Intrakat: Πώς «γεμίζει» τη χρηματοδοτική «φαρέτρα» - Η συμμετοχή των θεσμικών στην ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Πώς «γεμίζει» τη χρηματοδοτική «φαρέτρα» - Η συμμετοχή των θεσμικών στην ΑΜΚ
Στην ΑΜΚ των 51 εκατ. ευρώ προστίθεται και δάνειο έως 120 εκατ. ευρώ. Πόσα θα καλύψουν εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και funds.

Με ενισχυμένη κεφαλαιακή και χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» αλλά και με νέα θεσμικά χαρτοφυλάκια στο μετοχολόγιό του ο κατασκευαστικός όμιλος Intrakat επιχειρεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς δραστηριοποίησής του, καθώς και να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες προς διεύρυνση των επενδύσεων.

Πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους περίπου 51 εκατ. ευρώ που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η εισηγμένη «εμπλουτίζει» περαιτέρω τη χρηματοδοτική της επάρκεια και ισχύ. Χτες η Intrakat, συμφερόντων Σ. Κόκκαλη, ανακοίνωσε ότι είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση θυγατρικών της εταιρειών, με το συνολικό ποσό των έως 120 εκατ. ευρώ από κοινού και ισόποσα από τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας υπογράψει τους σχετικούς βασικούς ενδεικτικούς όρους και προϋποθέσεις αυτής στο πλαίσιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής της δομής για την εκτέλεση του επενδυτικού της πλάνου. Η εισηγμένη δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το είδος χρηματοδότησης (π.χ. αν είναι ένα απλό κοινοπρακτικό, μια διαθέσιμη γραμμή χρηματοδότησης ανά έργο και περίπτωση κ.λπ.), ούτε για τους όρους (ποσό, επιτόκιο) καθώς μάλλον θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση όταν «κλειδώσουν» κάποιες παράμετροι (ή ολοκληρωθεί η ΑΜΚ).

Σχετικά πρόσφατα, στα τέλη του 2021, κυκλοφορούσαν στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά πληροφορίες (πέραν της ΑΜΚ) και για έκδοση δανείων στα επίπεδα άνω των 80 εκατ. ευρώ, ενώ και στην έκτακτη Γ.Σ. της Intrakat είχε γίνει αναφορά σε λήψη δανείου, με την εταιρεία να φαίνεται πως έχει βάλει τον πήχη στα επίπεδα έως των 120 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ΑΜΚ έως του ποσού των 51,3 εκατ. ευρώ (50,8 εκατ. αν αφαιρεθούν τα έξοδα της έκδοσης), υπενθυμίζεται ότι ως λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ορίστηκε η λήξη της συνεδρίασης στις 09.02.2022, με τη χρονική περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να έχει ορίζοντα έως τις 14 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες της χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχει καταγραφεί ισχυρό ενδιαφέρον από θεσμικά χαρτοφυλάκια για την είσοδο στην αύξηση της εταιρείας με περισσότερα από 10-12 εκατ. ευρώ επί συνόλου 50 εκατ. ευρώ, ήτοι τουλάχιστον το 20% της ΑΜΚ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κατά βάση γίνεται λόγος για εγχώρια χαρτοφυλάκια, με το fund του Τζώρτζ Έλιοτ, όπως ήδη έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και στα media, να είναι εκ των επενδυτών που εισέρχονται στην Intrakat. Μάλιστα, ακούγεται ότι ενδέχεται να καλύψει σχεδόν και το ήμισυ της συνολικής συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών πλευρών (τα υπόλοιπα Αμοιβαία Κεφάλαια κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που εισέρχονται στην ΑΜΚ έχουν ελληνικό «χρώμα».

Επί της ουσίας, η Intrakat, υπό τον CEO, Πέτρο Σουρέτη, φαίνεται να επιτυγχάνει και τις δύο βασικές στοχεύσεις της. Αφενός, θα ενισχυθεί κεφαλαιακά με στόχο να προωθήσει σημαντικές επενδυτικές κινήσεις και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, αφετέρου, να προχωρήσει στη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης «ανοίγοντας χώρο» για την είσοδο νέων επενδυτών (funds και θεσμικών) σε σημαντικό ποσοστό. Διαδικασία η οποία ευνοείται από την πρόθεση κάποιων εκ των βασικών μετόχων να συμμετέχουν μερικώς στην ΑΜΚ, με τη μητρική να αναμένεται να ασκήσει τα δικαιώματα που της αναλογούν, όχι απευθείας, αλλά μέσω της θυγατρικής της Intracom Technologies, όπως εξαρχής είχε αναδείξει το insider.

Όπως αναφέρονταν και στο ενημερωτικό δελτίο, στόχος της ΑΜΚ είναι να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι επερχόμενες προοπτικές που αφορούν στους 4 πυλώνες δραστηριοποίησης της Intrakat και συγκεκριμένα τα νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά & φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα storage κλπ), τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων καθώς και τα έργα Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα αντληθέντα κεφάλαια από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, κατά ποσό 20 εκατ. για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων ή και νέων έργων ΑΠΕ (αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.), κατά 15 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων έργων που εκτελούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή και ΣΔΙΤ, ή και νέων επενδύσεων που εμπίπτουν στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων (παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ αυτοκινητόδρομων, κτηρίων, διαχείρισης απορριμμάτων) και κατά 15,8 εκατ. για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.

Οσον αφορά τον σχεδιασμό της Intrakat για την τραπεζική συνδρομή που ανακοίνωσε χτες, «το προϊόν της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή και λειτουργία σταθμών ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και τέσσερα ώριμα αιολικά πάρκα ισχύος 100 ΜW, καθώς και για τη συμμετοχή και υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία με την ολοκλήρωση της κατασκευής των ανωτέρω τεσσάρων ώριμων αδειοδοτικά έργων, αναμένει ενίσχυση των ενοποιημένων λειτουργικών της κερδών σε επίπεδο EBITDA άνω των 14 εκατ. ευρώ ανά έτος, σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα.

Η οριστικοποίηση της ανωτέρω χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής και τη διεύρυνση της κεφαλαιακής της βάσης, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστεί το δυναμικό και εξωστρεφές επενδυτικό της πλάνο σε κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα περιβάλλοντος & τεχνολογίας, έργα ΑΠΕ και ΣΔΙΤ, καθώς και την ανάπτυξη στοχευμένων έργων Real estate, τοποθετώντας την Εταιρεία στο προσκήνιο των εξελίξεων».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το 2021 ο όμιλος Κόκκαλη πούλησε στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany Group A/S, την Intrasoft International, βάζοντας στα ταμεία του και συγκεκριμένα στα ταμεία της θυγατρικής του, Intracom Technologies (στην οποία άνηκε το 91,74% της Intrasoft) μετρητά ύψους 166,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει με αφορμή την παραπάνω συναλλαγή η διοίκηση της Holdings «ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings, τής προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Ενισχύεται κεφαλαιακά, «ανοίγει χώρο» σε θεσμικά χαρτοφυλάκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider