Οι Big Oil αυξάνουν τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Big Oil αυξάνουν τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια
renewables
Oι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές στο upstream έφθασαν τα 144 δις δολάρια το 2021.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 27% το 2021, προσεγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 755 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Bloomberg New Energy.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, με τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχουν συνάψει 81 συμφωνίες καθαρής ενέργειας το 2021. Νέοι τομείς στην πράσινη ενέργεια όπως τα έργα υδρογόνου, τα βιοκαύσιμα και οι υποδομές ηλεκτροκίνησης δείχνουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Big Oil, οι οποίες κατά την τελευταία διετία έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Evaluate Energy, οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές στο upstream έφθασαν τα 144 δις δολάρια το 2021. Από την άλλη, στις πράσινες συμφωνίες που κλείστηκαν το 2021 στον τομέα του upstream την πιο ενεργή παρουσία είχαν οι Shell, Eni, BP, TotalEnergies και Chevron.

Συγκεκριμένα, η Shell σύναψε 10 πράσινες ενεργειακές, κάτι που την κατατάσσει πρώτη στη λίστα μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.Οι μισές από τις συμφωνίες αφορούσαν στην αιολική και στην ηλιακή ενέργεια, αλλά ανέπτυξε επίσης δραστηριότητα στους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων, των βιοκαυσίμων και της παγκόσμιας αγοράς λιανικής ενέργειας. Μάλιστα, οι τέσσερις από τις 10 συμφωνίες έκλεισαν το τέταρτο τρίμηνο, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν τον τομέα της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό εξαγόρασε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας καθαρής τεχνολογίας, την Cleanloop, μέσω μιας θυγατρικής στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, την εταιρεία ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, Savion LLC, από την Green Investment Group της Macquarie. Οι άλλες δύο συμφωνίες για το τέταρτο τρίμηνο αφορούσαν στον τομέα λιανικής ενέργειας της Αυστραλίας και τα υπεράκτια αιολικά στην Ιρλανδία.

Η Shell έχει επιταχύνει τον ρυθμό εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ετοιμάζεται να πουλήσει μερίδια σε παραγωγούς φυσικού αερίου στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι η Shell πούλησε έναν αριθμό παλιών περιουσιακών στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης 3,8 δισ. δολαρίων στη Harbour Energy.

Ακολουθεί η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιταλίας, η Eni, η οποία έκλεισε εννέα συμφωνίες πράσινης ενέργειας το 2021, με τις έξι να αφορούν σε αιολική ή ηλιακή ενέργεια. Οι συμφωνίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωθήσουν το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Eni στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξηθεί κατά πάνω από 5 GW σε ετήσια βάση, εάν ολοκληρωθούν όλα τα σχετικά έργα.

Οι δύο από τις παραπάνω συμφωνίες έκλεισαν το τέταρτο τρίμηνο καθώς απέκτησε μερίδιο 20% στο έργο Dogger Bank Wind Farm C του Ηνωμένου Βασιλείου από την Equinor και την SSE για 70 εκατομμύρια λίρες το ένα. Το συνδυασμένο μερίδιο αντιπροσωπεύει συνολική ισχύ 240 MW. Το έργο αποτελεί την τρίτη φάση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο (3,6 GW) και βρίσκεται υπό κατασκευή. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης φάσης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025.

Τρίτη στην κατάταξη βρίσκεται η BP. Η Evaluate Energy σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εξαιρετικά δραστήρια στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Τον Μάρτιο, η βρετανική εταιρεία απέκτησε μερίδιο στη γερμανική εταιρεία Digital Charging Solutions GmbH μαζί με το BMW Group και την Daimler Mobility AG. Η DCS είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές λύσεων ψηφιακής φόρτισης στην Ευρώπη για κατασκευαστές αυτοκινήτων και φορείς εκμετάλλευσης στόλων οχημάτων.

Τον Ιούνιο, η BP ηγήθηκε ενός επενδυτικού γύρου 13,2 εκατομμυρίων δολαρίων και επένδυσε 7 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων IoTecha με έδρα τις ΗΠΑ. Η BP ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά της για EV για το 2021 τον Δεκέμβριο, συμφωνώντας να εξαγοράσει μια άλλη εταιρεία φόρτισης EV με έδρα τις ΗΠΑ, την AMPLY Power.

Η γαλλική ενεργειακή πολυεθνική TotalEnergies ολοκλήρωσε έξι συμφωνίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2021. Οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, με την ηλιακή ενέργεια να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία απέκτησε το 20% των μετοχών της Adani Green Energy Ltd. (AGEL) στην Ινδία και στη συνέχεια ολοκλήρωσε άλλη μια σημαντική εξαγορά μια εβδομάδα αργότερα, αυτή τη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο συμφωνίες θεωρούνται σημαντικές για τα σχέδια της Total η οποία έχει θέσει στόχο τα 35 GW ακαθάριστης παραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, προσθέτοντας παράλληλα 10 GW ετησίως στο εξής.

Τέλος, η Chevron ξεχωρίζει ως η μόνη μη ευρωπαϊκή που εμφανίζεται σε αυτή τη λίστα. Ο αμερικανικός κολοσσός ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στους πιο αναδυόμενους τομείς που απαρτίζουν τη βιομηχανία της πράσινης ενέργειας. Η εταιρεία πραγματοποίησε δύο επενδύσεις που σχετίζονται με έργα υδρογόνου στις Η.Π.Α.

Η πρώτη ήταν μια επένδυση στην Raven SR, ενώ κατόπιν συμφώνησε να εξαγοράσει την ACES Delta LLC.

Mε πληροφορίες από την Evaluate Energy και το oilprice.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ρευστότητα των Big Oil θυμίζει πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Οι Big Oil κάνουν «αθόρυβες» έρευνες για περισσότερο αργό

Harvard: Έβαλε τέλος στις επενδύσεις προς τις «Big Oil» και «καθαρίζει» από τα ορυκτά καύσιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider