Ρεκόρ εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη
Περίπου το 50% των φορτίων LNG από τις ΗΠΑ κατέληξαν στη «Γηραιά Ήπειρο» τον Δεκέμβριο, έναντι 37% νωρίτερα μέσα στο 2021

Η μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε σε ρεκόρ εισαγωγών αμερικανικού LNG από τις ΗΠΑ στη «Γηραιά Ήπειρο», σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, οι ανησυχίες για την επάρκεια καυσίμου τον χειμώνα αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ και τους επόμενους μήνες.

Τον περασμένο μήνα κατέφθασε στην Ευρώπη περίπου το 50% των εξαγωγών αμερικανικού LNG, έναντι 37% νωρίτερα μέσα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv και της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Μία εξέλιξη που αντανακλά την αυξανόμενη ζήτηση τόσο για θέρμανση των κατοικιών όσο και για τροφοδοσία της βιομηχανίας, η οποία ώθησε τις τιμές σε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Χάρις στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διασφαλίσει άφθονη και φθηνή παραγωγή υδρογονανθράκων. Ως συνέπεια, η εγχώρια παραγωγή έχει ξεπεράσει τη ζήτηση εντός των ΗΠΑ κατά περίπου 10%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τον περασμένο μήνα οι εξαγωγές LNG άγγιξαν τους 7,15 εκατ. τόνους LNG, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, όταν είχαν φτάσει τους 6,14 εκατ. τόνους. Πρόκειται για νέο ρεκόρ μετά το ιστορικό υψηλό του περιασμένου Μαΐου, όταν οι εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί στους 6,51 εκατ. τόνους.

«Αυλαία» στην ανακατεύθυνση φορτίων που προορίζονται για την Ασία

Ωστόσο, τον Ιανουάριο οι τιμές των spot φορτίων LNG στο ολλανδικό hub (TTF) έχουν μειωθεί έναντι του Δεκεμβρίου, με συνέπεια να κινούνται χαμηλότερα από τις αγορές της Ασίας. Έτσι, δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αρχικά κατευθύνονταν στην Ευρώπη άλλαξαν προορισμό, με το ένα από αυτά να κατευθύνεται πλέον προς την Ασία.

Πρόκειται για την αντίθετη εικόνα σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους, όταν τουλάχιστον 10 φορτία που κατευθύνονταν προς την Ασία επαναδρομολογήθηκαν προς την Ευρώπη, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στη «Γηραιά Ήπειρο». Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, η ζήτηση στην Ασία μπορεί να γνωρίσει περαιτέρω άνοδο μέσα στον τρέχοντα μήνα, με συνέπεια να μπει τέλος στις επαναδρομολογήσεις φορτίων στην Ευρώπη.

Ως συνέπεια, λόγω των υψηλότερων τιμών του LNG στην Ασία από ό,τι στην Ευρώπη, είναι μικρή η πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο ρεκόρ αμερικανικών εισαγωγών LNG στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, εάν σημειωθεί σημαντική πτώση των θερμοκρασιών στη «Γηραιά Ήπειρο», είναι πιθανό να υπάρξουν και πάλι φορτία τα οποία θα αλλάξουν προορισμό προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του Minerva Chios στο Λαύριο και η «καυτή» τιμή του φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider