«Τελεσίγραφο» Πλεύρη προς τη φαρμακοβιομηχανία – Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τελεσίγραφο» Πλεύρη προς τη φαρμακοβιομηχανία – Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο
Ο κ. Πλεύρης προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και δεν συμφωνηθούν οι προσδοκώμενες εκπτώσεις μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθούν δύο νέα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από το Νοέμβριο

Με… τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προς τη φαρμακοβιομηχανία άνοιξε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πέμπτη (10/3).

Ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και των διαπραγματεύσεων και αποφασισμένος να επιταχύνει τη διαδικασία, με στόχο να τελεσφορήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Θέλω με απόλυτη σαφήνεια να σας πω ότι η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις και πραγματικά θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Προειδοποιήσεις για ενεργοποίηση μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ήδη έχει υπογραφεί Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους νέους όρους για τις διαπραγματεύσεις των τιμών, σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να προσκομίζουν στην αρμόδια Επιτροπή τη χαμηλότερη τιμή του εκάστοτε φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η τιμή αυτή δεν θα αποτελεί σημείο αναφοράς, αλλά θα ενημερώνεται σχετικά η Επιτροπή, όπως και για την κατανάλωση του φαρμάκου ανά 100.000 κατοίκους σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και δεν συμφωνηθούν οι προσδοκώμενες εκπτώσεις μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθούν δύο μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από το Νοέμβριο του 2021 (Ν. 4865/2021).

Πρώτον, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αντί για το Νοέμβριο, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της ανατιμολόγησης χωρίς τον «κόφτη» του 7%.

«Με απόλυτη ειλικρίνεια σας το λέω από τώρα να ενημερώσετε τις εταιρίες σας στο εξωτερικό ότι το καλοκαίρι, αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης, τους οποίους θα έχουμε θέσει, θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί. Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, διαμήνυσε ότι ήδη επεξεργάζονται από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων.

Αναφερόμενος σε επιμέρους κατηγορίες, επεσήμανε ότι από τον έλεγχο της δαπάνης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, σε ορισμένες από αυτές, προκύπτει κατασπατάληση. Σε αυτό τα πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι κάποια από τα σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και σιδήρου, με στόχο από την 1η Απριλίου, θα ενταχθούν στην αρνητική λίστα, δηλαδή στα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ όσα παραμείνουν στη θετική λίστα θα έχουν πολύ μικρό προϋπολογισμό για το τρίμηνο που θα «τρέξει». «Η συνολική δαπάνη βιταμίνης D, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, των 120 εκατομμυρίων ευρώ, δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25 βαριά 30 εκατομμύρια», υπογράμμισε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τα παραπάνω μέτρα «πυροσβεστικά», τονίζοντας ότι παράλληλα θα προχωρούν και τα διαρθρωτικά μέτρα, όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, «κόφτες» συνταγογράφησης, ηλεκτρονικός και ψηφιακός φάκελος, τα οποία όμως δύσκολα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022.

Το clawback δεν είναι βιώσιμο

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος και βάσει αυτού ασκούνται οι πολιτικές. Σημειώνεται ότι, από την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε ξεκαθαρίσει ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρόκειται να αυξηθεί, εάν δεν εξαντληθούν πρώτα όλα τα μέσα για τον εξορθολογισμό της.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία θέλουμε στα νοσοκομεία μας, να λαμβάνουν οι ασθενείς μας τα φάρμακα τα οποία πρέπει. Από εκεί και πέρα όμως αυτό είναι το budget. Οπότε, αν κάποιος θέλει να κυκλοφορεί αυτά τα φάρμακα και δεν θέλει να έχει clawback θα πρέπει να έρθει στη διαπραγμάτευση και να συζητήσουμε. Και οι σχέσεις είναι πάρα πολύ έντιμες. Αν δεν τα βρούμε στην διαπραγμάτευση δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να κυκλοφορεί το οτιδήποτε εδώ», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως το clawback του 1,5 δισεκαρομμυρίου ευρώ δεν είναι βιώσιμο, εξηγώντας ότι στόχος είναι να βρεθεί η πραγματική κατανάλωση και να διοχετευτούν τα χρήματα που υπάρχουν σε αυτή. «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της διαδρομής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το 2022 με πολύ καλύτερους όρους», σημείωσε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το επόμενο τρίμηνο, θα είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την πορεία η οποία θα ακολουθηθεί. Αναφορικά με τους στόχους του 2022, δήλωσε αποφασισμένος να επιτευχθούν με οποιονδήποτε τρόπο, φιλοδοξώντας να συμβεί αυτό χωρίς μείωση των τιμών και επιστροφή στις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτές της Ευρωζώνης.

Ειδική μνεία έκανε στην επιβάρυνση που θα δεχθούν οι βιομηχανίες εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων, τονίζοντας ότι οι πολιτικές στήριξης θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. «Καταλαβαίνω ότι προφανώς, όπως όλες οι εταιρίες, πλήττεστε σε μεγάλο βαθμό από το κομμάτι του ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να λυθεί με πολιτικές από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Είναι κεντρικές πολιτικές που θα γίνουν και προφανώς θα είναι πολιτικές που θα στηρίξουν τις εταιρείες οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος στο κομμάτι της ενέργειας», σημείωσε.

Πηγές του Insider αναφέρουν ότι η φαρμακοβιομηχανία, αν και προετοιμασμένη από τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει προ ημερών σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, με δεδομένο τον εορταστικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Ωστόσο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκφράσει τις... ενστάσεις της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Clawback: «Ενστάσεις» της φαρμακοβιομηχανίας για τη διαδικασία του συμψηφισμού με επενδύσεις

Νέα εποχή ανάπτυξης για τον φαρμακευτικό κλάδο – Οι προϋποθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider