ουκρανία: Το Κίεβο καταδίκασε "την παράνομη κράτηση" του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια 

17:00

Χορός δισεκατομμυρίων για cloud και data center - Οι παλιοί και οι νέοι παίκτες

16:52

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν

16:41

Στις 18 Νοεμβρίου η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο των Ν. Παππά και Χ. Καλογρίτσα, για τις τηλεοπτικές άδειες

16:33

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο

16:11

Ερντογάν: Απειλεί ξανά με μπλόκο την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

16:05

Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 άμαχοι βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στα οχήματά τους κοντά στο Κουπιάνσκ

16:01

ΣΥΡΙΖΑ: «Θα απαντήσουν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος για το φιάσκο με την εστία που αφέθηκε στο έλεος του ΟΝΝΕΔίτη;

15:48

Gazprom: Ανέστειλε για σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ιταλική Eni λόγω "προβλήματος" στην Αυστρία

15:33

Θεσσαλονίκη: Ταυτόχρονο homeporting για δύο κρουαζιερόπλοια αύριο στο λιμάνι της πόλης για πρώτη φορά στα... χρονικά

15:16

Meteo: Αίθριος γενικά ο καιρός την Κυριακή με πτώση της θερμοκρασίας