Eurobank: Επιστροφή στα μερίσματα φέρνει η μείωση των NPLs – Ανθεκτικότητα στη νέα κρίση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Επιστροφή στα μερίσματα φέρνει η μείωση των NPLs – Ανθεκτικότητα στη νέα κρίση
Αμελητέα η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία – Ουκρανία, από ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό οι επιπτώσεις, αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού. Νέο τριετές business plan στον SSM και συζήτηση για μέρισμα 20% επί των κερδών του 2022. 

Στην «ομάδα» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ικανή να συζητά - ύστερα από μια δεκαετία – την επιστροφή μερισμάτων από τα κέρδη της στους μετόχους της, βάζει τη Εurobank η μείωση των κόκκινων δανείων που πέτυχε την τελευταία διετία, κατακτώντας μονοψήφιο δείκτη NPE (6,8%) το 2021. Η Τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον SSM για να ξεκινήσει τη διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της χρήσης 2022, σε ποσοστό περίπου 20%. Με οργανικά κέρδη προ προβλέψεων 900 εκατ. ευρώ το 2021, η Eurobank στοχεύει σε αύξησή τους κατά 22%, σε 1,1 δισ. ευρώ, το 2024 και σε κέρδη ανά μετοχή αυξημένα ετησίως κατά 13% μέχρι το 2024, με την αύξηση να κινείται για την πρώτη χρονιά (2022) στο 20%.

Η εξυγίανση του ισολογισμού και οι επιδόσεις που κατέγραψε η Eurobank με υπέρβαση σε όλους τους στόχους που είχε θέσει, της προσδίδουν ανθεκτικότητα τόσο στην κρίση της πανδημίας, όσο και στη νέα κρίση του πολέμου στη Ουκρανία.

Στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Eurobank το 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, ανέλυσε τις επιδόσεις της Eurobank στη χρονιά – ορόσημο 2021, περιέγραψε τους στόχους του τριετούς business plan της Τράπεζας (2022 – 2024) και έδωσε το πρώτο στίγμα των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, είπε:

- Για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία:

Είναι ακόμη πρώιμο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Η παρουσία των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία – Ουκρανία είναι αμελητέα και η δανειακή έκθεσή τους δεν ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πρόκειται για δάνεια πλήρως εξασφαλισμένα με cash collateral και ακίνητα prime location στο Λονδίνο. Η Eurobank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ρωσικά ομόλογα περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι όποιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι μάλλον ασήμαντες για την ελληνική οικονομία. Τα έσοδα από εισαγωγές/εξαγωγές με Ρωσία – Ουκρανία είναι μικρά για να προκαλέσουν ανησυχία (ενδεικτικά, τα έσοδα από εξαγωγές αντιστοιχούν στο 1,5% των συνολικών εξαγωγών), όπως επίσης και τα τουριστικά έσοδα. «Περιμένουμε ακόμη μια ισχυρή χρονιά για τον Τουρισμό φέτος, με έσοδα ίσως και άνω του 80% αυτών του 2019, έναντι αύξησης μικρότερης του 60% που είδαμε το 2021», είπε ο κ. Καραβίας, καταλήγοντας στο ότι η ανησυχία δεν υπάρχει για τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο, αλλά περισσότερο για τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαιτίας του πολέμου μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη και η πιστωτική επέκταση των τραπεζών, να είναι χαμηλότερη η ζήτηση για χρηματοδότηση επενδύσεων, υψηλότερη ωστόσο η ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης, να καθυστερήσουν οι εκδόσεις ομολόγων, να επιβραδυνθεί η συρρίκνωση των spreads αν υπάρξει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στο τέλος του 2022, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση και στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κυρίως, όμως, αν παραταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις – είπε ο κ. Καραβίας – θα υπάρξει επίπτωση στο ενεργητικό των τραπεζών, διότι θα επηρεαστεί το διαθέσιμο εισόδημα. Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Καραβίας, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών δεν δείχνουν αύξηση. Η Eurobank έχει προβλέψει για το σύνολο του 2022 νέα NPEs 400 εκατ. ευρώ, ποσό που υπάρχει περιθώριο να κατανεμηθεί στα υπόλοιπα τρία τρίμηνα του έτους, αφού το α' τρίμηνο του 2022 οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μηδενικές.

Ερωτώμενος για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Γέφυρα 1 & 2», ο κ. Καραβίας είπε ότι κρατική επιδότηση λειτούργησε ως κίνητρο για τους δανειολήπτες να παραμείνουν συνεπείς και εκτίμησε ότι οι νέες επισφάλειες από τα δάνεια αυτά μετά την περίοδο επιτήρησης των 18 μηνών, δεν θα ξεπεράσει το 5% - 10%.

Ο κ. Καραβίας είπε ότι είναι θετικό για την αναχαίτιση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων το γεγονός ότι η ανεργία υποχώρησε το 2021, υπάρχει η αύξηση μισθών, αλλά και το μαξιλάρι έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που προσφέρει η αύξηση των καταθέσεων κατά 36 δις. ευρώ.
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα για την Κύπρο που επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το 20% – 25% των εσόδων της από τον Τουρισμό βασίζεται στους Ρώσους. Πάντως, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι οι απώλειες από τον ρωσικό τουρισμό θα μπορέσουν να αντικατασταθούν με τουρίστες από Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία και άλλες χώρες. Η Eurobank έχει εκπονήσει ένα πρώτο stress test για τη θυγατρική της Eurobank Κύπρου, το οποίο έδειξε ότι η επίπτωση στην κερδοφορία της θα είναι χαμηλότερη του 10% των κερδών προ φόρων, κατ' ανώτατο 7 εκατ. ευρώ.

- Για το μέρισμα:

«Έχουμε παρουσιάσει το νέο τριετές μας πλάνο στον SSM και βρισκόμαστε σε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη διανομή από το 2023 ενός συνετού μερίσματος, περίπου 20% των κερδών του 2022. Το μέρισμα σταδιακά θα αυξάνεται. Δεν εξετάζουμε την επαναγορά μετοχών».

Ο κ. Καραβίας είπε ότι στη συζήτηση που γίνεται με τον SSM για το μέρισμα δεν έχουν τεθεί τα νέα δεδομένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Τράπεζα είναι σε θέση να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος καθώς έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της. Με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% το 2021, η Eurobank στοχεύει σε δείκτη NPE 5,8% το 2022 και 4,8% το 2024 που σημαίνει περαιτέρω, οργανική, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,4 και 2,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Άνεση κινήσεων δίνει στην Τράπεζα η υψηλή κάλυψη των δανείων από προβλέψεις (69,2% το 2021 και στόχος 64% το 2022 και 66% το 2024).

Η Eurobank στοχεύει σε πιστωτική επέκταση 7% («είχαμε αύξηση στις επιχειρηματικές χορηγήσεις για κεφάλαιο κίνησης ακόμη και με αρνητικό ρυθμό ΑΕΠ το 2020») και εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεγαλώσουν από τα 2,3 δισ. στα 7,4 δισ. ευρώ.

- Για στόχους business plan 2022 - 2024:

H Eurobank στοχεύει σε:

* Μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή περίπου 13% το χρόνο.
* Επίτευξη διατηρήσιμης απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10% κατ’ έτος.
* Δημιουργία τουλάχιστον 100 μονάδων βάσης κεφαλαίων ετησίως από την κερδοφορία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τη διανομή μερίσματος και την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης.
* Διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 σε ποσοστό περίπου 20%, υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές.
* Μείωση του δείκτη NPEs από 6,8% το 2021 σε 4,8% το 2024.

O κ. Καραβίας ανέφερε επίσης:

- Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες εξωτερικού θα ενισχυθούν κατά 35% την περίοδο 2021 – 2024, συμβάλλοντας περισσότερο από 30% στην κερδοφορία του Ομίλου. Η αύξηση στα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων θα είναι της τάξεως του 16%, από τα 259 στα 300 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ το κόστος των προβλέψεων θα μειωθεί από 0,9% σε 0,3%.

- Μέχρι το 2024 υπολογίζεται ότι τα λειτουργικά έξοδα της Τράπεζας θα μειωθούν κατά περίπου 6,5%, στα 600 εκατ. ευρώ. Η εθελούσια έξοδος που υλοποίησε η Eurobank τον Φεβρουάριο θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση κόστους 13 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων μειώθηκε κατά 10% τις τελευταίες εβδομάδες και είναι το μικρότερο ελληνικής τράπεζας (275 καταστήματα).

- Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL η Eurobank θα αντλήσει φέτος από τις αγορές 1 δισ. ευρώ. Η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές είναι προσωρινή. Η αγορά θα ανοίξει και θα προχωρήσουμε σε έκδοση με πιο ρεαλιστικά επιτόκια. Έχουμε ήδη ένα ομόλογο Tier II 950 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αναχρηματοδοτήσουμε. Δεν σκοπεύουμε να εκδώσουμε ομόλογο ΑΤ1.

- Σκοπεύουμε να αυξήσουμε το ποσοστό μας στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, αλλά χωρίς βιασύνη και όταν κρίνουμε το τίμημα ευνοϊκό.

- Η Eurobank έχει κάνει ανάλυση για την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων. Εάν το euribor, από αρνητικό τώρα στο -0,50% αυξηθεί στο 0%, θα υπάρξει θετική επίπτωση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα της Τράπεζας κατά 12 εκατ. ευρώ. Αν το επιτόκιο ενισχυθεί περαιτέρω στο +0,50%, η θετική επίπτωση θα ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων θα έχει μικρότερη θετική επίπτωση στο ΝΙΙ, καθώς θα διοχετευθεί παράλληλα (σ.σ. η αύξηση επιτοκίου) στις καταθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στο 6,8% ο δείκτης NPE το 2021 - Προς διανομή μερίσματος το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider